Haberler

1. Yerçi Sayokan Bagatur Oyunları Nefes Kesti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Savaş Sanatı Sayokan Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen 1. Yerçi Sayokan Bagatur Oyunlarına Nazilli ev sahipliği yaptı.

Savaş sanatları uzmanı 'Yabgu Nihat Yiğit' tarafından 18 Mart 1999 yılında kurularak faaliyete başlayan Türk Savaş Sanatı Sayokan Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen 1. Yerçi Sayokan Bagatur Oyunları'na Nazilli ev sahipliği yaptı.

Sayokan Dünya Federasyonu'nun Nazilli'de kurulan Türkiye Temsilciliği'ne bağlı 40 ilde Alplik okulları bulunurken 16 bin sporcu ise Sayokan eğitimi alıyor. Nazilli Rıdvan Dilmen Spor Tesislerinde 16 Türk Devleti bayrağı altında 10 ile 35 yaş arası 80 Alpin katıldığı 1. Yerçi Sayokan Bagatur Oyunları'nın ikincisi Nisan ayında Ankara'da, üçüncüsü ise Mayıs ayında Sivas'ta yapılacağı ifade edilirken, Dünya Sayokan Federasyonu tarafından merhum Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey için düzenlenecek Uluslararası İstemi Kağan Bagatur oyunlarının da Nazilli veya Ankara'da yapılacağı belirtildi.

Türk kültürünü tanıtma ve yaşatma adına Türklerin tek savaş sanatı olan Sayokan'ı çeşitli organizasyon ve etkinliklerle anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Sayokan Türkiye Temsilcisi Tanyu Hüseyin Yabir; "Türk Savaş Sanatı Sayokan, kökleri Orta Asya'ya dayanan, yaklaşık 16 bin yıllık Türk Tarihi'nde bulunan bilgiler derlenerek stratejileri oluşturulmuş bir Türk savaş sanatıdır. Nihat Yiğit tarafından gündeme getirilmiş ve Dünyada kabul edilerek resmi bir branş olarak dünyaya tanıtılmaya başlanmıştır. Türkiye genelinde 40'a yakın il, 16 üniversitede grup ve kulüpleri olan Sayokan Türkiye Temsilciliğimizin merkezi Nazilli'dir. Nazilli'de 300'e yakın sporcu Sayokan eğitimi alırken, Türkiye genelinde ise 16 bin sporcu Türk Savaş Sanatı ile tanışmış durumdadır. 2009 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün silahlı operasyonel birimlerine eğitim verirken, son 3 yıldır da Türk Polis Teşkilatı, Polis Akademisi ve bazı Polis Meslek Yüksek Okulları'nda Sayokan eğitimi vererek polislerimizi yetiştirmeye başladık" dedi.

7 İLDEN 80 ALP KATILDI

İlki gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilmesi amaçlanan 1. Yerçi Sayokan Bagatur Oyunları'na 7 ilden 80 alpin katıldığını söyleyen Tanyu Hüseyin Yabir; "İran Sayokan Temsilciliğinden iki gözlemci arkadaşımızın da katıldığı Bagatur oyunlarımıza İskenderun, Konya, Ankara, İstanbul, Denizli ve Sivas illerinden gelen temsilci hakem arkadaşlarımız ile sporcuları cenk yaptı" dedi. Sayokan'ın, yağlı güreş gibi çim üzerinde dualarla cenk edildiğini hatırlatan Yabir; "Kış mevsimi ve hava koşulları uygun olmadığı için maalesef bagatur oyunlarımızı salonda yapmaktayız. Tamamen yaşa ve kiloya endeksli yapılmakta olan organizasyonumuzda alplerimiz Baturalp, Konuralp ve Gencalp dallarında küçüklerimiz ise Çayanbala ve Edizbala dallarında cenk etti. Herhangi bir kötü olayın yaşanmaması bizleri mutlu ederken, Türk savaş sanatının diğer savaş sanatlarından farkını ortaya koymaya çalıştık" dedi.

'TÜRK'ÜN TEK SAVAŞ SANATI SAYOKAN'DIR'

Türk Savaş Sanatı Sayokan'ın Nazilli'de Türkiye Temsilciliği olmasına rağmen, Nazilli haricinde Aydın'ın hiçbir yerinde alplik okulu yada eğitiminin yapılmadığına değinen Hüseyin Yabir; " Aydın'ın hızla bu işe gereken önemi vermesi lazım. Çünkü Sayokan büyüyor ve biz sürekli dar bir alandayız. Artık dar alandan çıkmamız lazım. Türkiye Temsilciliği Nazilli'de ama Aydın bu spora gereken önemi vermiyor. Türkiye'de 16 bin sporcuya hizmet veren Sayokan, Aydın olarak sadece 300 sporcuya hizmet veriyor. İlimizde birçok savaş sanatına büyük ilgi duyulurken, bölgemizin Türk Savaş Sanatına yabancı kaldığına üzülüyoruz. Yetkililerimizin de biraz ilgisizliği olduğunu düşünüyorum. Futbol veya diğer branşlara verilen değerin bir kısmı kendi milli sanatımıza verilirse herhalde ekonomik ve sosyal anlamda bununda yansımaları Nazilli ve Aydın'a direk yansıyacaktır. Karate'nin ana vatanı Japonya ise Sayokan'ın ana vatanı iseTürkiye. Artık biz Sayokan'ı kültürel bir yarış olarak görüyoruz. Her ülke kendi branşıyla, kültürüyle bu işi yapmakta. Tarihi savaşlarla, geçmişi kahramanlıklarla dolu bir millet olan Türklerdir. O yüzden bence bu konuda geç de olsa çok ciddi çalışmalar yapmalıyız. Bu savaşta kimse bizi yalnız bırakmamalı ve Aydınlılar bu kültürü öğrenmeli" dedi.

Dövüş Sanatı antrenör ve eğitimcilerine Sayokan'ın gelişmesi ve tanınması için yardımcı olacaklarını da dile getiren Yabir, Türkiye'nin kendi öz dövüş sanatına sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

KISA SÜRELİ SAKATLIKLAR HEYECANI ARTIRDI

Nazilli Rıdvan Dilmen Spor Tesislerinde 16 Türk Devleti bayrağı altında 20 sıklette 80 Alpin Cenk ettiği 1. Yerçi Sayokan Bagatur Oyunları izleyenlerin nefeslerini kesti. Türk Savaş Sanatları Sayokan'ın kurucusu Yabgu Nihat Yiğit ve Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın da katıldığı oyunlarda, bazı sporcular aldığı darbeler nedeniyle kısa süreli sakatlıklar yaşadı. Büyük heyecana sahne olan oyunlar sonunda dereceye girenlere madalya ve sertifikaları Yiğit ve Başkan Alıcık tarafından takdim edildi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close