Haberler

3. Yöresel Ürünler Sempozyumu ve Kültür Sanat Etkinlikleri"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atalayer: "Araştırmacılar, Anadolu yaşamı üzerine arkeolojik veya toplumsal araştırmalar yaptıkları zaman hemen dokumacılıkla karşılaşıyorlar" "Dokumacılık üzerine yaptığım çalışmalar bana gösterdi ki Anadolu'daki dokumacılık her yerde.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Atalayer, Anadolu yaşamı üzerine yapılan arkeolojik veya toplumsal araştırmalarda dokumacılıkla karşılaşıldığını belirterek, "Dokumacılık üzerine yaptığım çalışmalar bana gösterdi ki Anadolu'daki dokumacılık her yerde yaygındır" dedi.

"3. Yöresel Ürünler Sempozyumu ve Kültür Sanat Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen "Geleneksel ve Kültürel Değerler" paneli, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, etkinliğin açılışında, sempozyumlar, paneller ve bilimsel faaliyetlerle bilim dünyasında yer almaya çalıştıklarını söyledi.

Emekli Prof. Dr. Taciser Onuk, Türk halkının duygularını, yaşadığı hayatın izlerini el sanatlarıyla kolaylıkla aktardığını belirtti.

Geleneksel kültürü yeni kuşaklara aktarma görevinin yanında el sanatlarının, bir milletin kültürel kişiliğinin en önemli canlı ve anlamlı belgeleri olduğunu ifade eden Onuk, "Bu bağlamda el sanatları, yaşadıkları ve öğretildikleri çağa ve olaylara tanıklık ediyorlar. Ekonomik faydanın yanı sıra el sanatları iş gücünün değerlendirilmesi için değerli bir uğraş ortamı yaratıyor. Kişiyi maddi ve manevi açıdan eğiterek, sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunuyor" dedi.

Onuk, el sanatlarını korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Anadolu'da gerçekleştirdikleri projelere değindi.

Kadın ve aileye ulaşan hat sanatının çağdaş Türk kültürüne etkisi ile katkılarından örnekler veren Onuk, "Lütfen öğrencilerinizi sadece kendisine katkı değil, çevresine de katkı sağlamasını öğretin. Yoksa ülkemiz kolay kolay kalkınamaz" diye konuştu.

"Dokumacılık, bütün zorluklara rağmen bugün yaşıyor"

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Atalayer ise Anadolu'da yapılan dokumacılığın, "gerçek kültürel hareket" olduğunu dile getirdi.

Anadolu'daki herhangi bir toplumsal konuyla ilgili çalışmaya başlanıldığında, dokumaya ilişkin bir şeyle karşılaşıldığını anlatan Atalayer, şunları kaydetti:

"Araştırmacılar, Anadolu yaşamı üzerine yapılan arkeolojik veya toplumsal araştırmalar yaptıkları zaman hemen dokumacılıkla karşılaşıyorlar. Dokumacılık üzerine yaptığım çalışmalar bana gösterdi ki Anadolu'daki dokumacılık her yerde yaygındır. Türkiye'de çok yaygın bir dokumacılık vardır. Bu dokumacılık bütün zorluklara rağmen bugün yaşamaktadır."

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Oya Sipahioğlu da Anadolu'nun birçok yerinde bulunan hediyelik eşya satılan yerlerde, 'yazma baskıcılığı' denilen ürünlerin son derece sıradan olduğunu savundu.

Bu eşyaların, el sanatı ürünü olarak satıldığını öne süren Sipahioğlu, "Geleneksel el sanatlarıyla ilgili hediyelik eşyalar satan stantlar, içler acısı durumda. Bu kadar tasarım ürünü sergiler yapıyoruz, hiçbirinin yansımasını buralarda görmüyoruz" ifadesini kulandı.

Etkinlik kapsamında fakültenin sergi salonunda, "Türk Kültüründen İzler" adlı sergisi açıldı.

Kültür sanat etkinliklerinin 15 Kasım'da sona ereceği bildirildi. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel
title
Close