2. Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu
Sempozyum kapsamında katılımcılar, Şanlıurfa'da dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'yi gezdi Başbakan Başmüşaviri ve BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Karlığa: "Birbirini boğazlayan insanoğlunun oturup güçlerini birleştirerek güzel eserler inşa etmesi,
2. Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu katılımcıları, kentin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.
National Geographic'in öncülüğünde, Medeniyet Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bilkent Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Türk Tarih Kurumunun katkısıyla düzenlenen "2. Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu", İstanbul ve Adıyaman'ın ardından Şanlıurfa'daki etkinliklerle devam ediyor.
Bir otelde düzenlenen "Neolitik Devrim ve Erken Medeniyet Dönemi" konulu programda Prof. Dr. Willeke Wendrich, Dr. Ling Qin ve Dr. Rakesh Tewari ile Prof. Dr. Recep Şentürk sunum yaptı.
Başbakan Başmüşaviri ve Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, etkinliğini ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, katılımcılar arasında National Geographic ekibinin yanı sıra dünyanın tanınmış arkeolog, antropolog ve tarihçilerin yer aldığını söyledi.
Bilim adamlarının ilk gün İstanbul daha sonra Adıyaman'da bir araya geldiğini ifade eden Karlıağa, Şanlıurfa'da ise Göbeklitepe'nin ortaya çıktığı Neolitik dönemdeki dünya medeniyetlerinde tarım ve kültür hayatının incelendiğini kaydetti.
Karlıağa, sempozyumla Türkiye'nin bir medeniyetler diyarı olduğunu vurgulamak istediklerini dile getirdi.
Türkiye'nin medeniyetlerin beşiği bir ülke olduğunu anlatan Karlıağa, şöyle konuştu:
"Asırlarca yirminin üzerinde medeniyetin eserlerini saklayan bir ülke olarak farklı zamanlarda dünyanın en çok muhtaç olduğu birlikte yaşama tecrübesinin, farklı inançlara saygının ön plana çıktığı ve bunların uzun süre barış içinde bir arada yaşadığını dünyaya göstermeyi amaçlıyoruz. Bu bugünkü dünyamız için çok önemlidir. Çünkü birbirini boğazlayan insanoğlunun oturup güçlerini birleştirerek güzel eserler inşa etmesi, güzel nesiller yetiştirmesi aslında insanlığın baştan beri arzuladığı bir idealdir."
Grup daha sonra dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'ye geçerek Kazı Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt'ten bilgi aldı. - Şanlıurfa