3. Milletlerarası Klasik Türk Edebiyatı Sempozyumu"
Prof. Dr. Kartal," Bizim yapmamız gereken en elzem hususlarda biri de klasik şairlerin ortaya koymuş olduğu , metinlerden hareket ederek bir Türk Belegatı eseri ortaya koymamız gerekiyor"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kartal," Bizim yapmamız gereken en elzem hususlarda biri de klasik şairlerin ortaya koymuş olduğu , metinlerden hareket ederek bir Türk Belegatı eseri ortaya koymamız gerekiyor" dedi.
Kartal, Türk Dil Kurumu tarafından Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda, Prof. Dr. Abdülkadir Karahan anısına düzenlenen "3. Milletlerarası Klasik Türk Edebiyatı Sempozyumu"nda, "İham ve Tevriye Sanatlarına Eleştirel Bir Bakış" konulu sunum yaptı.
Kartal, sunumun ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyumda genel olarak Türk Edebiyatı'nın önemli bir Vecesini temsil eden ve daha çok Osmanlı dönemiyle ilgili Klasik Türk Edebiyatı'nın üzerinde yapılan bir etkinlik olduğunu ifade etti.
Etkinliğin amacının mevzu konusu olan konuları akademisyenlerin tartışmasına açmak ve konular çeşitli zenginlikler katmak olduğunu aktaran Kartal, "Bu tür etkinlikler özellikle yankı bakımında bakıldığı zaman ilgilenmesi gereken Türk Dili Edebiyatı bölümünde okuyan öğrencilerimiz çoğunlukta olmalı, fakat bu genel bir ilgi ve alakaya bağlıdır. Öğrenciler gelip bu konuya merakla ilgiyle dinle teşebbüsünde bulunmuyorlar, maalesef bu da bu işin sıkıntılı tarafıda budur" dedi.
Öğrencilere, bu tür etkinliklerin takibi konusunda tavsiyelerde bulunan Kartal, sempozyumdaki söyleşinde Belegat konusunu ele aldığını kaydetti.
Belegat'ın Klasik Türk Edebiyatı'nda orta konulan metinlerin anlamak için en önemli vesilelerden bir olduğunu vurgulayan Kartal, şöyle devam etti:
"Bizlerin bu metinler nüfuz edebilmemiz için belegat dediğim husun iyi şekilde ortaya koymamız net bir şekilde onu sunmamız ve ondan hareketle bu metinlere bakmamış gerekir. Ancak bu konu huviyeti itibarıyla sıkıntılı problemdir. Bu sıkıntı doğrun en büyük hususta malumunuz veciler, belegat Arap Edebiyatından vücut bulmuştur. En büyük sebebte Kuran'ı Kerim'inde yer alan icaz ve mecazları anlama noktasında gerekli olan gereksinim olmuştur. Böyleyce belegat dediğimiz ilim doğmuş, Arapca eserler yazılmış, daha sonra Fas Edebiyatı'na geçmiş ve çeşitli eserler yazılmıştır. Bizim Klasik Türk Edebiyatı İslami bir hüviyete sahip olduğu için özellikle şairlerimiz Arap ve Fas Edebiyatındaki belegattan istifade etmişlerdir.
İstifade edilirken her edebiyatın bir iç dinamiği vardır. O dinamiği hareketli kılanda o dile edebi metinler ortaya koyan şairler ve sanatkar olmuştur. Sanatkarlar o dinamiği hareket kıldıkları zaman özellikle söyleyişlerinde yeni tarzlar, şekiller hüviyeti oluşturmuşlardır. Yani o söyleyişlere kendi rengini, kokusunu, zevkini, duygusunu yerleştirmişlerdir. Bizim yapmamız gereken en elzem hususlarda biri de şairlerin ortaya koymuş olduğu metinlerden hareket ederek bir Türk Belegatı eseri ortaya koymamız gerekiyor. Bu zor ve sıkıntı bir husustur ama zorluğu rağmende yapılıp, bizim insanlarımızın istifadesine sunmamız gerekiyor."
Sempozyun diğer akademislerin söyleşiyleriyle devam etti. - Şanlıurfa