5. İzmir İktisat Kongresi
HaberTürk gazetesi yazarı Yıldırım: "Servetimizin o kadar düşük olduğunu düşünmüyorum ama gizli, verimsiz alanlarda saklı. O yüzden ekonomi yönetimine, mülkiyet haklarının sağlamlaştırılması, ye...
HaberTürk Gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım, Türkiye'de sermaye sorunu olmamasına karşın yerli tasarruf düşüklüğü sorunu yaşandığını belirterek, "Servetimizin o kadar düşük olduğunu düşünmüyorum ama gizli, verimsiz alanlarda saklı. O yüzden ekonomi yönetimine, mülkiyet haklarının sağlamlaştrılması, yerli ve yabancı sermaye arasındaki koruma hakları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi ve vergi düzenlemelerine gitmesi ihtiyacı var" dedi.
Yıldırım, Swissotel Grand Efes'te düzenlenen 5. İzmir İktisat Kongresi'nin ikinci gününde, "Medya Gözüyle Türkiye Ekonomisi" konulu panelde yaptığı konuşmada, finansman temini ve yerli tasarruf oranı düşüklüğü konusunu ele aldı.
Türkiye'de, yerli tasarruf miktarının finansman ihtiyacını karşılamaktan uzak bir oranda olduğunu ancak bunun tasarrufa yönelecek yerli sermaye azlığından çok bazı çözüm bekleyen yapısal sorunlardan kaynaklandığını savunan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Yerli iş yapıcılar, para talep edenler daha çok dışarıdan finansmana yöneliyor,yani yerli tasarrufa ilgi azaldı, yerli tasarruflar dışlandı. Böyle olunca tasarruf oranımız düşük gibi görünüyor. Ben, servetimizin o kadar düşük olduğunu düşünmüyorum ama gizli, verimsiz alanlarda saklı. O yüzden ekonomi yönetimine, mülkiyet haklarının sağlamlaşıtrılması, yerli ve yabancı sermaye arasındaki koruma hakları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi ve vergi düzenlemelerine gitmesi ihtiyacı var. Her şeyden önemlisi bir bütün halinde sorunların ele alınıp tasarrufun artırılması ve yatırıma yönlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."
Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz ise yenilikçilik konusunu ele aldığı konuşmasında, Türkiye'de cumhuriyetin ilk yıllarının ardından yenilikleri budayan bir yapı oluştuğunu savunarak, "Bizden farklı olanı yok etme konusunda inanılmaz yetenekliyiz" dedi.
Türkiye'de, kalkınma noktasında tartışılan konulardan birinin de inovasyon (yenilik) olduğunu ve "neden biz inovasyon yapamıyoruz" sorusunun yöneltildiğini belirten Oğuz, bu konuda özellikle son yıllarda önemli kaynaklar artırılmasına rağmen istenilen sonucun alınamadığını iddia etti.
Oğuz, sorunun zihniyet yapısından kaynaklandığını görüşünü dile getirerek, bunun kültürel değişimi zorunlu kıldığını ifade etti.
"Türkiye Batı'dan uzaklaşma sorunu yaşıyor"
Hürriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam da Türkiye'de ekonomi ve ekonomi basını konusunda hiç konuşulmayan bir "hamaset" sorunu olduğunu söyledi.
Başbakanın, bakanların, sürekli Türkiye'nin 16. ya da 17 büyük ekonomi olduğunu, 2023 yılına gelindiğinde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girileceğini söylediğini ve bunların hiç tartışılmadan, içerisi doldurulmadan ekonomi sayfalarına taşındığını anlatan Sağlam, bugün Çin'in dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında İsviçre'nin çok önünde olduğunu ancak insanlara nerede yaşamak istedikleri sorulduğunda alınacak cevabın ortada olduğuna işaret etti.
Sağlam, ekonomi ve basında ikinci hamaset konusunun, üretimin Doğu'ya Asya'ya kaydığı vurgusu olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri, Batı'dan uzaklaşma sorunudur. Unutulmamalı ki, üretim nereye kayarsa kaysın, üretim araçlarının sahibi Batı ve bilgi toplumu. Onun için bizim Batı'dan uzaklaşmak gibi bir lüksümüz olamaz. Eğer ilerlemek istiyorsak Batı'dan uzaklaşamayız. Bizim ayrıca din de dahil çok büyük tabularımız var. Örneğin ekonomik politikalar ele alınırken, tahlil edilirken dini referans verilmesini son 4-5 yıldır görüyorum. Gerçekçi olalım eğitim seviyesi çok düşük ve yöneticilerin asıl görevi, daha ileriye gitmek için gerekirse halka rağmen ama halkla çatışmadan liderlik yapmaktır, yoksa halkın gerici yönlerini tatmin etmek değildir."
"Türkiye'ye artan bir ilgi var"
Today's Zaman Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt ise Türkiye'nin son dönemde dünyada bir değer olarak öne çıktığına dikkati çekti.
Türkiye'nin, ekonomisinde ve siyasetinde halen mevcut olan zaafiyetlerine rağmen dışarıdan bakıldığında önemli bir değer olarak görüldüğünü dile getiren Bozkurt, "Dünyanın her coğrafyasından ülkelerin Türkiye'ye gelip 'acaba biz bu değerden nasıl pay alabiliriz' diye geliyorlar. Her gün Ankara'da dünyanın inanılmaz yerlerinden insanlar geliyor lobi yapıyor" dedi. - İzmir