Haberler

103 Maden Şehidi Anıldı

103 Maden Şehidi Anıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta 7 Mart 1983 Tarihinde Türkiye Taşkömürleri Kurumu (Ttk) Armutçuk Müessesesi'ne Ait Ocakta Meydana Gelen Grizu Faciasında Hayatını Kaybeden 103 Maden Şehidi Kazanın 25. Yılında Törenle Anıldı.

Zonguldak'ta 7 Mart 1983 tarihinde Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi'ne ait ocakta meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden şehidi kazanın 25. yılında törenle anıldı.

TTK Armutçuk Müessesesi'nde düzenlenen törene TTK Armutçuk Müessese Müdürü Aslan Yazıcı, Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli, Alaplı Belediye Başkanı Ekrem Yazıcı, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Ormanlı Belediye Başkanı Yaşar Sever, Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcıları Rahmi Yaman ve Dursun Oğuz, GMİS Genel Sekreteri Mustafa Dağlıoğlu, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, Amalebirliği Başkanı İsmail Hakkı Ertürk ve yönetim kurulu üyeleri, Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi Yöneticileri, Maden Başçavuşları Derneği Başkanı Erdoğan Kocaoğlu, GMİS'in şube başkan ve yöneticileri ile maden işçileri katıldı.

Maden Şehitleri ve tüm şehitler anısına saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan TTK Armutçuk Müessese Müdürü Aslan Yazıcı, "103 maden şehidimizi saygıyla ve rahmetle anıyorum. Biz ekmeğimize, aşımıza, işimize sahip çıkalım. Her zaman söylediğimiz en önemli konu önce iş güvenliği. Üretim ikinci plandadır. Elbette üretim olacak ama öncelikle iş güvenliğini sağlamalı ve üretim ile iş güvenliğini birlikte sağlamalıyız" dedi.

Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli de, "1983 yılında şehit olan madencileri saygıyla anıyoruz. O tarihlerde ortaokul sıralarındaydım, gözlerimiz yaşlı ağlıyorduk. 25 yıl önce burada binlerce işçi çalışıyordu. Şimdi yarı yarıya işçi sayısı azaldı. Siyasetçilerimize sesleniyorum; Kandilli bir kültür. Bu nedenle Kandilli' ye sahip çıkılmalı. Kömür var ama çıkaracak işçi sayısı az. İşçi açıkları giderilmeli. Umarım siyasiler de buraya el atarlar.

Ereğli'de Polisevi var, Öğretmenevi var, Erdemir ve emeklilerinin sosyal tesisi var, yerin yüzlerce metre altında kömürü çıkaran kardeşlerimin hiçbir sosyal tesisi yok. Gelin hakkınızı bir arayın, belki sizin de Ereğli'de bir sosyal tesisiniz olabilir. Sessiz kalmayın, madeninize, ocağınıza sahip çıkın" dedi.

YAMAN: "TAŞKÖMÜRÜNE TÜRKİYE'NİN İHTİYACI VAR" GMİS Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman ise yaptığı konuşmada madenciliğin zor ve tehlikeli bir meslek olduğunu belirtti. Rahmi Yaman şunları söyledi:

"Genel Maden İşçileri Sendikamızın tüm kurulları adına hepinize sevgi ve saygılarımızı sunuyorum. Genel Başkanımız, Türk-İş Başkanlar Kurulu nedeniyle Ankara'da bulunmak zorunda olduğu için buraya gelemedi.

7 Mart 1983'te, yani bundan 25 yıl önce burada büyük bir facia yaşadık. 103 arkadaşımız şehit oldu. Böyle büyük kazalar, aradan 25 yıl geçse de unutulmuyor. Faciada yitirdiğimiz şehitlerimize ve havzamızdaki tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 3 Mart 1992'de de Kozlu'da büyük bir grizu faciası yaşadık, orada da 263 şehit verdik. Bölgemizdeki 160 yıllık üretim sürecinde 4 bin 500 civarında şehidimiz olduğu biliniyor. Bugün burada ve Kozlu'da, şehitlerimizin kardeşleri ve çocukları yine aynı mesleği sürdürüyor.

