Haberler

2015 Yılının İlk Arıcılık Sempozyumu Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği 2015 yılı 1. Arıcılık Sempozyumu yapıldı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği 2015 yılı 1. Arıcılık Sempozyumu yapıldı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleşen sempozyuma, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisleri Mustafa Köseoğlu, Üzeyir Karaca, İl Müdür Yardımcıları, İlçe Müdürleri ve çok sayıda arı üreticisi katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Turgut, sempozyumun amacının 2015 sezonuna başlamadan önce arı üreticilerini gerekli konularda bilgilendirme ve gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamak olduğunu ifade etti. 2015 yılında sezonun hayırlı olmasını dileyen Turgut, "İnşallah kazasız belasız, bol kazançlı bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum" dedi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi yaptığı konuşmasında arıcılığın Manisa açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, üretilen bal, polen, propolis ve arı zehrinin yanı sıra, asıl önemli olan kısmın polinasyon olduğunu belirtti.

Çebi, Gediz Ovası gibi çok önemli bir ovaya sahip olan ve bu ovada çok güzel ürünler yetiştiren Manisa'da arıcılığın vazgeçilmez bir üretim şekli olduğunu açıklayarak, "Arıların tozlaşmayla ilgili meyvecilikte çok önemli bir fonksiyonu var. Yüzde otuza kadar verimi artırdığı ve kaliteyi geliştirdiği ilmi tespitlerle ortaya konmuştur. Meyveciliğin gelişmesi için arıcılık vazgeçilmez. Bal arıları ve bombus arılar polinasyon için gerekli olan arılardır. Diğer böceklerle yapılan polinasyon ise ciddi miktarda az veya yok denecek kadardır. Bunun için de biz bombus arılarına destek veriyoruz. Özellikle sera alanlarında veya yüksek tünellerde bompus arılarının kolonisine destek vererek, seralarda yetiştirilen sebzelerin doğal yollarla tozlaşmasını sağlıyoruz" dedi.

Manisa'da yaklaşık bin 400 çiftçinin arıcılıkla uğraştığını, 750'sinin ise geçimini sadece bu yönde sağladığını söyleyen Çebi, "75 bin civarında kolonimiz var. Bu kolonilerde genelde ürettiğimiz arı balı. 2014 yılında bin 180 ton civarında bal üretimimiz oldu. Bunun yanında arıcılığın gelişmesi için Bakanlık olarak koloni başına destekler de veriyoruz. Geçen yıl yaklaşık 435 bin TL destekleme yaptık. Bu desteklemelerimiz her yıl Bakanlar Kurulu Kararınca açıklanan tebliği çerçevesinde devam edecektir. Bu konuda diğer kurum ve kuruluşlarla da çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle Orman Bakanlığı ile bal ormanlarının oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız var. Demirci ve Gördes İlçelerimizde bal ormanları oluşturulmuş, Turgutlu İlçemizde de oluşturulma aşamasında. Diğer ilçelerimizde de çalışmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.

Arıcılıkta, en önemli konunun geleceğinin ne olacağı ve bunun içinde yapılması gerekenler üzerinde duran Çebi, "Arıcılık konusunda sadece balla kendimizi yetindirmemeliyiz. Özellikle propolis üretmemiz gerekiyor. Bunun yanında çok değerli olan arı sütünü de üretmemiz lazım. Özellikli ürünlerde üretime geçmemiz ve bu konuda adımızı duyurmamız lazım" dedi.

İl Müdürlüğü olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da belirten Çebi, "Yapmak istediğiniz her şeyi bir proje haline getirip bize sunduğunuz takdirde sizleri desteklemeye hazırız. Bu konuda sizlere de çok iş düşüyor. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve toplantıya katılan üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. 2015 yılının bol, bereketli ve hayırlı geçmesini diliyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, arı üreticilerinin teknik bağlamda yapması gerekenlere değinerek, birinci amaçlarının arı popülasyonunu sağlamak, ikinci amaçlarının ise mümkün olduğunca ekonomik verim elde etmek olduğunu söyledi.

Elde edilen verimin ekonomik olmadığı takdirde bir öneminin olmadığını da vurgulayan Prof. Doğaroğlu, "Arıcılık prensip anlamında diğer hayvancılık alanlarından biraz daha farklı. Genel anlamda arıcılıkta yapmamız gerekenleri altı ana maddede toplayabiliriz. Kaynak kullanımı, damızlık kullanımı, bakım ve besleme, popülasyon düzenleme, polen ekipman kullanımı ve hastalık ve zararlıları ile savaş. Bunları doğru uyguladığımız takdirde gelecek nesillere de aktarabileceğimiz bir popülasyon sağlamış olacağız" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close