402 Şehide "Vefa Borcu" Ödenecek
Zafer Barış - Talas Belediyesi, 1.Dünya Savaşı sırasında, Talas Şifa Yurdu'nda tedavi görürken vefat eden 402 askerin defnedildiği ve zaman içerisinde özel mülkiyete geçirilerek meyve bahçesine dönüştürüldüğü bildirilen alanı, şehitlik olarak...
Zafer Barış - Talas Belediyesi, 1. Dünya Savaşı sırasında, Talas Şifa Yurdu'nda tedavi görürken vefat eden 402 askerin defnedildiği ve zaman içerisinde özel mülkiyete geçirilerek meyve bahçesine dönüştürüldüğü bildirilen alanı, şehitlik olarak yeniden düzenlemek için harekete geçti.
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1. Dünya Savaşı yıllarında Talas'ta bulunan Amerikan Hastanesi'nin, devlet tarafından 3. Ordu'ya bağlı Talas Şifa Yurdu'na dönüştürüldüğünü ve burada, cephede yaralanan ya da hastalanan askerlere hizmet sunulduğunu söyledi.
Talas Şifa Yurdu'nda, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sağlık bakanlarından Dr. Adnan Adıvar ve Dr. Refik Saydam gibi birçok doktorun görev yaptığını belirten Yıldırım, "Bunların belgeleri elimizde. Cephede yaralanan ya da hastalanan askerler, Talas Şifa Yurdu'na getirilerek tedavileri yapılmış. Bu arada 402 vatan evladı da, buraya gelirken ya da geldikten sonra Hakk'ın rahmetine kavuşarak şehit olmuş. Genelkurmay Başkanlığı'na yazdığımız bir yazının cevabı olarak gelen listede, bu 402 şehidimizin isimleri bulunuyor. Bu 402 şehidimiz, Anadolu'nun 48 ayrı ili ile Kosova, Süleymaniye ve Trablusşam'dan savaşa katılıp, burada Hakk'ın Rahmetine kavuşmuşlar" dedi.
-"Arsa, Talas İmar Planı'na şehitlik olarak işlenmiş"-
Listenin il il ayrıldığını, şehitlerin baba adlarıyla, bağlı bulundukları bölüklerine, ölüm tarihleri ve ölüm şekillerine kadar detaylı işlendiğini kaydeden Yıldırım, "Liste, Afyonkarahisar'dan başlayıp Ankara, Antalya, Aydın diye devam ediyor. Türkiye'nin her yerinden cepheye giden ve orada yaralanan ya da hastalanan askerlerimiz, Şifa Yurdu'na gelmişler. Bu askerlerimizden 402'si ise şehit olmuş. Şifa Yurdu'nda tedavi görürken vefat eden 402 askerimiz, yakındaki bir arsaya defnedilmiş. Çünkü savaş yıllarında hiçbir şehit nakledilmemiş. Böyle bir bilgi yok. Hepsi, muhitine defnedilmiş" diye konuştu.
Şehitlerin defnedildiği arsanın, yıllar önce yapılan Talas ilçesi İmar Planı'nda şehitlik olarak işli olduğunu belirten Yıldırım, ancak buna rağmen, şehitliğin teyidi noktasında araştırma yaptıklarını kaydetti. Başkan Yıldırım,
"O civarda oturan ve hatta o günlere tanıklık edenlerin ifadeleri de o arsaya şehitlerin defnedildiğini teyit ediyor. İfadelere göre, yağışların çok olduğu zamanlarda, şehitlerin defnedildiği arsadan sel suları geçermiş ve bu sel suları toprak altındaki kemikleri yüzeye çıkarırmış" dedi.
-"Buradaki meyveler yenilmez, dallarda kalır"-
Belediye Başkanı Yıldırım, 1916-1918 yıllarını kapsayan dönemde Talas Şifa Yurdu'nda tedavi görürken vefat eden askerlerin defnedildikleri arsanın,
"şehitlik" olarak düzenlenmesi için Talas Belediye Meclisi'nden kamulaştırma kararı çıkarttıklarını bildirdi. Yıldırım, şunları söyledi:
"Bu arsa yani şehitlik, daha sonra maalesef, özel mülkiyete geçirilerek bahçeye dönüştürülmüş. Bütün çevredeki insanlar da bilirler ki, buradaki meyveler yenilmez, dallarında kalır. Buraya tonlarca toprak doldurulur.
Şehitler konusunda bütün Müslüman Türk insanının, büyük bir hassasiyeti var, büyük bir dikkati var. Bu anlamda hepimiz mesulüz. Bu mesuliyeti biz sadece yerel yönetimler olarak duymuyoruz, insan olarak duyuyoruz. Burada yatan şehitler, bu vatanın tapusunun ismidir. Yani tapuda yazan isim bunlardır. O açıdan bu şehitliği inşallah, kısa sürede hak ettiği saygı hükmünde bir düzenlemeyle hizmete sunmak istiyoruz."
Birinci Dünya Savaşı sırasında Şifa Yurdu'na dönüştürülen Amerikan Hastanesi kampüsü, günümüzde ise Erciyes Üniversitesi Konuk Evi olarak kullanılıyor.
- KAYSERİ