1. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi Başladı
1. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde başladı.
1. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde başladı.
Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öncülüğünde düzenlenen, ulusal ve uluslararası kurumların katıldığı 1. Uluslararası Turkuaz Sosyal Bilimler Kongresi başladı. 18 Eylül Cuma gününe kadar sürecek kongrede, Balkanlar ve Sosyal Bilimleri yeniden düşünmek ana temaları üzerinde durulacak.
Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen kongrenin açılış programına Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kongrede konuşan Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, kongrenin akademisyenlere ve öğrencilere çok şey katacağını ifade ederek, "Sosyal bilimlerde belli dönemlerde belli alanlar öne çıkmaktadır. Kalkınma döneminde mühendislik önemlidir, eğer ekonomik kriz varsa ekonomistler ortaya çıkmaktadır. Ama sosyal bilimler her zaman günceldir. Çünkü halkın bilinçlendirilmesi, şuurlaşması gerekmektedir. Orta Doğu'da yaşanan hadiseleri de görünce sosyal bilimcilere büyük görev düşmektedir. Bu kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.
Sosyal bilimleri tekrar devreye sokarak dünyanın tanınması gerektiğini vurgulayan, Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, "Bilgi üretiminin yapılacağı alanlardan bir tanesi hiç şüphesiz Balkanlar. Balkanlar'a ilişkin bugüne kadar ilgimizin daha romantik ve fikir düzeyli bir ilişki olduğunu data üzerine kurulu bir ilişki olmaktan strateji geliştireceğimiz bir ilişki olmakta olduğunu görüyoruz. Turkuaz aynı zamanda Akdeniz'in bir sembolüdür. Biliyoruz ki biz kadim medeniyetlerde Akdeniz hakimiyeti dünya hakimiyetinin bir göstergesi olarak değerlendirir. Tabiki bizim buradaki amacımız bir hakimiyet değil. Ama içinde yaşamakta olduğumuz dünyayı tanımaya çok ihtiyacımız var. Sosyal bilimleri yeniden devreye sokmaya ihtiyacımız var. Politik söylemlerin dışına çıkıp sahih bilgiler üretip bu bilgiler ışığında yolumuzu aydınlatmak gibi bir sorumluluk hepimizin önünde duruyor" diye konuştu.
PROF. DR. AHMET TABAKOĞLU, "BÜTÜN AVRUPA'YI TOPLASANIZ TÜRKİYE ONUN ÖNÜNDEDİR"
Kongreye katılan Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu, Türkiye'nin bütün Avrupa'nın önünde olduğunu söyledi. Türklerin Balkanlar'daki varlıklarının bin yıllarla ilgili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tabakoğlu, "Balkanlar konusunda görüşleri ileri sürerken olayı tarihsel bir baza oturtmak ihtiyacını duyuyoruz. Türklerin Balkanlar'daki varlıkları yüzyıllarla ilgili değildir. Bin yıllarla ilgilidir. En azından Roma dönemine kadar indirebiliriz Türklerin Balkanlar'daki varlıklarını. Avrupa Birliği'yle ilgili bir olay değildir. Türklerin Avrupa Birliği'ne girmesi onları yüceltecek. Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne girmesi mümkün değil, zaten böyle bir olay yok. Türkiye'nin gücünü arttırmak yerine aksine azaltır. Bu sadece politik bir unsur olarak kullanılıyor. Büyük devletler hiçbir zaman böyle bir şey gözetmezler. Hiç Rusya'nın Avrupa Birliği'ne girmek gibi bir derdi olduğunu düşünüyor musunuz? Büyük devletler hiçbir zaman öyle bir şey düşünmezler. Türkiye büyük bir devlettir, Türkiye ayrı bir devlettir. Bütün Avrupa'yı toplasanız Türkiye onun önündedir. Böyle düşünmemizde fayda var" ifadelerini kullandı. - TEKİRDAĞ