Haberler

Samsun'da 6 Ayda İşkur'a 16 Bin 298 Kişi İş Başvurusunda Bulundu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve İş Kurumu, Samsun İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, 2014 yılı içerisinde İŞKUR Samsun İl Müdürlüğüne 16 bin 928 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Çalışma ve İş Kurumu(İŞKUR) Samsun İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, 2014 yılı içerisinde İŞKUR Samsun İl Müdürlüğü'ne 16 bin 928 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu söyledi.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleşti. Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Sefer Arlı, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, ilgili kurum müdürleri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Hüseyin Aksoy, "Bugün gündemimizde yer alan faaliyetleri konuşacağız. Özellikle engellilere yönelik olarak neler yapılmış, İl İstihdam ve Denetim Kurulu'nun yaptığı denetim raporlarını görüşeceğiz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 2014 - 2015 eğitim ve öğretim yılında yapmayı düşündüğü teklifleri burada gündeme alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Daha sonra İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında sunum gerçekleştiren İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, 2014 yılı içersinde kuruma 16 bin 928 kişinin iş başvurusunda bulunduğunu söyledi. Kılıçaslan, "Bu başvurulardan 6 bin 408'i bayan ve 10 bin 520'si de erkektir. Ayrıca da 594 engelli arkadaşımızda başvuruda bulunmuştur. Yine bu dönemde işverenlerimizden 10 bin 541 adet açık iş talebi alınmıştır. Bu taleplere karşılık 4 bin 562 kişi de işe yerleştirilmiştir" diye konuştu.

"ÇAĞRI MERKEZLERİ İSTİHDAM AÇIĞINI KAPATMAKTA"

14 Ağustos 2014 tarihi itibari ile kurumlarında 414 ayrı işgücü talebinde toplam 745 kişilik açık iş talebi bulunduğunu belirten Kılıçaslan, "Bu açık işlerin 40'ı engellilere yöneliktir. Açık işlerde en fazla talep edilen meslekler ise 110 kişilik beden işçisi, 50 kişilik seyahat servis elemanı, 47 kişilik garson, 38 kişilik konfeksiyon işçisi, 33 kişilik satış danışmanı gibi birçok işlerde talepler bulunmaktadır. Biz eğitim kurslarımızı bu mesleklere göre düzenlemekteyiz. Açılan istihdam garantili kurslarımızda ağırlıklı olarak konfeksiyon ve çağrı merkezleri gelmektedir. Samsun'da kurulan çağrı merkezleri özellikle lise mezunu ve üzeri çalışabilecek kişilerin istihdam alanı olarak Samsun'da gerçektende bu istihdam açığını kapatmaktadır. Son zamanlarda ilimizde otellerin yapılmasıyla birlikte aşçı yardımcısı mesleğinde bir talep patlaması oldu. Bununla ilgili özellikle Büyükşehir Belediyemizin tesislerinde kurslar açtık. Yine Canik Belediyemizin Meşe Tesisleri'nde kursiyerlerimiz yetişerek kendi aşçılığı ile kendi iş dallarında kurslar devam etmektedir. Kursların mesleklere göre dağılımına baktığımızda büyük bir çoğunluğunun yani 704 kişi ile yüzde 62'si çağrı merkezi görevlisi olduğunu ve ardından da 224 kişi ile yüzde 20'si dokuma konfeksiyon makinecisi gelmektedir" şeklinde konuştu.

ENGELLİLERE YÖNELİK FAALİYETLER

2014 yılı içersinde İŞKUR'a işe yerleştirmede 117'si bayan olmak üzere toplam 594 engelli vatandaşın başvuruda bulunduğunu ifade eden Kılıçaslan şu bilgileri verdi: "Bunlardan da 137 tanesi işe yerleştirilmiştir. Şuanda 26 firmalarımız 40 engelli açığı bulunmaktadır. İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda olan kesimlerin başında yer alan engellilere yönelik olarak, engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan bugüne kadar yaklaşık 120 milyon kaynak sağlanmıştır. Konuyla ilgili birçok engelli istihdamı teşvikinin dışında mart 2014 yılı itibariyle engellilere İŞKUR'ca 36 bin TL girişimcilik teşviki sağlanmaya başlanmıştır. Şuna kadar bu sene bankaların haricinde hiçbir işletmeye engelli çalıştırması gerekirken çalıştırmayanlar için ceza yazmadık. 2013 yılında yazmıştık ama bu sene Samsun'da işverenlerimizde bu tür bir olay olmadı."

800'ün üzerinde açık iş olmasına rağmen 30 bine yakın kayıtlı işsizleri bir türlü açık işlerle yerleştiremediklerinin altını çizen Kılıçaslan sözlerini şöyle tamamladı: "İşveren talep ve beklentilerinin mevcut iş arayanlardaki niteliksiz kesimdeki karakterlerle uyuşmamasıdır. Samsun'da 30 bine yakın işsizin yüzde 86'sı lise ve altı eğitimdir. Yani bizim karşımızdaki kitlenin sadece yüzde 14'ü gibi küçük bir kitle yüksekokul mezunudur. Daha çok işveren talep ve beklentilerinin üst düzeyde olduğu için karşı tarafa da güçlük çekiyoruz. Açık işlerde sürekli artış olmasına rağmen bir türlü karşılama anlamında aşağı seviyelere indiremiyoruz. Samsun ilinde öne çıkmış mesleklerde alınan talepler karşılanamamaktadır. Örneğin garsonluk mesleğinde 425 kişi kurumumuza başvurmuş, buna karşılık 679 kişilik açık iş alınmasına karşın sadece 267 kişi bu mevcut boş pozisyonlarda istihdam edilmiştir. Bu sorunların çözümü niteliksiz iş gücünü nitelikli hale getirecek eğitimler yapmaktır. Bunlarla ilgili birçok programlar düzenledik."

Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, önümüzdeki eğitim öğretim yılında Sağlık Meslek Liselerinin staj ve işbaşı eğitimlerinin belirleneceği kurumların tespiti ve komisyon tarafından uygulanması ve Sağlık Meslek Liselerinin yeniden yapılanması ve hemşirelik, laborantlık ve diş teknikerliği gibi alanlardaki son kanuni düzenlemeler hakkında bilgiler verdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title