Alaşehir'de 500 Kınalı Keklik Doğaya Salındı
Manisa'nın Alaşehir ilçesi Karadağ Mahallesinde gerçekleşen bir törenle 500 kınalı keklik doğaya salındı.
Manisa'nın Alaşehir ilçesi Karadağ Mahallesinde gerçekleşen bir törenle 500 kınalı keklik doğaya salındı. Gerçekleşen törende konuşma yapan AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, "Arz ve yeryüzü Allah'ın bize emaneti. Teknolojiyle ne kadar tanışırsak tanışalım bu emaneti korumalıyız, koruyacağız. Gelecek kuşaklara temiz bir su, hava, çevre ve ağaçlarla dolu bir Türkiye emanet edeceğiz. Tarihi bir gün yaşıyoruz" dedi.
Alaşehir'in Karadağ Mahallesinde düzenlenen bir törenle doğaya 500 adet kınalı keklik doğaya salındı. Düzenlenen törene AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, AK Parti Alaşehir İlçe Başkanı Zafer Peker, İzmir Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar 4.Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Milli Parklar ve Doğal Koruma Müdürü Ahmet Özyanık, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Manisa Orman Su İşleri İl Şube Müdürü Uğur Bayıl, davetliler ve avcılar katıldı.
"TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ"
Karadağ'da tarihi bir gün yaşandığını belirten Özdağ, "Horzum'da 20 Bin Hektarlık alanı sulayacak olan büyük bir gölet yapıyoruz. Bu göletin öncelikle sulu tarıma büyük bir desteği olacak. Ardından Karadağ'a geldim. Karadağ'a geldiğimde 15 senedir hiçbir milletvekilinin gelmediğini öğrendim. 15 sene sonra Manisa Milletvekili olarak ben geldim. Okulla ilgili bir sıkıntı tarafıma aktarılmıştı. Karadağ'da bulunan okulda fedakar bir öğretmenimiz 4 sınıfı birden okutuyor. Okulun damının aktığını söylediler. Bizim için eğitim çok önemli. Geleceğin anahtarı eğitimden geçiyor. Bilgiye hangi sahipse dünyanın efendisi de o olur. Hemen konuyla ilgili Milli Eğitim İl ve İlçe Müdürlerimizle görüştüm. Ödenek gerekiyor dediler. Şu an bu ödenek aktarılmış durumda sadece bir imzaya kaldı. Bu okulun damı en kısa sürede yapılacak. Yine Karadağlı vatandaşlarımız orman yollarının açılmasını talep etmişlerdi. Hemen konuyu Orman Bölge Müdürümüz İbrahim beye açtım ve hemen konuyla ilgili aracını, ekibini buraya yolladı. Çalışmalar başladı ve bu sözümüzü de en yakın zamanda yerine getirmiş olacağız. Bugün toplam 500 kınalı kekliğin salındığı bir etkinlikteyiz. Hem bu keklikler doğaya salınacak, hem de daha çok ağacın olduğu, yeşilin korunduğu, hayvanın, oksijenin olduğu bir ortamı bırakacağız. Çünkü arz ve yeryüzü Allah'ın bize emaneti. Teknolojiyle ne kadar tanışırsak tanışalım bu emaneti korumalıyız, koruyacağız. Gelecek kuşaklara temiz bir su, hava, çevre ve ağaçlarla dolu bir Türkiye emanet edeceğiz. Tarihi bir gün yaşıyoruz" diye konuştu.
