200 Kursiyer Osmanlı Türkçesi Sertifikası Aldı
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol ile başlayan Osmanlı Türkçesi Kursları yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol ile başlayan Osmanlı Türkçesi Kursları 1. Dönem Sertifika töreni Adapazarı Ahmet Faik Abasıyanık (AFA) Kültür Merkezi'nde yapıldı.
AFA'da düzenlenen Sertifika törenine, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Hamdi Ünal, Adapazarı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Yalçın Cincirop, Hayrat Vakfı Osmanlı Türkçesi Kursları Genel Koordinatörü -Hayrat Vakfı Ankara Temsilcisi Said Yavuz, Hayrat Vakfı Sakarya Temsilcisi Abdurrahman Kemaloğlu, Katre Araştırma ve Eğitim Derneği Başkanı Üzeyir Cesur, kurs hocaları ve kursiyerlerin katılımı ile gerçekleşti.
Törende bir konuşma yapan Hayrat Vakfı Osmanlı Türkçesi Kursları Genel Koordinatörü ve Hayrat Vakfı Ankara Temsilcisi Said Yavuz, "Böylesine güzel bir günde güzide bir toplulukla beraber olmak çok güzel. Osmanlı Türkçesi Eğitimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında hazırladığımız protokolü Nisan 2012'de imzalarken ki heyecanım ile böylesine güzel sertifika törenlerindeki heyecan ve mutluluğum aynı" dedi.
Hazırlanan protokolle 81 ilde 900'ün üzerindeki merkezde planlanan kurslara 1. dönem ülke genelinde yaklaşık 300 merkezde 35 bin kişinin kaydolduğunu aktaran Yavuz, "Protokol öncesinde ikili görüşmelerle açılan kurslar sonucu toplam 71 bin kişi bu kurslardan geçti. Bu güzel bir sayı başlangıç için. Bütün bu kurslar açılmadan önce Osmanlı Türkçesi, ya da Halk arasındaki kullanımı ile Osmanlıcanın zor olduğu kanaati vardı. Biz de 'Osmanlıca öğrenmek kolaydır' cümlesiyle başladık ve kursiyerlerimiz de bunun böyle olduğunu gördüler" diye konuştu.
Kursların 4 kur üzerinden yapıldığını kaydeden Yavuz, "Sadece ilk kura katılan birinin bile basit bir metni çok rahat okuyabileceğini, isteyenlerin bütün kurlara katılıp bu konuda ihtisaslaşabileceği arşiv belgelerini çok rahat okuyabileceğini belirtmek isterim. Bu kursları açarken biz sadece bunu bir Kültür Hizmeti olarak düşünmedik. Osmanlı'nın yani 600 yıllık bir tarihin içindeki incelikleri, oradaki hassasiyeti şu an ki modern topluma taşımayı, entegre etmeyi de düşündük" dedi.
Sakarya'da birinci dönem kursların sonunda kurslara kayıt yaptıran 400 kişiden 200'ü Osmanlı Türkçesi Sertifikası aldı. Kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Yaz dönemindeki kurslar, Adapazarı, Serdivan, Yenikent, Erenler ve Hendek'te toplam 11 sınıfta faaliyet gösterirken, kursların 2. dönemi 15 Ekim 2012 tarihinde başladı. - SAKARYA