76 Yıllık Sinema Salonunda 'Medyayı Anlama' Paneli Düzenlendi
Pazarören Köy Enstitüsü’nün şimdiki varisi olan Pazarören Anadolu Lisesi’nde ‘Medyayı Anlama’ konulu panel gerçekleştirildi.
Pazarören Köy Enstitüsü'nün şimdiki varisi olan Pazarören Anadolu Lisesi'nde 'Medyayı Anlama' konulu panel gerçekleştirildi.
Pazarören Anadolu Lisesi'nin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Köy Enstitüsü'nün tarihi sinema binasında gerçekleştirilen 'Medyayı Anlama' paneline, konuşmacı olarak, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Halkla İlişkiler Müdürü ve eski gazeteci Okutman Üstün Tuncer, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Tevfik Işık ile İhlas Haber Ajansı Kayseri Bölge Müdürlüğü Muhabiri Selma Kara katıldı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Okutman Üstün Tuncer, basın kavramından sonra medyaya geçiş sürecinde yaşanan değişimlerden söz etti. Günümüzde medya araçlarının insan yaşamının her aşamasını kapsadığına dikkat çeken Okutman Üstün Tuncer, medya organları, birimleri ve buralarda çalışan uzmanlara dair öğrencileri bilgilendirdi.
Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Tevfik Işık da, meslek yaşamından örnekler vererek, gazetecilik mesleğini anlattı. Gazetecilik mesleğinin yoğun uğraş gerektirmesine rağmen, zevkli bir meslek olduğuna değinen AA Bölge Müdürü Tevfik Işık, gazetecilik mesleğini yapmak isteyenlere önerilerde bulundu.
İHA Kayseri Bölge Müdürlüğü Muhabiri Selma Kara ise, 'Medya ve Büyük Karamsarlık Oyunu' başlıklı sunumunda, medyanın toplumsal güvensizliğe etkilerinden söz etti. İHA Muhabiri Selma Kara, medyanın bilinen zararlarından korunmak için, kitlenin çoklu medya organlarından beslenmeleri ve medya araçlarına karşı bilinçli olmaları gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından, öğrencilere, İHA Muhabiri Selma Kara'nın, 'Rüya mı Hoşgörümü?' isimli kısa filminin gösterimi yapıldı. Panel, katılımcıların öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.
PAZARÖREN KÖY ENSTİTÜSÜ HAKKINDA:
198 yılında Eğitmen Kursu olarak açılmış olan, şimdiki Pazarören Anadolu ve Çok Programlı Lisesi, 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile köylere ilkokul öğretmeni yetiştirilmek üzere açılmış ve öğrencilerine teorik dersler vermesinin yanı sıra, bahçecilik, budama, inşaat teknikleri, müzik, spor gibi uygulamalı eğitimler veren, uygulamalı eğitimler için kampus şeklinde inşa edildiği için 'Köy Enstitüleri' adı verilen okullardan biridir. Enstitüleri'nin 'Öğretmen Okulları'na çevrilmesi ile Pazarören Köy Ensitütüsü de 16954 yılında Mimar Sinan İlk Öğretmen Okulu adını alarak öğrenci yetiştirmeye devam etmiştir. 1975 yılından sonra bu okullar Anadolu Öğretmen Lisesi'ne dönüştürülmüş, Pazarören'deki okul da bundan nasibini almıştır. Daha sonra 1989 yılında okulun ismi Pazarören Lisesi ve Ortaokulu olarak değiştirilmiştir. 2004 tarihinden itibaren de tarihi kampus, Pazarören Lisesi Müdürlüğü olarak ayrılmıştır. Halen bir eğitim binası içerisinde iki okul eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 5/5/2000 tarih ve 2576 sayılı kararı ile 96 dönümlük okul alanı koruma altına alınmış, toplam 26 binadan 18'i) Ana bina, Kızlar Yatakhanesi, Gülcemal Yatakhanesi, Tuvaletler, Fırın, Çamaşırhane, Hamam, Garajlar, Öğretmenler Lokali, Demirhane, Marangozhane, Spor Salonu, Sinema Salonu, Kalorifer Binası, Jenaratör Binası, 3 adet lojman) tescillenmiştir. - KAYSERİ