1.haliç Genç Edebiyat Günleri Sona Erdi
Şiir, öykü, deneme ve roman dalında usta isimleri genç yazarlarla buluşturan 1.Haliç Genç Edebiyat Günleri sona erdi.
Şiir, öykü, deneme ve roman dalında usta isimleri genç yazarlarla buluşturan 1. Haliç Genç Edebiyat Günleri sona erdi.
Edebiyat Günleri'nin son ayağı olan Adnan Özer moderatörlüğündeki Roman Atölyesi'nde usta romancı Sevinç Çokum, genç yazarlardan Alper Çeker'i konuk etti. Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer'inde katıldığı roman atölyesinde, Thomas Mann'ın neden roman okursunuz sorusuna verdiği cevapla başlayan program, romanın yazım süreci ve güncel durumundan bahsedilerek devam etti. İlk kitabını kendi imkanlarıyla çıkardığını söyleyen Sevinç Çokum roman isimlerinin önemine de değindi.
Genç yazarların geçirdiği zorlu evrelerden dolayı hayal kırıklığına uğramaması gerektiğini ve başarılı olana kadar çalışması gerektiğini belirten Çokum, bu işin zorluğunu anlatmak amacıyla çıkardığı ilk kitabının ismini özellikle "Zor" koyduğunu ifade etti.
Çokum "Ben okurlarımın düşünmesini istediğim için isimleri özel olarak seçerim. Bizim kuşak mahalle bakkallarından kiraladığı kitaplarla okuma ve yazmaya adım attılar. Paldır küldür yazılan romanlar popüler kategoride yer alıyor. Ebetteki bu durumun haklı sebepleri vardır. Ben adeta boğuşuyorum yazı yazarken. Genç olmak güzel bir şey. Biliyorum ki, ülkemizdeki kayıp meşhur romancılar bir gün ortaya çıkacak. Türkiye'deki hiç bir sanatçı TV'lerde program, haber ya da magazine çıktığında kütüphanesini gösteremiyor. Herkes internette fotoğraf ve gittiği mekanları paylaşıyor. Kalabalıklara ulaşmak ve kalabalığa kendini okutmakta kolay değil. Ama en azından güzel ve anlamlı romanlarımızı televizyonlarda dizi şeklinde yayınlayabiliriz. İnsanları farklı şekillerde teşvik ederek internetten yazı okumalarını sağlayabiliriz" dedi.
İlk kitabı ve roman üslubu üzerine bir konuşma yapan genç romancı Alper Çeker ise, Türk ve Rus Roman anlayışını masaya yatırdı. Türk ve Rus Edebiyatındaki maziye olan özlemin sebepleri üzerine duran Alper Çeker, romanın yeraltı edebiyatındaki yerine değindi. Türkiye'de her şeye edebiyat dendiği için kaliteli ve anlamlı çok fazla eser ortaya çıkmadığını vurgulayan Çeker, edebiyat ve türlerinin insanların yaşam tarzı, kültür ve ekonomisine göre şekillendiğinde daha başaralı ve kaliteli sonuçlar elde edildiğini söyledi. Atölyenin sonunda Belediye Başkan Yardımcılarından Ahmet Turan Koçer usta isimlere, genç edebiyatçılara ve atölyede emeği geçenlere plaketi takdim etti. - İSTANBUL