Haberler

18. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

18. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Açıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 18.kez kapılarını açtı.

Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 18. kez kapılarını açtı.

Kültürpark Fuar Alanı'nda düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, madenciliğin ihracata katkısının 30 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 35-40 milyar dolara yükseltilmesi gerektiğini kaydetti. Madenciliğin bütün ülkenin kalkınmasını sağlayacak en önemli sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bakanlık olarak son yıllarda bu konuda önemli kararların alındığını kaydetti.

İşlenmiş ürün ihracatının önemine işaret eden Yıldırım, "Çünkü işlenmiş ürünleri daha yüksek fiyata satıyoruz. Böylece ülkemize katkısı çok daha fazla oluyor. Sizlerden bu konuya özel önem vermenizi, yurt dışı fuarlara katılırken bu alanı özellikle vurgulamanızı rica ediyorum" dedi.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Onur, Türk doğaltaşının dünyada bir marka olduğunu, doğaltaş sektörünün rezervlerinin ve çeşitlerinin çok fazla olduğunu belirtti. Sektörde üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Onur, devletten bu konuda kolaylık sağlanmasını istedi.

Blok satışına yönelik talebin olduğunu, kesilmiş ürünlerde yeni pazar araştırmalarının gerektiğine dikkat çeken Onur, "Önümüzdeki yıllarda kesilmiş ürünlere talep artacaktır" dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise sektörde işçi bulma konusunda sıkıntı yaşandığını, mart-ekim aylarında çalıştıracak eleman bulamadıklarını söyledi.

-Yeni fuar alanı çalışmaları-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da fuar alanının yetersiz olduğunu, sektörün haklı şikayetlerinin Gaziemir'de yapılacak yeni fuar alanı sayesinde son bulacağını kaydetti.

Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknoloji Fuarı'nın İzmir'in "öz evladı" olduğunu, bu fuarı büyütüp geliştireceklerini ifade eden Kocaoğlu, "Fuarı, Türkiye'nin hem alan hem katılım hem de ekonomiye katkı olarak birinci fuar yapma yönünde emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Kocaoğlu, 2005 yılından bu yana yeni fuar alanı için yer arama, planlama, kamulaştırma ve projelendirme çalışmalarını yürüttüklerini ve tamamladıklarını, inşaat ihalesinin de 19 Nisan'da gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yeni fuar alanı bittiğinde dünyanın en büyük mermer fuarının İzmir'de gerçekleştirileceğini ifade eden Kocaoğlu, "Sadece metrekare olarak değil ekonomik potansiyel olarak da dünyanın en büyüğü olmayı hedefliyoruz. Buna ulaşmamız için hiçbir engel yoktur" şeklinde konuştu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da Türkiye'nin doğaltaş alanında sahip olduğu potansiyelin etkin şekilde değerlendirilmesi ve işlenmiş maden ihracatının arttırılmasının gerektiğine dikkat çekti.

-En fazla katılım İtalya, Çin ve Hindistan'dan-

18. Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na 265'i yabancı, 868'i yerli toplam bin 163 firma katılıyor. Mermer ve doğaltaş, fabrika makinaları, iş ekipmanları ve sarf malzemeleri olmak üzere katılımcılar 4 ana grupta ürünlerini sergiliyor.

Dört gün süreyle açık kalacak fuar 201 bin 500 metrekare brüt alan üzerinde gerçekleştiriliyor. Fuarda, işlenmiş, yarı işlenmiş, ham olmak üzere 12 bin ton taş ve 575 adet blok mermer ve doğaltaş sergileniyor.

Yaklaşık 90 ülkeden 5 bin yabancı konuğun gelmesinin beklendiği fuarda 42 ülkeden 265 katılımcı firma yer alıyor. Katılımcı ülkeler sıralamasında ilk sırayı 87 katılımcı ile İtalya alıyor. İtalya'yı 33 firmayla Çin, 22 firmayla Hindistan, 18 firmayla ABD, 15 firmayla Almanya ve 13 firmayla İspanya izliyor.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel
title
Close