15 Yıldır Atıl Duran Uygulama Oteli Yılan Hikayesine Döndü
![15 Yıldır Atıl Duran Uygulama Oteli Yılan Hikayesine Döndü](https://www.haberler.com/mstatic/haberlercom_haberi.jpg)
Sema Kaplan - Diyarbakır'da 1997 yılında açıldıktan sonra depreme dayanıksız olduğu tespit edilen ancak kabul dosyası bulunamadığından güçlendirme yapılamayan Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, mevcut haliyle kullanılmaya devam ediliyor.72 yatak...
Sema Kaplan - Diyarbakır'da 1997 yılında açıldıktan sonra depreme dayanıksız olduğu tespit edilen ancak kabul dosyası bulunamadığından güçlendirme yapılamayan Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, mevcut haliyle kullanılmaya devam ediliyor. 72 yatak kapasiteli uygulama oteli ise 15 yıldır kullanılamıyor.
Açılışını dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaptığı, Elazığ Yolu üzerindeki toplam 94 dönüm alan üzerine kurulu Diyarbakır Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin o dönem görev yapan kurucu müdürünce binada eksiklikler ve hasar bulunduğu gerekçesiyle, müteahhit firmanın kesin kabul tutanağını imzalamadığı iddia ediliyor.
Geçici kabulü yapılan okulun, kesin kabulünün yapılıp yapılmadığı bu süreçte açıklığa kavuşmadı. 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi sonrasında başlatılan "Kamu Kurumlarının Depreme Dayanıklılık Testi" kapsamında, 2000 yılında yapılan işlemlerde okul binasının depreme dayanıksız olduğu tespit edilerek bina güçlendirme kapsamına alındı. Ancak uygulama oteli kapatılan okulda eğitim ve öğretim aralıksız sürdü.
Bu sürede tadilat görmeyen, bazı yerleri kullanılamaz hale gelen okul, 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar Tesisler Daire Başkanlığınca gerçekleştirilen kolon ölçümlerinde, güçlendirme kapsamına alınan okullar listesine dahil edildi. Milli Eğitim Bakanlığınca 2009 yılında okulun güçlendirilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında ihaleye çıkılması için kesin kabul dosyasına ihtiyaç duyuldu. Ancak Bayındırlık İl Müdürlüğü, kesin kabul dosyasının, sürenin 10 yılı aşması nedeniyle geri dönüşüm için SEKA'ya gönderildiğini bildirdi.
Okula ait kesin kabul dosyası bayındırlık kayıtlarında bulunmadığı için okulun güçlendirilmesi için ihaleye de çıkılamadı.
-400 bin avroluk otel malzemesi depoya kaldırıldı-
Bu arada açıldığı günden bu yana kullanılamayan uygulama oteli binası ve içindeki eşyalar atıl durumda kaldı. Çürümeye terk edilen binanın balkon ve kolonlarında zamanla oluşan çatlaklar derinleşirken, sıvaları da büyük ölçüde döküldü.
Milli Eğitim Bakanlığınca İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) kapsamında 2008'den 2011 yılına kadar gönderilen 400 bin avroluk otel malzemesi ise uygulama oteli kapalı olduğu için depoya kaldırıldı.
Son olarak da Milli Eğitim Bakanlığı'nca okulun güçlendirme ihtiyacının hileli imalattan ve gizli ayıplardan kaynaklandığının tespit edilmesi halinde oluşan kamu zararının yüklenici müteahhit firma tarafından tahsil edilmesi gerektiği kararına varıldı.
Bu arada uygulama oteli kapalı olduğu için teorik bilgileri uygulamaya geçiremeyen öğrencilerden imkanı olanlar sahil kentlerine staja gidiyor, imkanı olmayan ve ailelerinden izin alamayan öğrenciler ise staj ve uygulama yapamadan, mesleki tecrübeden yoksun olarak mezun oluyor.
-Yüzde 50 kapasite ile eğitim öğretim-
Okul Aile Birliği Başkanı Adnan Nart, Diyarbakır Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nin açıldığı günden bu yana kullanılamadığını belirterek, bu sıkıntının giderilmesi için çeşitli girişimlerde bulunduklarını ancak kesin kabul dosyasına ilişkin bürokrasinin aşılamaması nedeniyle otelin 15 yıldır atıl durumda kaldığını söyledi.
Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen ve güçlendirme kapsamına alınan okulu tercih eden öğrenci sayısının da az olduğunu ifade eden Nart, 400 öğrenci kapasiteli okulda 200 öğrencinin eğitim öğretim gördüğünü belirtti.
"Deprem korkusu nedeniyle aileler ve çocuklar bu okulu tercih etmiyor. Çocuklarımızın tehlikede olduğu endişesiyle içimiz rahat değil" diyen Nart, şöyle konuştu:
"Bu sorun çözülmediği takdirde gelecek dönem birçok veli de çocuğunu başka kentlerdeki emsal okullara göndermeyi planlıyor. Yanı sıra öğrencilerin eğitimlerini tamamlayacakları uygulama oteli de 15 yıldır kapalı. Binanın teslim tutanağı bulunamadığından şu anda hiçbir işlem yapılamıyor. Milyarlarca lira yatırım ve depoya kaldırılan 3-4 yıldızlı otellerde kullanılacak kalitedeki malzeme 15 yıldır atıl duruyor. Çocuklar; servisi, müşteriyi, çatalı, bıçağı, mutfağı, resepsiyonu görmeden, mesleği tam anlamıyla öğrenmeden hayata atılıyor. Bu otel 3 yıldızlı otel konforunda tüm bölgeye hitap edecek bir konaklama tesisi olabilirdi. Öğrenciler aldıkları eğitimi uygulamaya geçiremediklerinden meslek hayatına bir adım geriden başlıyorlar. İmkanı olan veliler çocuklarını sahil kentlerine gönderiyor. Ancak velilerin büyük bölümü çocuklarını başka kentlere gönderecek imkana sahip değil."
Nart, uygulama otelinin faal olmamasından dolayı hem okulun hem öğrencilerin hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğünün döner sermaye imkanından da yaralanamadığına da değinerek otelin işletilmesi halinde döner sermayenin çocukların harçlığına, okulun ödeneğine ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bütçesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
-"Otelimizi kullanabilseydik gurbete gitmemize gerek kalmazdı"-
Diyarbakır Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Serap Aktaş, eğitimleri süresince uygulama otelinden faydalanamadıklarını söyledi. Aktaş, emsal okullardaki öğrenci arkadaşlarının kitaptan öğrendikleri teorik bilgileri uygulama şansı bulduğunu, kendilerinin ise bundan mahrum kaldıklarını belirtti.
Aktaş, "Sahil kentlerine staja gittiğimizde bize, 'daha önce bu alanda uygulama yaptınız mı-' diye soruyorlar. Yapmadığımızı söylediğimizde pratik bilgimiz olmadığı için bize alanımızın dışında herhangi bir bölümde staj yaptırıyorlar" dedi.
Son sınıf öğrencisi Arda Can, depreme dayanıksız olduğu söylenen uygulama oteli kullanılmazken otele bitişik okulun kullanılmasına anlam veremediklerini söyledi. Can, uygulama yapmak için sahil kentlerine gitmek zorunda kaldıklarını da ifade ederek, "Uygulama otelimizi kullanabilseydik gurbete gitmemize gerek kalmazdı. Yetkililerin bizden sonraki öğrencilerin faydalanması için gereken önlemleri almasını bekliyoruz" diye konuştu.
Öğrencilerden Jiyan Şitilce ise, ailesi izin vermediği için başka bir kentte staj yapma imkanı bulamadığını dile getirdi.
"Eğitimimi uygulama ile pekiştiremediğim için okul bitince bir iş bulabileceğime dair cesaretim yok. Biz bu hakkı kaçırdık" diyen Şitilce, kendilerinden sonra bu okulda okuyacakların bu haktan mahrum edilmemesini istediklerini ifade etti.
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, daha önce yapılan tespitlerde okulun güçlendirme kapsamına alındığını, ancak kesin kabul dosyasının bulunamaması nedeniyle güçlendirme işlemine başlanamadığını bildirdi.
- DİYARBAKIR