3. Uluslararası Arapça Yarışmaları Ödül Töreni
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü İrfan Aycan, Arapça'nın küresel ilişkilerde artık es geçilen bir dil olmadığını belirterek, "Öyle sanıyorum ki, önümüzdeki süreçte Arapça bir dünya dili olarak şaşırtıcı bir imaj kazanacak ve bu"...
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü İrfan Aycan, Arapça'nın küresel ilişkilerde artık es geçilen bir dil olmadığını belirterek, "Öyle sanıyorum ki, önümüzdeki süreçte Arapça bir dünya dili olarak şaşırtıcı bir imaj kazanacak ve bu dilin dünya ölçeğinde iletişim kurmadaki fonksiyonel özellikleri asla ihmal edilemeyecektir" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği, Ensar Vakfı ve Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen İmam Hatip Liseleri 3. Uluslararası Arapça Yarışmaları ödül töreni, Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Din Öğretimi Genel Müdürü Aycan, Arapça yarışmaları tanıtım filminin gösteriminin ardından yaptığı konuşmada, Arapça'nın dünya dilleri arasında kayda değer ve saygın bir yeri olduğunu belirterek, Arapça'nın, Birleşmiş Milletler nezdinde, 1974'ten beri kabul gören bir dil olarak dünyanın küresel ölçekte kabul edilen 6. büyük dili olduğunu kaydetti.
Arapça'nın bir dünya dili olarak 25 ülkede bilfiil kullanıldığını, pek çok insanın meramını bu dille ifade ettiğini anlatan Aycan, "Öte yandan bizim millet olarak Arapça ile olan ilgimiz, hiç kuşkusuz Müslüman olmamızla farklı bir mecraya yönelmiş, hatta yeni bir ivme kazanmıştır. Her bir Müslüman için Arapça, farklı bir dil olmanın ötesinde çok derin anlamlara sahiptir" dedi.
Aycan, Kur'an-ı Kerim'in dilinin Arapça olduğunu vurgulayarak, "Arapça Kur'an lisanıdır, aziz ve mübarek bir kitabı bütün insanlığa taşıyan Hazreti Muhammed'in de ana dilidir. Bizim millet ve kültür olarak Arapça'ya olan ilgimiz yüce kitabımız vesilesiyle Rabbimizle mülaki olmanın, onu anlama ve kavramanın aracı olarak da değer kazanmaktadır" diye konuştu.
"Etkileyici ve ürkütücü uluslaşma çağı"nda etnik ve kültürel ayrışmaların altını çizen yeni bir diktanın, medeniyetin en temel unsurlarına karşı herkesi belli bir hassasiyet üzerinden ayrışmaya ve bölünmeye mahkum ettiğini dile getiren Aycan, şöyle konuştu:
"Öyle ki, artık koca bir imparatorluğun temsil dili olan Türkçe, sadece Türkler'e hasredilmiş, bu çerçevede İslam'ın dili olarak Arapça, bizatihi Araplar'a hasredilmiş gibidir. Hiç kuşkusuz, etnik kimliklerle diller arasındaki ortaklıklar birer gerçekliktir. Ancak kültürel bakiyenin temel bileşenleri arasında yer alan Türkçe, Arapça ve Farsça gibi köklü medeniyet dillerinin bugün birbirinden uzak şekilde doğrudan etnik kabullerle ilişkilendirilmesi hüzün vericidir. Bu parçalanmışlığın ürettiği sorunları bir nebze de olsa hafifletmek ve kültürel ortaklıkları yeniden canlandırmak üzere bir dünya dili olarak Arapça'nın kendi dünyamızda sahici karşılıklarını bulmak üzere bu yarışmaları düzenliyoruz. Yarışmaların temel amacı, Arapça'ya karşı gelişen ilgiyi canlı tutmak, pratik kullanım düzeyinde geliştirici çalışmaların önünü açmak ve sonuçta din etrafında çoğalan bir çabaya rehberlik etmektir."
Anlaşılması güç pek çok nedenle bugün Arapça öğrenmenin zorluklarına işaret edildiğini, bu yöndeki çabaların beyhude ya da fantastik olarak kabul edildiğini ve adeta küçümsendiğini ifade eden Aycan, bu tür engel ve yönlendirmelerin arkasında, asla iflah olmaz oryantalist müdahaleler, kısmen İslam düşmanlığı sayılabilecek İslam karşıtlığı teması ve bilgisizlikten kaynaklanan ön yargıların yer aldığını söyledi.
Aycan, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü olarak bu anlamsız, yetersiz ve iyi niyetle bağdaşmayan yaklaşımların negatif düzeydeki toplumsal maliyetlerini bildiklerini vurgulayarak, "Arapça küresel ilişkilerde artık es geçilen bir dil değildir. İslam dünyasının siyasal ve ekonomik önemi her geçen gün artmaktadır. Öyle sanıyorum ki, önümüzdeki süreçte Arapça bir dünya dili olarak şaşırtıcı bir imaj kazanacak ve bu dilin dünya ölçeğinde iletişim kurmadaki fonksiyonel özellikleri asla ihmal edilemeyecektir" dedi.
İrfan Aycan, yarışmanın, her şeyden önce bir farkındalık oluşturma projesi olduğuna işaret ederek, bu yarışmalar sayesinde Arapça'nın bir dünya dili olarak yetersizliğinden söz edilemeyeceğini söyledi.
-"Arapça hepimizin ana dilidir"-
Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Ahmet Ağırakça, Arapça'yı bir ümmet dili olarak benimsemenin önemine dikkati çekerek, İslam dünyasında ilmin zirveye ulaştığı bir dönemde, Avrupa'nın karanlık çağ içerisinde ilimden mahrum olduğunu anlattı.
Arapça'nın ilim dünyasının en önemli dili olduğunu ifade eden Ağırakça,
"Arapça hepimizin ana dilidir. Bu ümmetin ana dili Arapça'dır ve böyle kalacaktır" dedi.
Törene, bazı AK Parti milletvekilleri, Balkan ülkelerinden ve Rusya'dan müftüler de katıldı.
Törenin sonunda Türkiye'nin 80 ilinden 462 okul ile 8 Balkan ülkesinden yaklaşık 100 öğrencinin katıldığı yarışmada bilgi, şiir, hitabet ve musiki dallarının en iyileri ile sosyal medya ve Arapça grafiti dallarında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Dereceye giren öğrencilerin Arapça okuduğu şiirler ve söyledikleri şarkılar büyük alkış aldı.
- İSTANBUL