34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı"
Akademisyen-yazar Prof. Dr. Bedri Gencer, "34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" kapsamında gerçekleştirilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri'ne konuk oldu.
Akademisyen-yazar Prof. Dr. Bedri Gencer, "34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" kapsamında gerçekleştirilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri'ne konuk oldu.
Gencer, Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde düzenlenen etkinlikte, dinin yarısının sabır, yarısının da oruç olduğunu söyledi.
Orucun ve dindarlığın özünün itikaf olduğunu belirten Gencer, şunları kaydetti:
"Dünya hayatı sabır, ahiret hayatı zaferdir. İslam ve Osmanlı kültürü dinlemektir. Okuma kültürü kapitalizmin öncülüğünde ve sanayi devriminden sonra ortaya çıkmış bir kültürdür. Bizler dinleme kültürünü kaybettiğimiz gibi okuma kültürünü de muhafaza edemedik. Cami medeniyetini kaybettiğimiz için birçok şeyi kaybettik."
Gencer, daha önceki ümmetlere sahursuz tek öğünlü ve yıl boyu orucun emredildiğini ancak bir ayrıcalık olarak sahur nimetinin ümmet-i Muhammed'e verildiğini vurguladı.
İbadetlerin insan ömrüne nispetle az veya çok farz kılındığına dikkati çeken Gencer, şöyle devam etti:
"Geçmiş ümmetler uzun yaşadığı için daha uzun oruç ve namaz gibi ibadetlere muhatap olurlardı. Ömrü onlardan daha kısa olan bu ümmet daha kısa ibadetlerine rağmen derece olarak onları yakalayacaktır. İnsan bedenindeki organlar aslına uygun kullanılmasıyla gelişecektir. Kalbimiz ve beynimiz giderek körleşiyor."
Gencer, ibadetlerin maddi ve manevi kazanımlarını dini ve tasavvufi yönden açıklayarak, dinleyicilerin sorunlarını yanıtladı.