Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

800 Yıllık Hamam Çöplük Olmaktan Kurtuluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muzaffer Çağlıyaner - Aksaray'da 2.Kılıçarslan döneminden kalan ve günümüzde çöplerin bırakıldığı bir mekan haline gelen tarihi hamam, restore edilerek turizme kazandırılacak.

Muzaffer Çağlıyaner - Aksaray'da 2. Kılıçarslan döneminden kalan ve günümüzde çöplerin bırakıldığı bir mekan haline gelen tarihi hamam, restore edilerek turizme kazandırılacak.

Kent merkezinde yer alan ve bir ay öncesine kadar yıkık vaziyette bulunan tarihi 2. Kılıçarslan Hamamı, yapılan çalışmalarla tekrar gün yüzüne çıkmaya hazırlanıyor. Bazı kişilerin çöplerini bıraktığı ve madde bağımlılarının mekan tuttuğu hamam, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aksaray Belediyesi'nin ortak çalışmasıyla eski günlerine kavuşacağı günü bekliyor.

Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mülkiyeti Aksaray Belediyesine ait hamamın Selçuklu Hükümdarı 2. Kılıçarslan döneminde yaptırıldığını söyledi. Hamamın röleve ve restorasyon çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde Aksaray Belediyesince yaptırıldığını dile getiren Altın, "Şu an 30 işçiyle ve danışman hocalarımızla çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalar yaklaşık 2 ay sürecek" dedi.

Proje danışmanlarından Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Karpuz ise 2. Kılıçarslan Hamamı'nın mimarlık tarihi açısından önemli bir "çifte hamam" olduğunu dile getirdi.

Hamamın erkekler ve kadınlar bölümü olarak iki bölümden oluştuğunu ifade eden Karpuz, "Doğudaki bölümü erkekler bölümü. Haçvari 4 eyvanlı tipte bir yapı. 2. Kılıçarslan döneminde yapılmış. Yani çok eski bir hamam. Fakat 15 ya da 16. yüzyılda Karamanoğlu Beyliği ve daha sonra Osmanlı döneminde restore edilerek kullanılmış. Kazıdan sonra restorasyonu yapılarak çağdaş bir fonksiyon verilmesi, tarihi bir kent olan Aksaray için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

-"Türk hamam mimarisinin en önemli eserlerinden"-

2. Kılıçarslan Hamamını "Türk hamam mimarisinin en önemli eserlerinden birisi" olarak tanımlayan SÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eravşar da eserin korunarak yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının hem mimari hem de Türk kültür tarihi açısından önem arz ettiğini ifade etti.

Başlatılan kazı çalışmalarının önemine değinen Eravşar, "Umarım restorasyonunda, şu anki çalışmaların titizliği gibi başarılı bir sonuç elde edilir ve bu eser kurtulmuş olur" ifadelerini kullandı.

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta ise hamamın 8-10 yıl önceki halinin çok kötü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Buralar hep yıkık, terk edilmiş ve üzeri örtülmüş bir vaziyetteydi. Hatta bir kısmı hoş olmayan insanlarca kullanılan bir mekan haline gelmişti. Buranın bir mülkiyet problemi vardı. Belediyece yaptığımız çalışmalar neticesinde mülkiyetini aldık. Daha sonra bakanlıktan aldığımız izin çerçevesinde kazı çalışmalarını başlatmış olduk. 1,5-2 ay gibi bir süre kazı çalışmaları sürecek. Bittikten sonra restorasyon çalışmalarına başlanacak. Onun akabinde uygun bir işlev kazandırmak suretiyle burayı Aksarayımıza kazandırmış olacağız."

-Zahire ambarı olarak kullanıldı-

Aksaray'daki önemli Selçuklu eserlerinden olan hamam, 12. yüzyılda dönemin hükümdarı 2. Kılıçarslan tarafından Uluırmak kenarında çok ince tuğla işçiliği ile yaptırıldı. Uzun yıllar asıl işleviyle hizmet eden hamam, 1940-1941 yılları arasında zahire ambarı olarak kullanıldı. Zamanla büyük oranda tahrip olan hamamın, ayakta kalmayı başaran biri büyük, diğerleri küçük üç kubbesi çöplüğe dönüştü.

Bulunduğu alan özel mülkiyete ait olduğu için restorasyon çalışması yapılamayan hamamın turizme kazandırılması için 29 Kasım 2012'de Müze Müdürlüğü ile Aksaray Belediyesi arasında protokol imzalanmıştı.

Yayıncı: Ahmet Kayır - AKSARAY

Kaynak: AA / Yerel
title