Yerin yüzlerce metre altında ölüm riskiyle üretmeye devam ediyoruz. Biz madenciler vefalı insanlarız, hayatları pahasına çalışarak bu ekmek teknesini bizlere devreden ağabeylerimizi, büyüklerimizi asla unutmadık, unutmayacağız. Her şeye rağmen kömür üretiyoruz. Çünkü bu kömüre dünyanın, ülkemizin ihtiyacı var. Taşkömürü koklaşabilir niteliği ve yüksek kalorisiyle sanayimiz için büyük önem taşıyor. Bugünlerde dünya piyasalarının hareketlenmesiyle taşkömürü fiyatları 150-160 doları buldu. Ülkemizin yıllık 18-20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Ama bizim üretimimiz 2 milyon tonun altında. Bu yıl sadece taşkömürü ithalatı için yabancı şirketlere 2 milyar doların üzerinde para ödeyeceğiz. Kısa bir süre önce, TEKEL yabancı bir şirkete 1 milyar 700 milyon dolara satıldı. Açıkça görülüyor ki şiddetle taşkömürüne ihtiyaç var. Ama sizlerin de maden ocağında gördüğünüz ve bildiğiniz gibi işçi açıkları nedeniyle hazır kömürümüzü kazarak yerüstüne çıkaramıyoruz. 60 milyar doları bulan dış ticaret açığı ile Türkiye'nin bu politikalarda ısrar etmesinin hiçbir anlamı yoktur. Türkiye, başta taşkömürü olmak üzere yeniden üretim ekonomisine dönmelidir.

Bu kadar borç içinde bulunan ülkemiz, kendi kaynaklarını değerlendirse bulunduğumuz hassas coğrafyada çok daha güçlü bir ülke haline gelecektir. Ben siyasetçilerimizi buradan bir kez daha uyarmak istiyorum. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirsin. Üretim ekonomisine derhal dönülsün, özelleştirmeler durdurulsun. Bu özelleştirmelerin ülkemize faydası yok. Türkiye Taşkömürü Kurumu, yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesiyle ülkemiz ihtiyacının bir kısmını en kısa sürede karşılayabilecek olanaklara sahiptir" dedi. Biz Genel Maden işçileri Sendikası olarak bu gerçeği her platformda anlatıyoruz. Tüm bölge milletvekilleri, siyasetçiler ve demokratik kitle örgütlerimizle birlikte taşkömürü gerçeğini herkese anlatmaya çalışıyoruz. Siyasetçilerimizi, TTK'nın yıllık 5 milyon ton üretebilmesi yönünde verdikleri sözleri yerine getirmeye çağırıyoruz. Önümüzdeki günlerde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın maden ocaklarına girmesi için girişimlerimiz sürüyor. Sayın Başbakan, bu düşüncesini Kozlu'da maden ocağına giren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e söylemiş. Başbakanımız, Zonguldak'a geleceğini ve ocağa girerek çalışma koşullarını yerinde göreceğini Sayın Bakanımıza belirtmiş. TTK'nın acilen 2000 + 2000 gruplu 4 bin üretim işçisine ve 500 de atölyelerimize işçi alınmalıdır. Bu yapılırsa üretimimizi yıllık 1 milyon 500 bin tondan 3 milyon 500 bin tonlara çıkarabiliriz. İlerleyen zaman içinde kurulu kapasitesi olan 5 milyon ton üretilmeye başladığında TTK, Türkiye'nin örnek işletmelerinden biri haline gelecektir. Hiçbir şeye moraliniz bozulmasın, Genel Maden İşçileri Sendikası, sadece 60 yıllık resmi tarihiyle değil, 160 yıllık üretim kültürüyle bu gerçekleri herkese anlatacak tecrübeye sahiptir. Birlik ve beraberlik içinde bütün zorlukları aştık. Bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde şehitlerimize, tarihimize karşı olan sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bu düşüncelerle tüm şehitlerimizi tekrar rahmet, sevgi ve saygıyla anıyorum. Genel Başkanımız, Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigortası gündemiyle olağanüstü olarak Ankara'da yapılacak olan Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısından sonra son bilgileri bizlere ulaştıracak ve bizler de genel merkez ve şube yöneticileri olarak sizlere aktaracağız. Emeklilik ve kıdem tazminatıyla ilgili olarak çeşitli söylentiler üretiliyor. Henüz tasarı halinde olan bu çalışmayı çok yakından takip ediyoruz.

Emekliliğini kazanmış ve emekliliğine 5 yıl kalmış olan arkadaşlarımızın hiçbir kayıpları olmayacağını şimdiden biliyoruz" dedi.

(BA-OS-Y) 07.03.2008 14:04 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title