2b'ye Muğla'dan 18 Bin Başvuru
Muğla'da orman vasfını yitirmiş arazilerin hak sahiplerine satışını öngören 2B yasası kapsamında bugüne kadar 13 bin hektar alanda 18 bin başvuru yapıldığı belirtildi.
Muğla'da orman vasfını yitirmiş arazilerin hak sahiplerine satışını öngören 2B yasası kapsamında bugüne kadar 13 bin hektar alanda 18 bin başvuru yapıldığı belirtildi.
Kamuoyunda 2B yasası olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı ile ilgili olarak başvurular devam ediyor. 30 Ekim 2012 tarihinde sona erecek 2B arazilerinin başvuru süreci ile ilgili olarak Muğla Defterdarı Mustafa Kılıçalsan değerlendirme toplantısı yaptı.
İstanbul ve Antalya'dan sonra arazinin değeri açısından Türkiye'de üçüncü sırada yer alan Muğla'da bugüne kadar bin 13 hektar 2B arazisi tespit edildi. Halen 2B arazilerinin tespit çalışmasının devam ettiğini belirten Muğla Defterdarı Mustafa Kılıçaslan, Muğla'nın tamamında kadastro çalışmalarının sonuçlanmasının ardından yaklaşık 25 bin hektar 2B arazisine ulaşılmasının beklendiğini açıkladı. Muğla genelindeki 2B arazilerinin yaklaşık yüzde 90'ının tarım arazisi ve bu arazileri kullanan kişilerin büyük bir kısmının herhangi bir hukuki nedenle mülkiyet hakkını elde edememiş orman köylüsü durumundaki kişilerden oluştuğunu belirten Defterdar Kılıçaslan, "Muğla, İstanbul ve Antalya'dan sonra değer bakımından en önemli üçüncü il konumunda. Dışarıdan rantsal arazi talebinin hayli fazla olduğu bir il. Yasanın uygulama sürecinde yanlış, manipüle edici, baskı veya yönlendirme amaçlı art niyetli kişilerin belki de özel amaçlarına hizmet edecek söylem ve iddiaların bu yasaların uygulama sürecinde var olacağının bilinmesini isterim. Yasa kapsamında, Muğla'da bugüne kadar 18 bin başvuru yapıldı ve halen başvuru yapılmaya devam ediliyor" dedi.
3 FARKLI GRUPTA MÜLKİYET SORUNUNA ÇÖZÜM
Defterdar Kılıçaslan, yasanın uygulanmasında 3 farklı grup yer aldığını belirterek, "Birinci grupta yasanın yürürlüğe girdiği tarihte özel veya tüzel kişiler adına tapusu olan, ancak geçmişte kadastro çalışmaları esnasında 2B şerhi konulan araziler. Bu gruba özellikle Ortaca ve Köyceğiz ilçelerindeki özellikle yoğun olarak yerleşim birimlerini içine alan arazilerdeki sorun yasa ile sona erdi. İkinci grupta, geçmişte şahıslar adına tapulu olan, ancak daha sonra yapılan orman kadastro çalışmaları esnasında orman olduğu gerekçesi ile tapuları iptal edilen alanların, yine orman idaresi tarafından 2B'lik alan ilan edilmesi sonrası eski tapu sahiplerine iadesini içeriyor. Üçünü grupta ise 2B kapsamında orman niteliğini kaybetmiş alanlarda 2009 yılından beri yapılan güncelleme ve kadastro çalışmaları sonucu hazine adına tapu kayıtları oluşan, fakat beyanlar hanesinde kullanıcı olarak tespiti yapılan arazilerin kullanıcılarına satışının yapılması. Bu gruba giren arazilerin satışı rayiç bedelin yüzde 70'i, satış bedelinin peşin ödenmesi durumunda yüzde 20 indirim, en az yarısının ödenmesi durumunda yüzde 10 indirim, 3-4 yıla kadar faizsiz taksit imkanı, harç ve damga verisinden muafiyet, son beş yıl içinde ödenen ecrimisil bedeli kadar da indirim imkanı sağlanıyor" dedi.
VEKİLİN KÖYÜ TAMAMEN 2B KAPSAMINDA
AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa'nın Fethiye Boğalar köyünün tamamının 2B kapsamında olduğu öğrenildi. Ali Boğa'nın muhtar olan kardeşinin orman emeklisi olması nedeniyle 2B kapsamında sorun yaşanmayan köylerden birisi. Fethiye Boğalar köyündeki 2B arazisinin toplamının ise Bin 800 hektara yaklaştığı belirtildi.
DANANIN KUYRUĞU EKİM'DE KOPACAK
Muğla'nın turizm bölgelerinde 2B kapsamında olan, fakat muhtarlık senedi ile satışı ikinci, üçüncü kişilere satışı yapılan araziler ile ilgili sorun yaşanacağı öğrenildi. Bu araziler içinde yabancı uyruklu kişilere satışı yapılan ve araziler üzerine villa ve yazlık konutların satışın kullanıcının değil, ilk sahibinin muhatap alınacak olmasının sıkıntı yaratacağı açıklandı. Kullanıcının daha önce ücret ödeyerek aldığı araziyi ikinci defa ücret ödeme durumunda kalacağı öğrenilirken, bu tür sorunların Kasım ayından itibaren sıkça gündeme gelmesi bekleniyor. - MUĞLA