Haberler

"48. Kütüphaneler Haftası"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Vekili Prof.Dr.Onur Bilge Kula, "Kütüphaneleri, daha ilgi çekecek duruma getirmek için çok önemli çalışma içine girdik."

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Onur Bilge Kula, "Kütüphaneleri, daha ilgi çekecek duruma getirmek için çok önemli çalışma içine girdik. Okuyucunun kitap seçme özgürlüğünü geliştirmek için yeni kitap alımlarını da başlatacağız" dedi.

Kula, Hatay Meclis Kültür ve Sanat Merkezi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Kütüphaneciler Derneği işbirliği ile düzenlenen "48. Kütüphane Haftası" açılış programında konuşma yaptı.

Türkiye tarihinde ilk defa halkın okuma haritasını ortaya çıkarmak amacıyla bir çalışma başlattıklarını belirten Kula, gençlerde kütüphane bilincinin daha yaygın olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Kula, hem yetişkinlerde, hem de gençlerde kütüphane bilincinin daha da gelişmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir seferberlik başlatıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kütüphanecilik anlayışının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu anlamda halkı daha çok kütüphanelere çekebilme adına uzmanlık alanlarına yönelik kütüphaneleri halkın hizmetine sunmaya başladık. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'ın katılımıyla İstanbul'da Edebiyat Müze Kütüphanesi'ni açtık. Aynı şekilde Ankara, İzmir, Adana gibi büyük illerde bu tür kütüphaneleri okuyucuların hizmetine sunduk. Antalya'da turizm kütüphanesi açma çalışmalarına da başladık. Kütüphaneleri, daha ilgi çekecek duruma getirmek için çok önemli çalışma içine girdik. Okuyucunun kitap seçme özgürlüğünü geliştirmek için yeni kitap alımlarını da başlatacağız.

Son 5 yılda başvurusu yapılan bine yakın eserden 750'si 52 ülkede, 42 farklı dilde yayımladı. Var olan Türk kültürü imajını düzeltmek ve Türkiye kültürünün tüm dünyaya tanıtmak adına başka hiç bir ülkede olmayan bu çalışmayı başlattık."

Kütüphanelerde verilen hizmeti en üst düzeye taşımak için tüm personelin fedakarlık yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Kula, kütüphane kullanan kişi sayısını yüzde 5'ten en az yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kütüphaneleri estetik, cazip ve insanların kendilerini mutlu hissedebilecekleri mekanlar haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Kula, bu doğrultuda yerel yönetimlerle işbirliği yapmayı arzuladıklarını ifade etti.

Kula, tüm kütüphanelere okuyucunun kitap seçme özgürlüğünü geliştirme adına 4 bin çeşit kitap alma çalışmaları başlattıklarını, rastgele ve keyfi kitap alımlarının önüne geçebilmek adına "Kitap Alım Komisyonu" kurduklarını dile getirdi.

Bu yıl ki Kütüphane Haftası'nın ana temasının "Bilgi Toplumu Çoğullaştırır" olarak belirlendiğini ifade eden Kula, bu anlamda tüm kütüphanelere yerel dillerde yayımlanan kitapların kazandırılacağını, toplumun tüm değerlerinin kütüphanelerde yer alacağını bildirdi.

-250 bin veliye tavsiye mektubu-

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise bir ülkenin gelişme kat edebilmesi için eğitimin şart olduğunu, bu kapsamda kitap ve kütüphanenin çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Ülkenin hakkettiği bir geleceğe ulaşması için gençliğin kitapla daha çok vakit geçirmesi gerektiğine işaret eden Lekesiz, yapılan anketlere göre, kitap okuma konusunda halkın çok iyi bir durumda olmadığı sonucunun ortaya çıktığını kaydetti.

Lekesiz, kitap okuma alışkanlığını daha da geliştirmek için herkesin hayatını gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Okuma alışkanlığını bir türlü geliştiremeyen halkımızın, televizyon seyretme alışkanlığını çok çabuk kazandığını görüyoruz. Bu anlamda her anne ve babanın üzerine çok önemli görevler düşüyor. Her ailenin en azından yarım saat tüm bireylerin katıldığı bir kitap okuma saatinin bulunması şart. Geçen yıl bunu ebeveynlere anlatabilmek için 250 bin veliye çocuklarıyla beraber kitap okumalarını tavsiye eden mektup yolladık" diye konuştu.

"Türkiye Okuyor" kampanyası kapsamında kentte çok güzel gelişmeler yaşandığını anlatan Lekesiz, 2009 yılında tüm okul ve kütüphanelerde 127 bin kitap bulunurken, bu sayının iki yılda 2 milyon 80 bine ulaştığını, köy okulları dahil kütüphanesi ya da okuma salonu bulunmayan hiç bir okulun kalmadığını dile getirdi.

-Kütüphanelerin önemi-

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal da bilgi özgürlüğünü garanti altına alan kütüphanelerin, Hatay gibi çok kültürlü yapıya sahip olan yerlerde var olan etnik grupların dillerine yönelik koleksiyonlar oluşturması gerektiğini söyledi.

Kütüphanelerin, vatandaşların siyasete, hayata ve toplumsal yaşama katılımını kolaylaştıran kurumlar olması gerektiğini ifade eden Kartal, "Yani karanlık köşelere ışık tutmalıyız. Zira bu bizim evrensel görevimizdir. Türkiye'de gerçek anlamda düşünce ve ifade özgürlüğünden söz etmek istiyorsak kitaplar üzerindeki yasaklamaları kaldırmak zorundayız" dedi.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş da kitabın ve kütüphanelerin insan hayatından ve eğitiminde çok önemli ihtiyaçlar olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından "Sıra Dışı Okurlar" belgeselinin gösterimi yapıldı ve belgesele konu olan vatandaşlara plaket verildi.

Daha sonra Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Antakya Medeniyetler Korusu konser verdi. Koronun seslendirdiği "Memleketim" şarkısına davetliler de eşlik etti.

Etkinliğe, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, vali yardımcıları ve vatandaşlar katıldı.

- HATAY

Kaynak: AA / Yerel
title
Close