"YILDA 80 BİN KANATLI YETİŞTİRİYORUZ"
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık yaptığı konuşmada Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın görevinin sadece doğayı ve tabiatı korumak olmadığını aynı zamanda tabiatında desteklenmesi gerektiğini belirtti Özyanık, "İnsanlarımızın da bu tabiattan ve doğadan istifade etmesini sağlamamamız gerekiyor. Bu kapsamda ülke genelinde yılda yaklaşık 80 Bin kanatlı yetiştirip tabiata yerleştiriyoruz. Hedefimiz bu anlamda 200 Bin hedefini yakalamak. Bunun yanı sıra nesli tükenmekte olan canlıları muhafaza altına alıyor, balık yetiştiriyoruz. TBMM'de Çevre Komisyonu üyesi olan 30 yıllık arkadaşım Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ bana bu gerçekleşen etkinlikle ilgili daveti sunduğunda o daveti görev kabul ederek Manisa'ya geldik ve burada olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
"MEYVE AĞACI DİKİMİ TEŞVİK EDİLMELİ"
Karadağ Alaşehir'e kilometre olarak uzak olan bir mahalle konumunda olduğunu doğasıyla, insanıyla örnek bir kompozisyon görüntüsünde bulunduğunu kaydeden Alaşehir İlçe Kaymakamı Kemal İnan ise, "Bugün bu güzelim yerde bir ağaç varsa ve yaşıyorsa bu Karadağ halkının çevreye olan saygısından, kendi doğalarını korumasından kaynaklanıyor. Vatandaşlarımızın bulundukları alanlarda meyve ağaçları dikmeleri teşvik edilirse köylü vatandaşlarımız için bir geçim kaynağı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
"BİR YILDA 11 BİN 550 ADET KEKLİK DOĞAYA SALINDI"
Törende bir açıklama yapan İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak da yaban hayvanların sayılarının gün geçtikçe azalmakta olduğunu belirterek "Doğa Koruma ve Milli Parklar 4.Bölge Müdürlüğü olarak amacımız doğal mirasımızın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak, geliştirmek ve sürdürebilir şekilde yönetmektir. Bu anlamda genel müdürlüğümüzce üretilen türler uygun yaşam ortamına yerleştirilmekte ve yerleştirilmekte ve yerleştirilen türlerin yeni çevreye adaptasyon ile alakalı çalışmalar yürütmektir" dedi.
"ÇİFTÇİLERİMİZİN DOSTU"
2014 yılı Keklik Üretim ve Doğaya Yerleştirme Eylem Planı kapsamında, Manisa Şube Müdürlüğünce Afyonkarahisar-Şuhut Keklik Üretim İstasyonu'ndan alınan 500 adet kınalı kekliklerin 2 bin hektarlık makilik alana salındığını söyleyen Rahmi Bayrak "Doğaya salınan kınalı keklikleri ayrıca çiftçilerimizin dostudur. Keklikler ekili alanlara zarar veren süne, kene, karınca ve çekirgeleri yemekte ve ekili alanlara zarar veren böcekleri tüketmektedir. Keneyi de yemekte olan keklikler aynı zamanda insan sağlığına tehdit eden kenelerin çoğalmasını önlemektedir" diye konuştu. Rahmi Bayrak sözlerini şöyle sürdürdü: "2012-2013 yıllarında bölge müdürlüğümüz genelinde 4 bin 800 adeti Manisa ilimiz olmak üzere toplam 11 bin 550 adet kınalı keklik doğaya salındı. Bölgemizin doğal hayatını koruyarak ve destekleyerek yaban hayatının zenginleşmesi çalışmaları 2014 yılında da artan bir hızla devam edilecek. 2014 yılında bölge müdürlüğümüz genelinde 2 bin 500 adeti Manisa olmak üzere toplam 6 bin 500 adet kınalı keklik doğaya salınacak." Manisa'ya 2 bin 500,İzmir'e bin,Aydın'a 750, Muğla'ya 2 bin 250 adet kınalı keklik salınmasının planlandığını kaydeden Bayrak şöyle konuştu: "Keklik yerleştirilen sahaların koruma faaliyetlerine resmi kurumların yanı sıra yerel katılımın sağlanarak sahanın azami düzeyde korunması amaçlanmaktadır. Bu amaçla Manisa şube müdürlüğümüz ile köy muhtarlıkları ve avcı dernekleri arasında Doğaya Keklik Salma ve Koruma İşbirliği Protokolü imzalanarak işbirliği yapılmaktadır. Manisa ilinde 5 bin 935 adet kayıtlı avcı var. Manisa Şube Müdürlüğümüzce, 2013 ve 2014 yılı nisan ayı itibaren 43 Avcı Eğitim Kursu açılmış olup bin 189 avcıya sertifikaları verildi." - MANİSA