Haberler

3. Uluslararası Ekonomi Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"ekonomik krizin ne zaman sona ereceği" sorusuna yanıt aradığını ancak şu anda meselenin halen çözülmediğini, bu gidişatın daha da süreceğinin söylenebileceğini belirtti.

Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, insanların

"ekonomik krizin ne zaman sona ereceği" sorusuna yanıt aradığını ancak şu anda meselenin halen çözülmediğini, bu gidişatın daha da süreceğinin söylenebileceğini belirtti.

Stiglitz, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından "Borç Dinamikleri, Finansal İstikrarsızlık ve Büyük Durgunluk" temasıyla düzenlenen "3. Uluslararası Ekonomi Konferansı" toplantısında bir konuşma yaptı.

Konferansın düzenlenmesine destek veren Uluslararası Ekonomi Birliği'nin her yıl küresel konuları ele aldığını, İzmir'deki toplantıda para akışının öneminin işlendiğini belirten Stiglitz, gelecek dönemde gayri safi yurtiçi hasıla ve doğal kaynakların yönetimi konularını da ele alacak toplantılar düzenleyeceklerini ifade etti.

"Dünyadaki tüm devletlerin, bu tür ekonomik ve fikir toplantılarına Türkiye'nin gösterdiği heyecan ve ilgiyi göstermiş olmasını dilerdim" diyen Stiglitz, küresel ekonomi ve ekonomi profesyonellerinin zor zamanlardan geçtiğini, bir durgunluk döneminin yaşandığını dile getirdi.

Stiglitz, 2008-2009'da başlayan krizlerin ardından tam bir iyileşme gerçekleştiğinin söylenemeyeceğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Bir krizin ortasındayken çıkışın ne zaman olacağını bilemezsiniz. Bildiğiniz eninde sonunda bir çıkışın olacağıdır ama insanlar 'ne zaman-' sorusunun yanıtını almak isterler.

ABD'de büyük kriz 1929'da başlamıştı ama bütçe açıkları nedeniyle 1937'de de çok kötü noktalara gelinmişti. Aslına bakılırsa büyük kriz 2. Dünya Savaşı'na kadar sürdü. Biraz tedirgin edici bir saptamadan söz ediyoruz burada. Çünkü aklımıza şu soru geliyor, 'Böyle bir dramatik olay olmasaydı ekonominin baş aşağı durumu daha ne kadar sürecekti-' Bu noktada, 'eninde sonunda çıkılacaktı' cümlesi tatmin edici bir gözlem gibi durmuyor.

Bugün için şunu söyleyebiliriz, mesele hala çözülmedi. Açık olan bir başka konu da, ABD'de ve Avrupa'da tartışılan, ele alınan konulara bakılırsa bu gidişat daha da sürecek."

Stiglitz, ABD ve Avrupa'daki ekonomik krizlerin kuraklık ya da tsunami gibi olmadığını, insan yapımı birer "felaket" olduğunu vurgulayarak, bu krizin ekonomiyi iyi anlayamamaktan kaynaklandığını savundu.

Avrupa'da birçok ekonomistin, halen tasarruf tedbirlerinin eski durumu geri getireceğine inandığını belirten Stiglitz, "Bu inanç beni şaşırtıyor. Böyle olmayacak" dedi.

Krizin göbeğinde çoğu zaman öncelikle suçlananın bankalar olduğunu, daha sonra hükümetlerin sorumlu tutulduğunu anlatan Stiglitz, "Ben de bu yaklaşıma katılmakla birlikte, suçlanacak olanlar arasında ekonomi profesyonellerinin de olduğunu söylemek isterim" diye konuştu.

Muhabir: Tolga Albay-Senem Yazıcı / Ramazan Ercan

Yayıncı: Zülal Eser - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

title