500 Aileye Ekmek Kapısı Olacak!
Türkiye'nin ikinci büyük restorasyon çalışmasının yapıldığı Şanlıurfa'daki Millet Hanı, tamamlandığında 500 aileye ekmek kapısı olacak.
Geçmişte Ermeni ile Alman yetimhanesi, toplama merkezi ve süvari kışlası olarak kullanılmasının ardından son olarak Şanlıurfa Belediyesi'nce ambar olarak değerlendirilen Millet Hanı, bir yıldan kısa bir süre içerisinde restore edilerek otele dönüştürülecek. İki katlı bir yapıdan oluşmasına rağmen tahrip edilerek harabeye dönüşen tarihi dev yapı, restorasyon çalışmasının tamamlanması ile hem tarihi yaşatacak hem de Şanlıurfa turizmine yeni bir soluk kazandıracak. Tarihi hanın 124 yıl önceki fotoğrafları, mevcut durumu ve proje tamamlandıktan sonra alacağı şekli gösteren animasyon görüntülerini içeren film gösteriminin de yapıldığı toplantıda konuşan Mehmet Tuncay, Şanlıurfa için böylesi devasa bir projeyi hayata geçirmekten duydukları heyecanı paylaştı. Bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Millet Hanı'nın yeniden kuruluş serüvenini anlatan Tuncay, alanın Urfa'da kalkınmanın öncü adresleri arasına gireceğini söyledi.
Geçtiğimiz akşam Hilton Garden Inn Otel'de gerçekleştirilen toplantıda ekibiyle medyanın karşısına çıkan Tuncay, "Çalışmaların maliyetinin 64 milyon lira olmasını öngörüyoruz. Başlattığımız çalışmalarda aldığımız mesafeye bakıldığında, Şanlıurfa'nın kurtuluş tarihi olan 11 Nisan'da, tesisi faaliyete açacağımıza inanıyoruz'' dedi.
RESTORASYON EL DEĞİŞTİRDİ
Turizme kazandırılacak yapının en az 500 kişiye de istihdam imkanı oluşturacağını belirten Tuncay, " Türkiye'de Topkapı sarayından sonra, Türkiye'nin ikinci büyük hanı projesi özelliğine sahip olan Millet Han'ı projemiz 2008 yılında DNR Akar adlı bir şirket irtifa hakkını tesis ederek bu yatırımın yapımına başlamıştı. Gerek Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu gerek Şanlıurfa Belediyesinden ve diğer resmi kurum ve kuruluşlarımızdan tüm yasal izinlerin tamamlanıp restorasyonuna başlayacaktı. Başta Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanlığımız ve diğer ilgili STK'larımız sözlü ve yazılı basında ara ara bu konuyu gündemde tuttular. Bireysel girişimlerimizle Şanlıurfa'nın kültürüne sahip çıkma adına hem tarihi hem sosyal hem kültürel hem ekonomik olarak eş değer projesi olmayan Millet Hanı 2014 yılının Şubat ayında DNR'nin ilgili sahiplerine ulaşılarak kendilerinden devralınmıştır" diye konuştu.
'İKİ AYDA BÜYÜK MESAFE KAT ETTİK'
Nisan 2014'de başlayan çalışmalarda büyük mesafe kat ettiklerini de sözlerine ekleyen Tuncay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İki aylık bir çalışma ile az önce gördüğünüz görsel kayıtlarda ilerleme az çok görülmektedir. Ne tür çalışmalar yapıldığı, ne tür bir titizlikle çalışıldığı, ne tür uzman arkadaşlarla çalışıldığı çok bariz bir şekilde gözle görülmektedir. Şuanda çalışmalarımız süratle devam ediyor. Şanlıurfa'da basının ve STK'ların destek ve yardımıyla bir an önce burayı bitirmek ve hedeflemiş olduğumuz 11 Nisan 2015 tarihinde buranın açılışını gerçekleştirebilirsek o zaman güzel bir açılış kokteyliyle yine bir araya geliriz. Belli çok kısa bir tarih, çok iddialı bir tarih biter mi bitmez mi diye soran olacaktır. Fakat iki ayda yaptıklarımız ortadadır ve yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyorum."
TURİSTLER URFA'DA DAHA UZUN SÜRE KALACAK
Toplantıya eşlik eden Şanlıurfa Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Rahime Yaşar da, tesisin faaliyete geçmesiyle bölgeye gelen turistlerin konaklama süresinde artış beklediklerini söyledi. Tarihi yapısıyla kentin turistlerden ilgi gördüğüne değinen Yaşar, tesiste planlanan otelin kısa sürede bir cazibe merkezi olacağını tahmin ettiklerini anlattı.
Toplantıya Tuncay'ın yanı sıra Uluslararası Danışmanı Doçent Dr. Murat Özkaleli, Fizibilite ve Finans Danışmanı Nihat Küçük, Hukuk Danışmanı Av. Cüneyt Altıparmak, Proje Koordinatörü M. Halit Uzak eşlik etti.
MİLLET HANI TAMAMLANINCA!
Tuncay ve koordinasyon ekibi projenin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak 5 yıldızlı otelde, 3 adet kral dairesi, 5 adet süit oda, 120 adet çift kişilik oda, 6 adet özel oda, 4 adet aile odası, 2 adet bedensel engelli odasıyla toplam 302 adet yatak kapasiteli dev bir yapının olacağını aktardı.
Ayrıca projede 715 ve 815 kişilik 2 ayrı çok amaçlı salon, 280 kişilik konferans salonu, botanik bahçeler, turistlik satış üniteleri, 165 kişilik kahve ve pasta salonu, fitness spor salonu, kapalı yüzme havuzu, sauna, Türk hamamı, 300 kişilik kafeterya, Snack bar, 300 kişilik birinci sınıf restoran, masaj salonu, açık yüzme havuzu, bay-bayan kuaför salonu, 210 kişilik Alakart restoran, geleneksel köy odaları, spor ve dinlenme alanı, voleybol ve basketbol sahaları ve iki ayrı tenis alanı yer alacak.
MİLLET HANI'NIN GEÇMİŞİ
Şehir merkezindeki Samsat Köprüsü ile Hacı Kamil Köprüsü arasında bulunan ve yaklaşık bin yıllık olduğu tahmin edilen Millet Hanı, Türkiye'nin en büyük hanlarından olup Osmanlı Dönemi'nde Şanlıurfa'da inşa edilen ilk anıtsal yapı olma özelliğini taşıyor.
Geçmişte Ermeni yetimhanesi ve toplama merkezi olan Millet Hanı, 1950 yıllarından Süvari Kışlası olarak da kullanıldı. Avlusunun kuzeydoğu köşesinin ikinci katında asker ekmeği yapan bir fırın, nizamiye karşısında askerlerin kullandığı hamam bulunuyor. Tarih boyunca çeşitli amaçlar için kullanılan Millet Hanı, Sultan 2. Abdülhamit döneminde 1890'lı yıllarda çekilen fotoğrafta ''Askeri Şahanesi'' olarak geçiyor. Yine başka bir eski fotoğrafta ise ''Alman Yetimhanesi'' olarak hizmet veren Millet Hanı, bir süre de belediye ambarı olarak kullanıldı. Tarihi han, uzun süredir kullanılmıyordu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)