17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü
Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, hipertansiyonun kalp hastalıkları için ana risk faktörü olduğunu, eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olduğunu bildirdi.
Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, hipertansiyonun kalp hastalıkları için ana risk faktörü olduğunu, eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olduğunu bildirdi.
Özbek, "17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hipertansiyonun basit olarak yüksek kan basıncı anlamına geldiğini belirtti.
Hipertansiyonun kalp hastalıkları için ana risk faktörü olduğunu, eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olduğuna dikkati çeken Özbek, "Tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır. Hipertansiyonun belirtileri yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarma ve solukluk, burun kanaması, endişe, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uğultudur" ifadesini kullandı.
Hipertansiyonun iki tipi olduğunu kaydeden Özbek, şöyle devam etti:
"Esansiyel hipertansiyon ve sekonder hipertansiyondur. Hipertansiyon vakalarının yaklaşık yüzde 90 nedeni bilinmediğinden esansiyel olarak adlandırılır. Güçlü genetik faktörler içerir. Esansiyel hipertansiyonun görüldüğü diğer risk faktörleri diyetteki tuz miktarın yüksek olması, anormal stres, ırk, yaş, cinsiyet, şeker hastalığı, aile hikayesinde hipertansiyon bulunması, kolesterol yüksekliği, sigara içimi, obezitedir. Hipertansiyon vakalarının yüzde 10 nedeni bilindiğinden sekonder hipertansiyon olarak adlandırılır. Sekonder hipertansiyonun en yaygın görüleni böbrek kökenli olanıdır."
Özbek, tedavide sigarayı bırakmak, kilo vermek, diyet yapmak, düzenli egzersiz yapmak, alkol alımını azaltmak, tuz alımını kısıtlamak, stresle başa çıkmayı öğrenmek gibi önlemlerin alınması, bütün bu önlemler tansiyonu düşürmezse doktor kontrolü altında ilaç kullanılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti
"Hipertansiyon önemli bir halk sağlığı sorunu olup Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimizde bu konuda Toplum Sağlı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlik ve faaliyetler yapılarak, gerekli hizmeti vermekteyiz. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak konuyla ilgili hizmet içi ve halk eğitimleri vermekteyiz. Unutulmamalıdır ki kan basıncı kontrolünü sağlayarak hipertansiyon seyrinde gelişebilecek bozuklukları önlemek veya geciktirmek mümkündür. Koruyucu önlemlerle Hipertansiyon önlenebilir bir hastalıktır. Bununla beraber hastalıktan korunma, erken teşhis ve tedavi bireylere maddi ve manevi kazanç sağlayacaktır."