Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

19 ilde daha okullar tatil edildi

19 ilde daha okullar tatil edildi

6 Bölgede Yapılan Arkeolojik Kazı Çalışmaları Kitaplaştırıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırşehir’in altı farklı bölgesinde yapılan kazı çalışmaları kitaplaştırıldıktan sonra kazı çalışmalarını yapan arkeologlara Kırşehir Valisi Necati Şentürk tarafından hediye edildi.

Kırşehir'in altı farklı bölgesinde yapılan kazı çalışmaları kitaplaştırıldıktan sonra kazı çalışmalarını yapan arkeologlara Kırşehir Valisi Necati Şentürk tarafından hediye edildi.

Kırşehir'in Kaman İlçesinde bulunan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Çağırkan köyünde otuz yıldır çalışmakta olduklarını anlatan Japon profesör Sachihiro Omura kitap çalışmasının daha önceden de yapılması gerektiğini ve Kırşehir'in Anadolu'nun tam merkezinde bir yer olduğunu söyledi.

KALEHÖYÜK EFSANESİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Kırşehir'de şehir merkezinde bulunan Kalehöyük alanında 2009 yılından beri çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade eden Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Işık Adak Adıbelli, "Çok eski kaynaklarda dahi Kalehöyük'den bahsediliyordu. Kırşehir'e kim geldi ise dikkatini çekmiş ve höyük ile ilgili bir şeyler yazmış, 1940'lı yıllarda Arkeolojinin ilk Türkiye'de yeşermeye başladığı dönemlerde eski hocalarımız gelip bu höyük'ten bahsetmiş. Yayınlarda geçen fotoğrafları var. 1950 Yılında Bahadır Alkım isimli bir hocamız gelip höyük'te yüzey araştırması yapmış, höyük üzerindeki Osmanlı, Selçuklu, Roma, Helenistik onun altında Firig, Hitit tabakası olduğundan bahsediliyor. O dönemde höyük üzerinde yapılaşma yok. Alkın hoca o dönemlerde höyükte kazı yapılması gerektiğini söylemiş, Orta Anadolu'nun en büyük höyüklerinden bir tanesi Kırşehir'in tarihi burada yatıyor." dedi.

Kırşehir'de bulunan höyük alanında gerçeği yansıtmayan bir efsanesi olduğunu anlatan Adıbelli, "Höyük, yığma tepedir. Topraklarla buraya gelinmiş kral kızı boğuldu diye Kırşehir'in etrafına her köyden 40 kağnı toprak istenmiş herköy getirmiş bir Cemele köyü getirmemiş Cemele köyünün Kırşehir'e 40 kağnı toprak borcu var denir. Bunu kırmak için çalıştık. İnsanlar biz çalışma yaparken bize boş bir hayal peşindesiniz dediler. " ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Necati Şentürk, Kırşehir Arkeoloji çalışmalarının yer aldığı kitabı farklı bölgelerde çalışan arkeologlara hediye etti. - KIRŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title