Haberler
İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Kreş tartışmaları sorulunca İmamoğlu fena patladı: Cami yaptım imam vermediler

"Cami yaptım imam vermediler, karakol yaptım ortada polis yok"

13 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor

Bakanlık düğmeye bastı! Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Nevşehir'in Kadınlara Yönelik Hizmet ve Çalışmaların Ön Planda Olduğu İllerden Birisi Olduğunu Söyledi.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu, Nevşehir'in kadınlara yönelik hizmet ve çalışmaların ön planda olduğu illerden birisi olduğunu söyledi.

Nevşehir Belediyesi ve Kadın Platformu tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programa Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ve eşi, Belediye Başkanı Hasan Ünver ve eşi, Nevşehir Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, Nevşehir'deki çeşitli kadın dernek ve vakfı yöneticileri ile birlikte çok sayıda kadın katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Nevşehir Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma yolunda verdiği savaşın, temsili başlangıcının 8 Mart 1857 yılında ABD'nin New York kentinde başladığını hatırlattı. Bu tarihte konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan 40 bin işçinin, insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattığı grevin polisin saldırısıyla kanlı bitmesi ve çıkan yangında çoğu kadın 129 işçinin can vermesinin ardından bu işçilerin anısına 8 Mart gününün, 1910 yılında Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya ve 1975 yılında Birleşmiş Milletler tarafından bu günün 'Dünya Kadınlar Günü' olarak kutlanmasının kararlaştırıldığını belirten Prof. Dr.Karataş, böylece 8 Mart'ın, dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı ve kadınların güncel taleplerinin ifade edildiği bir gün haline geldiğini söyledi.

Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ise, Nevşehir'de faaliyet gösteren kadın sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek ortak bir program düzenlemelerinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.Türkiye'de özellikle son yıllarda kadınlara yönelik önemli sosyal politikaların geliştirilerek uygulama yoluna konulduğunu ifade eden Vali Hacımustafaoğlu, hükümetin ailenin ve sosyal yapının güçlendirilmesi, kadın-erkek eşitsizliğinin giderilmesi, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının geliştirilmesi ve korunması konusunda başarılı çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Vali Hacımustafaoğlu, "Nevşehir olarak kadınlarımıza yönelik hizmet ve çalışmalarda ön planda yer alan illerden biriyiz. Kadınlara yönelik valiliğimizin, belediyemizin ve kadın sivil toplum örgütlerinin takdire değer faaliyetleri var. Valiliğimizin, doktor, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yaptığı Aile Danışma Merkezi, belediyemizin binlerce kadın kursiyerin devam ettiği 'Kadın Eğitim Merkezleri, kadın sivil toplum örgütlerinin kadınlara yönelik çeşitli projeleri bu tür çalışmalardan bazıları. BM Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'nda Türkiye'de teşvik edilen 6 pilot ilden biri de Nevşehir. Belediye ile birlikte yapılan çalışmalar sonucu, Nevşehir'in dünyada az sayıda bulunan Kadın Dostu Kentlerden biri haline getirmenin uğraşı içindeyiz. Bu amaçla hazırlanan Nevşehir Yerel Eşitlik Eylem Planı ilimizde uygulamaya konuldu. Kadın Dostu Kent demek; şehir planlarında ve imar uygulamalarında kadınların ihtiyaçlarının dikkate alınarak düzenleme yapılması, Yerel Eşitlik Eylem Planı'nda her alanda kadın aleyhine olan şartların düzeltilmesi, kadın-erkek eşitsizliğinin giderilmesi ve bu politikaların yerel yönetimlere kabul ettirilmesidir.

Daha sonra konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'de, kadın-erkek eşitsizliği ve kadın sorunlarının çözümünde, sorunların teşhisinin iyi yapılarak buna göre çözüm önerilerinin getirilmesi gerektiğini söyledi. Belediye Başkanı Ünver, Bu gün halen toplumda kadın hakları, erkek eşlerin toplumda daha egemen görüntü vermeleri, kadınların her yerde oldukları halde hiç bir yerde olmadıkları gibi bir durumu yaşıyorsak burada sadece erkekler mi suçlu acaba? Şimdi toplumsal gerçekleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bazıları bu nedenle bana kızabilirler ama olsun. Çünkü doğru söz dost tarafından söylenir. Siz hiç gelin-kayınbaba için yazılmış bir tekerleme duydunuz mu? Yok çünkü gelinlerin kavgalarının bir tarafında gelin bir tarafında kaynana, ikisi de kadın. Yani kavgayı kim başlatırsa başlatsın kavganın bir tarafında kayınbabanın olması çok ektrem bir hadise, mutlaka kadın var. Kaynana da bir kadın, gelin de bir kadın, tekerlemelere konu olmuş. Şimdi hakikaten nerden başladığını bilmiyorum ama bir yerden başlamış gelini eve ırgat olarak alma geleneği. O gelin evde o kadar ırgat olarak kullanılmış ki kaynanaya hınç beslemiş ama kaynanasından intikam alabileceği, boşalabileceği, rahatlayabileceği bir ortam asla oluşmamış. 'Aslında ben bunları gelinime yapmayacağım, yapmayacağım' diye diye oğlu evlendirme çağına gelmiş ve oğlu evlenir evlenmez o içinde kaynanasına karşı beslediği duyguları geline yüklemiş.Şimdi bakın yine iki ucunda da kadınlar oturuyor olayın.Hala kayınbaba işin içerisinde yok. Anadolu'da bir gelenek vardır, kız bakma diye.Kız bakılır yani erkek bakılmaz.Bu kız bakma işini de oğlanın annesi yapar.Oğulları evlenme çağına gelmiş iki babanın yan yana gelip, 'Bizim Ahmet efendinin bir kızı var, daha güneş yüzü görmedi, ağzında dili yok,zavallı, emir tutmaya hazır' diye bir muhabbet duymadım.Kim yapar bu muhabbeti? erkek anneler yani anneler yapar. Bir araya gelirler, oğullarına kız bakmaktadırlar, bir yakınları tarafından bir tane kız çocuğu keşfedilmiştir ve o kız çocuğu oğluna kız bakan anneye o kadın tarafından 'Kızı bir gör fidan, bir içim su, ağzında dili yok, pek te hamarat' diye anlatılır.Bunu anlatan da kadınlar. Arkadaşlar hastalığımız bu bizim. Bunu teşhis edemediğimiz müddetçe bu hastalığı tedavi etmemiz mümkün değil.Yoksa bundan sonraki yıllarda da biz bu sorunları konuşmaya devam ederiz" diye konuştu.

Konuşmalar ile birlikte Nevşehir Belediyesi ve Kadın Platformu halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından program da, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Zihinsel Engelliler Basketbol ve Futbol İç Anadolu Bölge Şampiyonası'nda, bölge şampiyonu olan Nevşehir Belediyesi Zihinsel Engelliler Futbol Takımı'na Vali Hacımustafaoğlu ve Belediye Başkanı Ünver tarafından çeşitli hediyeler vardı.

Kadınlar Günü kutlama programı, kadınlar tarafından seslendirilen şarkı ve şiirlerin okunmasıyla son buldu.

(MÖZ-SE-Y) 08.03.2008 16:28 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title