2 Bin Yıllık Mağaralar Turizme Kazandırılacak
Mehmet Güldaş - Yasin Dikme - Şanlıurfa'da, Balıklıgöl Yerleşkesi ile "Amazon Kraliçeleri"nin av sahnelerinin tasvir edildiği kazı alanının yakınlarında bulunan gecekonduların yıkılmasıyla günyüzüne çıkarılacak 2 bin yıllık mağara ve şehir...
Mehmet Güldaş - Yasin Dikme - Şanlıurfa'da, Balıklıgöl Yerleşkesi ile "Amazon Kraliçeleri"nin av sahnelerinin tasvir edildiği kazı alanının yakınlarında bulunan gecekonduların yıkılmasıyla günyüzüne çıkarılacak 2 bin yıllık mağara ve şehir surları, turizme kazandırılacak.
Şanlıurfa Belediyesi kentsel dönüşüm projesi kapsamında Balıklıgöl çevresindeki tarihi mekanları ortaya çıkarıp, turistik amaçlı kullanılması çerçevesinde geçen yıl Kızılkoyun Mahallesi'ndeki arkeolojik sit alanında,
"Kızılkoyun Kentsel Dönüşüm" projesini hayata geçirmeye karar verdi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in danışmanlığında yürütülen proje kapsamında Haleplibahçe ile Balıklıgöl yerleşkesi arasında kalan 422 gecekondunun yıkımının yapılması için istimlak çalışmaları başlatıldı. Aradan geçen sürede 346 ev ve iş yerinin yıkımı gerçekleştirilirken, veraset sorunu yaşanan ve mahkeme süreci devam eden 76 ev ile iş yerinin yıkımı ise henüz gerçekleştirilmedi.
Mahkeme sürecinin tamamlanmasının ardından yapıların tamamen yıkılması sonucu günyüzüne çıkarılması planlanan 78 mağaranın restore edildikten sonra turistik amaçlı kullanılması hedefleniyor. 50 dönümlük alanda yaklaşık 25 milyon liraya mal olması planlanan projenin iki yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor.
-"Şehir surları da hayat bulacak"
Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı ve proje sorumlusu Habib Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu bölgede "bir dünya projesi"ni hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Tarihi öneme sahip 78 mağara ile şu anda yıkık olan 4. Murat Kapısı ve şehir surları ortaya çıkarılıp turizme kazandırılacak" dedi.
Şanlıurfa'nın zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Arslan, "Kızılkoyun Kentsel Dönüşüm Projesi"nin uygulandığı bölgede yer alan ve Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen mekanın bulunduğu Balıklıgöl yerleşkesinin inanç turizminin merkezi olduğunu söyledi.
Söz konusu bölgeyi turizm açısından canlandırmak ve kültürel mirası dünyaya tanıtmak durumunda olduklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti:
"Şanlıurfa, 'doğuştan marka ve müze şehir' olarak tanımlanıyor. Nereyi kazarsanız kazın mutlaka eski kalıntılar var. 12 bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski kentidir Şanlıurfa. Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra dünyanın dördüncü önemli inanç turizmi merkezlerinden biri, aynı zamanda Göbeklitepe gibi 12 bin yıl öncesine ait kalıntılara ev sahipliği yapan bir yerin muhteşem turizm potansiyelini işlememiz gerekiyor. Ben inanıyorum ki Şanlıurfa'nın sahip olduğu bu potansiyel iyi işlenildiği ve dünyaya iyi tanıtıldığında yılda 5 milyon turisti çekebileceğiz."
Kızılkoyun'da uygulanan projenin de bu kapsamda değerlendirilmesi gereken önemli bir proje olduğunu vurgulayan Habib Arslan, söz konusu platoda Hazreti İbrahim'in mekanı ve Urfa Kalesi ve yakınlarında 2 bin yıl öncesine ait "Amazon Kraliçeleri"nin savaş sahnelerinin tasvir edildiği mozaiklerin yer aldığını hatırlattı.
Söz konusu projenin tamamlanmasıyla kentteki tarihi hanlara, çarşılara ve sokaklara ulaşmanın daha kolay olacağını ifade eden Arslan, "Bu kadar güzellikleri olan bölge ne yazık ki zamanın sorumsuz idarecileri yüzünden işgal edilmiş. Burada 422 ev ve iş yeri var. 346'sının istimlak işlemleri tamamlandı, 76'sını ise hukuki problemlerden dolayı bekliyoruz. Tarihi öneme sahip 78 mağara ile şu anda yıkık olan, 4. Murat Kapısı ve şehir surları ortaya çıkarılıp turizme kazandırılacak" diye konuştu.
- ŞANLIURFA