Haberler

4. Ulusal Ebelik Öğrenci Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

OMÜ Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü Ebelik Bölümü tarafından düzenlenen, "4.Ulusal Ebelik Öğrenci Konseyi", OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

OMÜ Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü Ebelik Bölümü tarafından düzenlenen, "4. Ulusal Ebelik Öğrenci Konseyi", OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Kongreye; Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, öğretim üyeleri ve farklı üniversitelerden öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Ebelik Bölümü öğrencisi Esra Teker, "İnsanlıkla beraber var olan kutsal mesleğimizin daha çok benimsenmesi, geliştirilmesi adına düzenlediğimiz 4. Ulusal Ebelik Öğrenci Kongresi'ne hepiniz hoş geldiniz. 'Gerçeklerimiz ve Geleceğimiz' sloganı ile başladığımız kongremizde sizleri aramızda görmekten büyük heyecan ve mutluluk duyduğumu dile getirmek isterim.

İnsan yaşamı bir mucizedir ve bizler o mucizeye tanık olan şanslı kişileriz. Bir bebeğin doğumu, bir kadının annelik duygusunu tatması, bir çocuğun her yaşta karşımıza çıkması, mesleğimizi kutsal kılan sebeplerden bazılarıdır" dedi.

Sağlık Meslek Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı ve Kongre Başkanı Yrd. Doç. Dr. Birsen Altay konuşmasında, "2010 yılında 1. Ulusal ve Uluslararası Ebelik Öğrenci Kongre'sini başlatarak, bilimsel platformda ebelik öğrencilerinin yerini alması konusunda öncülük yapan, onları harekete geçiren Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu'na teşekkür ediyoruz. Bugün sizlerle paylaşacağımız bu kongrenin dördüncüsünü OMÜ Sağlık Yüksekokulu olarak düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Sağlık ekibinin bir üyesi olarak toplum sağlığının korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi çalışmalarında önemli roller üstlenecek olan bugünün öğrenci ebeleri, siz sevgili öğrenciler; yarınların ebeleri olarak, özellikle kadın sağlığı, üreme sağlığı, doğum ve yeni doğan sağlığı alanlarında topluma sağlık hizmeti vereceksiniz. Bu görüşten yola çıkarak, sizlerin kongremize etkin katılımlarınıza özen göstererek, görüşlerinizi almak istedik. Kongrenin düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen üniversite rektörlüğüne, Büyükşehir, Atakum, İlkadım ve Bafra Belediye Başkanlıklarına, katkı gösteren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum" dedi.

Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, "Mesleki bilinci ve örgütlenmeyi güçlendirmek amacıyla düzenlenen ve geleneksel hale gelen, '4. Ulusal Ebelik Öğrenci Kongresi'ni Sağlık Meslek Yüksekokulu olarak üniversitemizde düzenlemenin onur ve gururunu yaşıyoruz. Ebelik insanlığın var oluşuyla başlamıştır. Çocuğun sağlığı için ilk dokunuş ebesinin dokunuşudur. Kadının olduğu her alanda var olan ebeler ana-çocuk sağlığı hizmetleriyle birlikte, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemde anneye ve bebeklere bakım hizmetleriyle yurdumuzun her köşesinde oldukça önemli ve kutsal bir görevi yerine getirmektedir. Bu bilimsel zeminin oluşmasında emeği geçen, bilgi, deneyim ve araştırmalarını bizimle paylaşan akademisyen ve araştırmacılara, değerli katılımcılara, kongremize maddi ve manevi destek sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum. Başarılı bir kongre olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Onursal Başkan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Üniversitemizde bilimsel bir toplantının yapılıyor olması bizim için bir kıvanç kaynağıdır. Eminim ki geri döndüğünüzde bu günleri unutamayacaksınız. Sağlık hizmeti öyle bir hizmettir ki; burada zaman ve enerji hesabı yapılamaz. İster istemez özveri gerektirir. Bugün bu yorgunluğun karşılığında beklenen; teşekkür ve takdir edilme isteğidir. Bunu bulursanız yorgunluk zaten gider ama bulamazsanız da işinizi yine aynı sevgi ve özveriyle yapmak zorundasınız. Bebek, çocuk ve annesiyle ilgilenen bir meslek erbabı eğer o bebeği sevemiyorsa hizmetini tam anlamıyla yerine getiremez. Yani bir sağlık personeli göreve ilk başladığında sahip olduğu enerjiyi emeklilik gününe dek muhafaza etmek zorundadır ki, gerçek hizmeti verip, verimli olabilsin.

Bu kongrenin diğer bir önemi bir öğrenci kongresi olmasıdır. Biz öğrenciyken bu tür toplantılar çok yoktu. Daha öğrenciyken bilimsel bir tavır takınmaya çalışmanız gerçekten ülke geleceği açısında da çok önemli. Kongre düzenlemenin ne kadar zor olduğunu biliyorum. Bu yüzden bütün katkı sağlayanları tebrik ediyor, Samsun'umuza geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyor, verimli ve keyifli bir kongre diliyorum."

Açılış konuşmalarının ardından plaket törenine geçildi. Kongre, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen müzik dinletisi ve Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan'ın "Sağlıkta Dönüşüm Programının Ebelik Mesleğine Yansımaları" başlıklı sunumuyla devam etti.

Konferansın ardından, İstanbul Bilim Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hediye Arslan ve OMÜ Sağlık Yüksekokulu Öğrencisi Kübra Çelebican başkanlığındaki "Dünyada ve Ülkemizde Ebelik Eğitimi ve Geleceği" başlıklı panele geçildi. Panelde; Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nurdan Demirci, Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Handan Güler ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencisi Özge Temurcan panelist olarak yer aldı.

Üç gün sürecek olan ve 220 bildirinin sunulacağı kongreye, 43 üniversiteden 500'i aşkın öğrenci katıldı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close