Haberler

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Akgül."Çocuk işçiliği, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir".

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammet Akgül, çocuk işçiliğinin, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini bildirdi.

Akgül, "12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bu günün, çocuk işçiliğine karşı küresel kampanyaya desteği artırmak amacıyla yılda bir kez düzenlendiğini belirterek, çocuk işçiliğine karşı dünyada gittikçe büyüyen hareketin hızlanmasına katkı sağlamak amacını taşıdığını ifade etti.

Geleceğin güvencesi çocukların, eğitim görmesi ve geleceğe hazırlanması gereken bir dönemde sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkileyen çalışma yaşamında bulunmalarının kabul edilebilir bir durum olmadığına dikkati çeken Akgül, şunları kaydetti:

"Çocuk işçiliği, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ciddi bir sorun olmaya devam etmektedir. Çocukların özellikle zor koşullar altında uzun süreler için çalıştırılması ruhsal ve bedensel sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuk işçiliğinin temelinde, öncelikle yoksulluk olmak üzere, aşırı nüfus artışı, kırdan kente yoğun göç, eğitim sistemindeki aksaklıklar, istihdam olanaklarının kısıtlılığı, yeterli toplumsal bilincin oluşmaması, ailelerin eğitimsizliği gibi birçok sosyal ve ekonomik neden bulunmaktadır. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için zamana bağlı politika ve program çerçevesinin temel hedefi, 2015 yılına kadar çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olarak belirlenen sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışma, tarımda aile işleri dışında, ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışmanın ortadan kaldırılmasıdır. Bu program ile çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına ilişkin faaliyetlerin bütüncül, katılımcı ve takvimlendirilmiş bir ulusal program çerçevesinde gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Programla çocuk işçiliğini önlemeye yönelik temel stratejiler ve faaliyetler ile bunları uygulayacak kurum ve kuruluşlar ile sorumlulukları belirlenmiştir. Çocuk işçiliğinin olmadığı bir geleceğe ulaşmamız olasıdır. Böyle bir gelecek, ülkemiz için de erişilebilir bir hedef haline gelmiştir. Çocuk işçiliği ile mücadele konusunda önemli ilerleme kaydedilmektedir."

Akgül, Bilecik'te çocuk işçi ve sokakta yaşayan çocuk bulunmamasının olumlu bir durum olduğunu duyurdu. - Bilecik

Kaynak: AA / Yerel
title
Close