35 Metrekarelik Mağazaya 20 Bin Koleksiyon Parçası Sığdırdı
Cem Şan - Almanya'da geçirdiği çocukluk yıllarında babasının getirdiği plakları dinleyerek Türkiye'ye özlemini gideren, 24 yıldır plak toplayan koleksiyoncu Cem Demir, 2 yıl önce açtığı 35 metrekarelik mağazasına video kaset, kitap, film, teyp...
Cem Şan - Almanya'da geçirdiği çocukluk yıllarında babasının getirdiği plakları dinleyerek Türkiye'ye özlemini gideren, 24 yıldır plak toplayan koleksiyoncu Cem Demir, 2 yıl önce açtığı 35 metrekarelik mağazasına video kaset, kitap, film, teyp kaseti, çizgi roman, 45'lik, 33'lük ve taş plaklardan oluşan 20 bin koleksiyon parçası sığdırdı.
Gurbetçi bir ailenin çocuğu olan Demir, 1978-1988 yıllarında babasının Türkiye'den getirdiği 45'likler sayesinde dinlediği Türkçe müziklerin sözlerini yazmaya, zevkle izlediği filmlerin arşivini yapmaya başladığını söyledi.
Evinde 5 binin üzerinde film olduğunu ifade eden Demir, "Mavzolos" adındaki mağazasında 45'lik ve 33'lük yerli ve yabancı 10 binin üzerinde plağı ile kitap, teyp kaseti, çizgi roman, video kaseti olmak üzere toplam 20 bin parça bulunduğunu belirtti.
Arşivinde çift ürünler bulunduğunu, bunların teklerini satmaya karar verdiğini söyleyen Demir, "İnternette bir açık artırma sitesinde ürünleri satışa sundum. Ürünleri yurt dışından getirmeme rağmen büyük ilgi gördü. Böyle bir ihtiyacın olduğunu düşündüm. Mağaza fikri internet satışından 4 yıl sonra ortaya çıktı ve 2 yıl önce de vücut buldu. Bursa'da bu formatta bir ilkiz. Daha önce Bursa'da plak satıldı, kitapçılar vardı ama biz farklıyız" dedi.
Demir, "Anadolu rock" diye bilinen müziğe yurt dışında büyük ilgi olduğunu ifade ederek, "Erkin Koray eski 45'liklerinden oluşan plağını Amerika'da bastı. Onu Amerika'dan getirmek zorunda kaldık. Önce kızdık ama ne kadar haklı olduğunu bu senenin sonunda anladık. Türkiye'de bassaydı ilgi görecekti, satacaktı ama Amerikalılar'ın keşfedeceği bir albüm olmayacaktı" diye konuştu.
Plağın eskiye özlemin sonucu olarak ilgi gördüğünü, Türkiye'nin birçok ilinden plak almaya gelenler olduğunu bildiren Demir, şunları kaydetti:
"Koleksiyoncuların ilginç bir özelliği vardır. 10 liralık ürün için 100 lira harcarlar. Plak enteresan bir nesne. Doğru, nadir, az ve temiz bulunan plakları bulundurabilirseniz Türkiye'nin her yerinden size gelirler. Adapazarı'ndan, İzmir'den, Ankara'dan bize gelip plak alanlar var. Geçenlerde Ankara'dan gelen kişi, Semiramis Pekkan'ın plaklarını topladı gitti. Şimdi bende yok. Yurt dışından da müşterilerim var. Birçok ülkeye internet üzerinden plak gönderiyorum. İngiltere'de yabancı birine plak göndermiştim, kendisinin ses profesörü olduğunu öğrendim. Çok özel bir stüdyosu var. Benden Alpay, Esmeray ve Ersen'in 4 plağını aldı. Bana teşekkür mesajı gönderdi. 'Bütün plaklarınızı yakından takip ediyorum. Yeni plaklar seçiyorum. Çok yakında bildireceğim' dedi. Yabancı birisi Türkçe plak dinliyor. İngiltere'de, Almanya'da eski müziklerimiz keşfediliyor."
Yayıncı: Hande Cankar - BURSA