2. Ulusal Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu Başladı
Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ataman: "Sorunumuz kayıt dışıdır, haksız rekabettir. Ar Ge çalışmaları yapmalıyız. Elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince bu sempozyumları yapmaya...
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda, Ziraat ve Kimya Mühendisleri Odalarının düzenlediği "2. Ulusal Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu" Denizli'de başladı.
EGS Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Rahime Petek Ataman sempozyumda üst düzey yetkililerin olmadığını ifade ederek, önceki sempozyuma 800 kişinin katıldığını anımsattı.
Sempozyuma katılımın az olduğuna işaret eden Ataman "Açık söylüyorum insanlar katılmaya korkuyorlar. Şarap bu topraklardan çıkmış üründür. Bizim kültürümüzü, tarihimizi, değerlerimizi yok etme şansımız yok. Kayıt dışını nasıl engelleriz diye konuşmak zorundayız. Yürütülmekte olan politikalar bu sorunu çözmeye yönelik değil. Bizim sorunumuz kayıt dışıdır, haksız rekabettir. Bunların üzerine gitmek durumundayız. Ar-Ge çalışmaları yapmalıyız. Elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince bu sempozyumları yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Gülsever de sorunların elbirliğiyle çözülebileceğini belirtti.
"Bunun tarafları kimlerse mevcut sorunları çok iyi analiz yapıp ve çözümlerinden peşinden takipçisi olarak belirli noktalara taşımamız gerekiyor" diyen Gülsever, eksikliğin birbirini biraz daha anlamak, kucaklamak olduğunu ifare etti.
Gülsever, "Sorunları ayrı ayrı değil beraber ortaya koymak ve sorunların peşine düşme konusunda eksikliğimiz var. Gelin bir olalım, beraber olalım ilim, irfan sahibi hocalarımızın da bizlere çizdiği yolda hep birlikte yürüyelim" dedi.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da birliğin hiçbir zaman 'Padişahım çok yaşa' diyenlerle saf tutmadığını, aksine 'Kral çıplak' diyenlerle de omuz omuza durduğunu ifade etti.
Sektörün sorunu varsa TMMOB'un bunu açığa çıkaracağını belirten Soğancı, şunları kaydetti:
"Bağcılık ve şarapçılık kelimesi bu ülkede konuşulamaz bir hale çok şükür bizim örgütümüz sayesinde gelmeyecektir. Bu anlayışlarımız bizi zaman zaman siyasi iktidarla karşı karşıya getirmektedir. Sorunlar bu sempozyumlarda ısrarla dile getirilecek ve sonuç bildirgesini siyasi iktidara takdim edeceğiz. Şarap sektörünün gelişmesi ekonomik açıdan sağlayacağı faydanın yanında şarabın kültürel değeri düşünüldüğünde turizm ve ülke tanıtımında etkili olacak bir çalışma alanıdır. Stratejik hedefleri ve politikaları belirlenmiş bağcılık ve şarapçılıkta, uluslararası alada yer bulmak ve bunu arttırmak hiç de zor değildir."
Sempozyum açılışına, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Turhan Tuncer, Türkiye Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Besleme, odaların şube temsilcileri ile yaklaşık 150 kişi katıldı.
Sempozyum 2 Kasım'da sona erecek. - Denizli