Haberler

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bolu'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bolu'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Adapazarı Kültür Merkezi önünde düzenlenen törende konuşan Hak-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir, Türkiye'nin bütün illerinde alanlarda olduklarını belirterek, "Bizler, hak, adalet, özgürlük, demokrasi, güvenceli çalışma hayatı ve saygın bir iş için meydanları doldurduk. Tüm renkleriyle barış içinde yaşayan, demokratikleşmeyi tamamlamış bir Türkiye için alanlardayız" dedi.

Sendikacılık faaliyetlerin demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu dile getiren Gökdemir, kayıt dışı çalışmanın ve taşeronluk faaliyetlerin sonlandırılması için mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Memur-Sen Sakarya Şube Başkanı Ahmet Öksüz de bu yıl çözüm sürecine destek vermek amacıyla 1 Mayıs kutlamalarını Diyarbakır'da yapma kararı aldıklarını söyledi.

Çözüm sürecinin milletin iradesi doğrultusunda sonuçlandırılmasını istediklerini kaydeden Öksüz, "Sürecin kadim medeniyetimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Birlik ve beraberliğimizi, farlılıklarımızı ortak zenginliğimiz kabul ederek özgür birey ve eşit vatandaşlık temelinde daha da kuvvetlendireceğiz" dedi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Kocaeli

İzmit'te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bazı sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin katılımıyla kutlandı.

Merkez Bankası önünde bir araya gelerek yürüyüşe geçen ve aralarında sivil toplum kuruluşları, siyasi parti, dernek ve sendika üyelerinin bulunduğu grup, çeşitli sloganlar atarak, taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

Hürriyet ve Alemdar caddeleri üzerinden Cumhuriyet Parkı'ndaki kutlama alanına girmek isteyen bazı grup üyeleri, üst araması yaptırmamak için mukavemette bulununca polisle aralarında arbede yaşandı.

Bu sırada barikatların arkasından alanı izleyen vatandaşlarla grup üyeleri arasında tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine polis duruma kısa sürede müdahale ederek olayın büyümesini önledi.

KESK dönem sözcüsü ve Yapı-Yol Sen Kocaeli Şube Başkanı Etem Kartal'ın konuşma yaptığı etkinlik, bazı müzik gruplarının verdiği konserin ardından sona erdi.

Düzce

Düzce'de düzenlenen etkinlik kapsamında Belediye Meydanı'nda toplanan gruplar, ellerindeki pankartlarla İstanbul Caddesi'nden Anıtpark Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada polis kontrolünden geçerek meydandaki yerlerini alan Düzce Sendikalar Platforumu, CHP, İşçi Partisi ve HDP üyeleri, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nı okudu.

Bu sırada gruptan bazıları ile İstiklal Marşı okunduğu oturduklarını iddia ettikleri HDP'liler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Bunun üzerine HDP'li grup adına bir açıklama yapan Tuncay Tok, düzenleme komitesi içerisinde yer aldıklarını ve komitenin belirlediği kurallara aykırı hareket etmediklerini belirterek, "Sendikacı olduğunu iddia eden bazı arkadaşların birtakım ırkçı söylemlerine malzeme üretebilmek adına yaptıkları suçlamadan sonra bize doğru bir saldırının örgütlendiğini gördük. Biz burada işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma gününü tekrar selamlıyoruz. Herhangi bir provokasyona aracı olmamak adına buradan ayrılıyoruz" dedi.

Kısa süreli yaşanan arbedenin ardından HDP'li grup alandan ayrıldı.

Etkinlik, yapılman konuşmaların ardından olaysız sona erdi.

Bolu

Bankalar Caddesi'nde toplanan Türk-İş Konfederasyonu, Türk Metal-Sen, Belediye-İş, Kamu-Sen ve Yol-İş sendikalarına üye grup, davul zuna eşliğinde ellerindeki pankart ve dövizlerle Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü.

Alandaki yerlerini alan gruplar tarafından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

TÜRK-İŞ Bolu İl Temsilcisi Özgür Elçi, burada yaptığı konuşmada, sosyal adalet, eşitlik ve refah istediklerini belirtti.

Elçi, toplumsal barış ve huzurun sağlanmasının demokratikleşmeyle mümkün olacağını vurgulayarak, "Özgürlükçü ve çoğulcu bir demokrasi için gerekli adımlar ivedilikle atılmalı. Uzlaşma, hoşgörü ve bir arada yaşama kültürünün geliştirilmesi için çaba gösterilmelidir. Anayasa, katılımcı demokrasinin tüm kurum ve kurallarının sağlıklı işleyeceği bir yapıya kavuşturulmalıdır" dedi. - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel
title
Close