84 Yaşında Kalp Aort Kapağı Değiştirildi
Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde, bir süredir kalp damar tedavisi gören 84 yaşındaki bir hastaya kalp aort kapağı, ameliyat yapılmadan değiştirildi.
Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde, bir süredir kalp damar tedavisi gören 84 yaşındaki bir hastaya kalp aort kapağı, ameliyat yapılmadan değiştirildi.
Yakutiye Araştırma Hastanesi Kalp Merkezi'nde tedavisi süren Taşçı'ya, ameliyat riskli olduğu için tıp dünyasında geliştirilen kateter yöntemiyle aort kapak takılması (TAVI) sayesinde açık ameliyat yapılmadan yeni kalp kapağı yerleştirildi.
Ameliyatı gerçekleştiren öğretim üyelerinden kardiyolog Doç. Dr. Serdar Sevimli, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kalp Merkezi'nde başarılı ameliyatlar gerçekleştirdiklerini belirterek, kalp damar hastalıklarının tedavisinde yeni yöntemlerin uygulandığını söyledi.
Kalp Merkezi'nde bazı hastalara çeşitli yöntemlerle tedavi uygulandıklarını anlatan Sevimli, genel sağlık durumu iyi olmayan hastalarından 84 yaşındaki Osman Taşçı'ya açık kalp ameliyatı yapmadan 'TAVI' adlı yöntemle müdahale ettiklerini belirtti.
İleri yaşlarda açık kalp ameliyatının riskli olduğunu anlatan Sevimli, "Biz de bu hastanın ameliyatı riskli olacağı için kasıktan girerek kalp kapağını değiştirdik. Çünkü hastamız 84 yaşında, açık kalp ameliyatı olması mümkün değildi. Uyguladığımız yöntem sayesinde hasta yeniden sağlığına kavuştu" dedi.
Hastalarından Ethem Yarar'a da kök hücre nakli yaptıklarını anlatan Sevimli,
"Bu hastamız da koroner anjiyo olmuş, kalp damarına stent takılmış fakat kalp yetmezliği gelişmişti. Uzun süredir ilaç tedavisi almasına rağmen şikayetleri devam ediyordu. Biz de bunun üzerine kök hücre programına aldık. Hastamıza başarılı bir şekilde kök hücre nakli uygulaması yaptık" diye konuştu.
-"Komşu ülkelere de sağlık hizmeti vereceğiz"-
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da 7-9 Mart tarihleri arasında "Palandöken Kalp ve Damar Cerrahisi Günleri" düzenlediklerini anımsatarak, programda güncel konuların tartışıldığını, uygulamalı olarak bazı ameliyatların yapıldığını hatırlattı.
Kalp Merkezi'nde bazı hastalara farklı ameliyatlar yapıldığını anlatan Koçak, şunları kaydetti:
"Hastalardan ikisine kök hücre uygulandı. Kök hücrede son yıllarda iyice artan bir şekilde uygulamalar başladı. Uygulamalardan biri de bacak arter tıkanıklığında yapılan bir ameliyattı. Diğeri ise direkt koroner arter içerisine kök hücre uygulaması oldu. Bu da kardiyolog arkadaşlarımızın yaptığı bir uygulamaydı. Koronerdeki uygulama bizim burada ilk oldu."
Toplar damarlardaki pıhtının eritilmesine yönelik yeni bir metot uygulandığını ve başarılı olunduğunu vurgulayan Koçak, "Pıhtı eritici bir yöntem uygulandı. Özellikle açık kalp ameliyatına uygun olmayan, ameliyatı riskli olan, yaşlı hastalarda ve genel sağlık durumu bozuk olan hastalarda dışarıdan direkt kalp kapağı değişimi yapıldı" diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak komşu ülkelere de sağlık hizmet vermeyi amaçladıklarını anlatan Koçak, "Tıp Fakültesi Hastanesi olarak biz bölge ülkelerine de hizmet edecek altyapıya sahibiz. Bundan sonra inşallah bu yol daha hızlanır. Organ naklinde Azerbaycan'dan hastalar geliyor. Kalp ameliyatı için yine hastamız geldi, ama kemik iliği, tüp bebek ve diğer bölümlerle de bu hasta sayısı artarak devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Ayşe Yıldız
Yayıncı: Emine Konuk - ERZURUM