Diyabet Hastalarının Yüzde 32'si Hastalığının Farkında Değil
Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Demirel, diyabet rahatsızlığı olan kişilerin yüzde 32'sinin hastalığının farkında olmadığını ifade etti.
Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Orhan Demirel, Türkiye'de diyabet hastalarının yüzde 32'sinin bu rahatsızlığının farkında olmadığını belirtti.
Demirel, yaptığı açıklamada, diyabetin, insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin hücre dışında ve kanda yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu ifade etti.
Günlük yaşamda gerekli aktiviteleri sürdürebilmek için, glikoz adı verilen bir tür şekere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Demirel, kandaki şekerin hücreye girebilmesi ve enerji olarak kullanılabilmesi için insülin hormonuna ihtiyaç olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Günümüzde, diyabet ve onunla aynı risk faktörlerini paylaşan bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Her yıl dünyada 8 ile 14 milyon insan, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi diğer kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 2 milyon üzerinde tip 2 diyabetli ve 2 milyon 600 bin civarında bozulmuş glikoz toleransı olan hasta yaşamaktadır. Yapılan çalışmalar yaşayan diyabetlilerin yüzde 32'sinin hastalığının farkında olmadığını ortaya koymuştur." - Yozgat