Haberler

Kör olasın Life2vec

Yusuf Emir Ceran

Yusuf Emir Ceran

25.12.2023 11:39

Ne zaman öleceğinizi bilmek ister miydiniz? Teknoloji yine şaşırtacak ve ürkütecek bir şey daha çıkardı karşımıza: Life2vec

Ne zaman öleceğinizi yüzde 78 doğruluk tahminiyle artık öğrenebileceksiniz. Buna sevinmeli mi yoksa üzülmeli mi? Bunun gerçek hayatta bize yansıması nasıl olur?

Bir habere göre, bilim insanları Danimarka'da 6 milyonu aşkın kişinin, meslek, ikamet yeri ve gelir gibi bilgilerini kullanarak ve temel hayat hikâyesini değerlendirerek, kişilerin gelecekte nasıl bir gelire sahip olabileceğini ve ne zaman ölebileceğini tahmin edebiliyormuş.

Ve korkunç olan şu ki bu tahminler yüzde 78 oranında doğruluk taşıyormuş.

Ben korkunç diyorum ama belki siz güzel dersiniz. Nerden ve nasıl baktığınıza göre bu değişir. Life2vec adı verilen bu yapay zeka modeli şimdilik sadece Danimarka'da uygulanıp denenmiş ve sonuçlar Danimarka'daki denekler üzerinden değerlendiriliyor.

Teknolojinin yapay zekâyla dönüştüğü hali bir düşünün derim. Artık önümüze sadece akıllı cihazlar çıkarmakla yetinmeyip kâhinler de çıkarmaya başladı.

Life2vec adı verilen bu yapay zeka modeli şimdilik ChatGPT gibi bir sohbet motoru olarak çalışıyor. Danimarka'da yaşayan 6 milyondan fazla kişilinin hayatlarına ilişkin çeşitli veriler işlenerek kişilerin gelecekte nasıl bir gelir sahibi olacaklarını ve ne zaman ölebileceklerini tahmin ediyor. Bu veriler şimdilik 2008'den 2016 yılına kadar olan verilerle sınırlıymış.

Araştırma ekibinin başındaki Sune Lehmann, bu kahinin kişisel bilgileri koruyacağını ve halkın ya da şirketlerin bu dijital kahine ulaşamayacağını söylese de inandırıcı gelmiyor. Ve insanı endişelendiriyor.

Düşünün elinizde böylesi bir güç olacak ve bunu kullanmayacak ya da satmayacaksınız. Hadi siz iyi niyetlisiniz diyelim kimseyle paylaşmadınız art niyetlilerce çalınıp kullanılmayacağını da söyleyebilir misiniz?

Bu yılın en çok izlenen filmlerinden biri Oppenheimer'da hatırlayın, Teorik Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, ikinci dünya savaşında atom bombasını geliştirirken ne düşünüyordu?

Oppenhemimer "Bu savaşı bitirebiliriz, dünya Los Alamos'taki (atom bombasının geliştirildiği yer) sırrı öğrendiğinde, bu çalışmamız insanlığın hiç görmediği barışı sağlayacak. " diyordu.

Ama ne oldu Oppenheimer'ın barışı sağlayacak dediği o bombalar Hiroşima ve Nagazaki'de 200 binden fazla insan katletti.

Onun için çok da güvenmemeli derim ben teknolojinin ortaya çıkaracağı her yeni güç beraberinde tehditlerini de doğurur.

Mesela ilk aklıma gelen sigorta şirketleri oldu. Bu teknolojiye sahip olmak isterdi herhalde. Life2vec'e sormadan hayat sigortası yapmazdı sanırım.

Daha komiği, çiçeğinizi çikolatanızı alıp sevdiğiniz kızın babasına gittiniz:

Allahın emri peygamberin… dediniz, ama kızın babası daha sözünüz bitmeden bir dakika deyip sözünüzü kesti. Kızına dönüp:

Kızım şu telefonumu getirir misin lütfen.

Gözlüğünü taktı, telefonunu açtı, birkaç tıklama sonrası, çatık kaşlarla telefonu kızaran yüzünüze doğru uzatıp:

Oğlum 5 yıl sonra çulsuzsun, 15 yıl sonra da böbrek yetmezliğinden çula da ihtiyacın kalmayacak, ne demeye kapıma gelip kızımı istiyorsun?

Yaktın gençleri, kör olasın Life2vec.

title