Vektörle Bulaşan Hastalıklara Dikkat
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, dünyada vektörle bulaşan hastalıklara 1 milyar kişinin yakalandığını söyledi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, dünyada vektörle bulaşan hastalıklara 1 milyar kişinin yakalandığını ve bunlardan 1 milyonunun hayatını kaybettiğini söyledi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, 2014 Dünya Sağlık Günü'nün konusunun "Küçük bir ısırık, büyük tehdit" sloganı ile vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlendiğini söyledi. Vektörle bulaşan hastalıkların enfekte sivrisinek, kene, kum sineği gibi eklembacaklı hayvan türlerinin sokması, ısırması ile bulaşan enfeksiyon hastalıklar olduğunu ifade eden Tekin, " Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün yüzde 17'sini vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunu tahmin etmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun yarısından fazlası sıtma, dang humması, leşmanya, lyme hastalığı, şistosomyaz ve sarı humma, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi sivrisinek, sinek, kene su salyangozu ve diğer taşıyıcılarla bulaşan hastalıklara maruz kalma riski altında yaşamaktadır. Her yıl 1 milyar insan taşıyıcıların bulaştırdığı bu hastalıklara yakalanmakta ve bu hastaların 1 milyonu hayatını kaybetmektedir. Dünyanın en yoksul ülkelerini etkileyen bu hastalıklara barınmaya, temiz içme suyuna ve temizliğe erişimin kısıtlı olduğu bölgelerde daha sık rastlanmaktadır. Ayrıca yeterli beslenmeyen ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, bu hastalıklardan daha çok etkilenmektedir" dedi.
"SEYAHATE ÇIKACAK OLANLAR DİKKAT ETMELİ"
Uluslararası seyahat ve ticaretin artması, iklim değişikliği gibi çevresel faktörler nedeniyle vektörle bulaşan hastalıklarda artış olduğuna dikkat çeken Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
"Sıtma ve diğer hastalıklar ile ilgili riskli bölgelere veya güneyimizdeki devletler başta olmak üzere diğer devletlere seyahat edecek olan vatandaşlarımız bu seyahatten en az 15 gün önce Sağlık Bakanlığı'nın Seyahat Sağlığı Merkezlerine başvurarak koruma amaçlı ilaçlar konusunda bilgi alabilirler ve ücretiz olarak aşılarını yaptırabilirler."
Havaların ısınması ile birlikte vatandaşların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına dikkat etmesi gerektiğini de belirten Tekin, "Ülkemizde daha çok Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde, yani Kelkit Vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde yoğunlaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi keneler aracılığı ile hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Buna da çok dikkat edilmelidir" diye konuştu. - DENİZLİ