170 Bin Liraya Rüyalarındaki İki Protez Kola Kavuşacak
Sındırgı ilçesinde, doğuştan iki kolu bulunmayan 18 yaşındaki kıza elektronik protez kollar takılabilmesi amacıyla haftalar süren çabalar sonucu gerekli rapor verildi Genç kız, rapor sayesinde bir bölümünü devletin karşılayacağı, rüyalarını süsleyen protez kollara kavuşması için hayırseverlerin desteğini bekliyor Baba Zekeriya Kara: "170 bin lirayı bulursak kızım rüyalarındaki kollara kavuşacak" "Hayırseverlerin desteğini bekliyoruz. İki kola, bir hayale, bir yaşama destek olsunlar"
ZAFER AKPINAR - SEYHAN KIRICI - Balıkesir'de, doğuştan kolları bulunmayan ve yemek yeme, saç tarama, su içme gibi ihtiyaçlarını ayaklarıyla karşılayan 18 yaşındaki Semra Kara için haftalar süren çabaların ardından elektronik protez kollar takılması amacıyla gerekli rapor alındı. Genç kızın, hayallerine kavuşabilmesi için 170 bin lira gerekiyor.
Sındırgı ilçesine bağlı Karakaya köyünde yaşayan Kara ailesinin üç çocuğundan biri olan Semra Kara (18), iki kolundan yoksun dünyaya geldi.
Bebekliğinin 10'uncu gününden itibaren Balıkesir, İstanbul, İzmir ve Ankara'da neredeyse götürülmediği hastane kalmayan genç kız, 2005 yılında denediği ve uyum sağladığı protez kolların hayaliyle 8 yılını geçirdi.
Maddi imkansızlıklar yüzünden hayaline kavuşamayan Kara, hayırseverlerin yardım sözlerinin ardından bir süre rapor bekledi. Bu rapor da alındı ancak Kara'ya iki protez kol takılabilmesi için 170 bin liraya ihtiyaç duyuluyor.
Genç kızın babası Zekeriya Kara, AA muhabirine, genetik sorunlar nedeniyle engelli doğan kızının sağlığı için şimdiye kadar birçok araştırmalar yapıldığını, bütün mal varlıklarını harcadıklarını ve borçları nedeniyle hacizli duruma geldiklerini söyledi.
Dolmuşa verecek paraları olmadığı için yıllarca kızını sırtında taşıyarak hastanelere götürdüğünü dile getiren Kara, 2005'te Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hastanesi'nde bir doktora gittiklerini ve yurt dışından ithal edilen beyin dalgalı elektronik protez kolları denediklerini belirtti.
Bu kollarla kızının kalem, bardak, şemsiye tutabildiğini bildiren Kara, şöyle devam etti:
"Kollar, kızıma tam uymuştu. Omuzundaki damar ve sinirlerin halen özelliklerini koruduğu bu denemeyle ortaya çıktı. O günün parasıyla yaklaşık 108 bin liraydı. Yarısını devlet verecekti. Bize düşen 54 bin lirayı bulamadım. Gitmediğimiz, başvurmadığımız yer kalmadı ama ben bu paraya, kızım da hayallerine kavuşamadı. Şimdi ise benzer şekildeki protez kolların fiyatı 330 bin lirayı buluyor. Bir bölümünü devlet verecek."
Öncelikle protez kol takılabilmesi için gerekli raporu almaları gerektiğini ve haftalarca uğraşarak bunu elde ettiklerini anlatan Kara, Balıkesir Kamu Hastaneleri Birliği yetkililerine teşekkür etti.
Kara, kızının, protez kollara kavuşabilmesi için bir engel kaldığını söyleyerek, "Bazı iş adamları ve hayırseverler, para desteğinde bulanacaklarını söylemişti ancak yetmiyor. 170 bin lirayı bulursak kızım rüyalarındaki kollara kavuşacak. Hayırseverlerin desteğini bekliyoruz. İki kola, bir hayale, bir yaşama destek olsunlar" diye konuştu.
Destek olanlara protez kollarla kahve yapma sözü
Semra Kara ise rüyalarını süsleyen protez kollar için hayırseverlerden yardım istedi.
Parasızlık nedeniyle 8 yıldır hayalinin gerçekleşmediğini anlatan Kara, "Destek olunursa kollarım olacak. Protez kollarım takıldığı anda bana destek olanlara kahve yapacağım" ifadesini kullandı. - Balıkesir