Haberler
Suriye'de Baas Partisi çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı

Esad'ın gidişi onları da bitirdi! Faaliyetlerini durdurdular

Sosyal medya platformları WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü

3 sosyal medya platformu, aynı anda çöktü

Bakan Uraloğlu, 16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geleceğini açıkladı

16 yaş sınırı konuşuluyordu! Sosyal medyaya yeni düzenleme geliyor

Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye çözdü

Afrika'daki krizi Türkiye çözdü

4 Proje ile Tubitak Yarı Finalinde Yarışacaklar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fizik, Kimya ve Biyoloji dallarında projeleri ile yarı finalde olan TED Malatya Koleji Özel Lisesi öğrencileri, 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan bölge finalistleri yarışmasında yarışacaklar.

Fizik, Kimya ve Biyoloji dallarında projeleri ile yarı finalde olan TED Malatya Koleji Özel Lisesi öğrencileri, 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak olan bölge finalistleri yarışmasında yarışacaklar.

TED Malatya Koleji 9 ve 10 sınıf öğrencileri Fizik, Kimya ve Biyoloji dallarında 4 ayrı proje ile TUBİTAK proje yarışmasında yarı finale çıktılar. TED Malatya Koleji'nden yapılan açıklamada, Guinness Rekortmeni Mucize Bakteri ile Petrol Atıklarının Giderimi Projesi, Az Enerji Harcayan Manyetik Ocak Tasarımı, Malatya'da Kültürü Yapılan Bazı Bitkilerin Kml (562) Hücre Hattı Üzerine Sitotoksik Etkisi ve Antimikrobiyal Aktivitesi ve Yeşil Kimya: Çam Ağacından Doğal Antifriz Eldesi Projeleri ile 30 Mart-2 Nisan 2015 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek olan bölge finalistleri yarışmasında TED Kolejinin temsil edileceği belirtildi.

Açıklamada yarı finale çıkan proje detayları ile ilgili ise şu bilgiler verildi:

"Özel TED Malatya Koleji 9. Sınıf öğrencilerinden Gülay Kırnap ve Ecem Erbaş'ın Biyoloji Öğretmeni Elif Özbey danışmanlığında hazırladıkları "Guinness Rekortmeni Mucize Bakteri ile Petrol Atıklarının Giderimi Proje" isimli biyoloji projesi kapsamında, radyasyona direnç bakımından Guinness rekorlar kitabına girmiş Deinococcus radiodurans bakterisinin dirençli olduğu birçok faktörün yanında petrol atıklarının giderimi üzerindeki etkisini de araştırarak, toksik atıkların çevreden giderimi konusunda daha az maliyetli ve etkili alternatif bir yöntem oluşturdular.

10. Sınıf öğrencilerinden Çağatay Soylu'nun, Fizik Öğretmeni Melike Pektaş danışmanlığında hazırladığı "Az Enerji Harcayan Manyetik Ocak" isimli fizik projesi kapsamında, Lenz yasasının temellerini kullanarak günlük yaşantımızda kullandığımız ocakların yerine daha az enerji tüketip daha verimli çalışan alternatif bir ocak tasarladılar.

10. Sınıf öğrencilerinden Gülayla Altıkulaç ve Damla Doğan'ın Biyoloji Öğretmeni Elif Özbey danışmanlığında hazırladıkları "Malatya'da Kültürü Yapılan Bazı Bitkilerin Kml (562) Hücre Hattı Üzerine Sitotoksik Etkisi ve Antimikrobiyal Aktivitesi" isimli biyoloji projesi kapsamında, Malatya'da doğal olarak yetişen yemlik, kuzukulağı, çildirim ve anık gibi bitki özütlerinin Kronik Myeloid Lösemi hücre hatları üzerine etkisi araştırılmış ve bu bitki özütlerinin kanser hücreleri üzerinde yüzde 100 öldürücü etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Böylece kanser gibi önemli bir hastalığın tedavisinde doğal kaynaklı alternatif yöntemlerin de uygulanabileceği gösterilmiştir.

9. Sınıf öğrencilerinden Ayliz Kutlubay ve Anıl Asım Bilen'in Kimya Öğretmeni İnci İlker Görür danışmanlığında hazırladıkları "Yeşil Kimya: Çam Ağacından Doğal Antifriz Eldesi" isimli kimya projesi kapsamında, Toksik özellikleri nedeniyle insan sağlığı ve çevre açısından tehlike oluşturan antifrizlerdeki olumsuzluğun önlenebilmesi amacıyla çevreci alternatif bir antifriz üretimi sağladılar." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title