Uşak İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Toplandı
Uşak Valisi Salim Demir’in Başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların amirlerinin katılımı ile orman yangınları ile ilgili mücadele komisyon toplantısı gerçekleştirildi.
Uşak Valisi Salim Demir'in Başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların amirlerinin katılımı ile orman yangınları ile ilgili mücadele komisyon toplantısı gerçekleştirildi.
Komisyon, orman yangınlarını önlemek için ilginç kararlara imza attı. Yaz ayarlında başka illerden arıcı ve çobanların kimliklerinin tespit edilmesi ve bu kişilerin yangın konusunda uyarılması, göçerlerin Uşak ili hudutlarındaki ormanlarda konaklamasına izin verilmemesi ve 01-31 Ekim tarihleri arasında ormanlık alanların yakınlarında dilek feneri uçurulması ve havai fişek atılmasının yasaklanması kararları alındı.
Yaz aylarının başlamasıyla beraber Uşak ve çevresinde yaşanması muhtemel orman yangınlarının önlenmesi, yangın sırasında alınacak tedbirler ve yapılması düşünülen çalışmalar hakkında görüşüldüğü, kurumlar arası koordinasyon ve sorumluluklar ile ilgili önemli kararların alındığı toplantıda özellikle orman yangınları konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturulması konuları ele alındı.
Toplantı Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu'nun sunumu ile başladı. Korucu, Uşak'ın Türkiye ortalamasının üzerinde, yüzde 40'nın orman olduğunu, Uşak'ta toplam orman alanının 224 bin 436,2 hektar olduğunu kaydetti. Korucu, "Müdürlüğümüz, Uşak'ta 11 yangın gözetleme kulesi, 1 helikopter ekibi, 10 arasöz ekibi, 8 yangın gözetleme işçisi, 8 haberleşme işçisi, 52 yangın müdahale işçisi olmak üzere toplam 70 kişi ile yangınlara müdahale etmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki emekli ve tayinlerle müdahale ekibi sayımız yeterli değildir. Bu yüzden bir yangına 14 dakikada müdahale edebiliyoruz. Bu da gecikmeye neden oluyor" dedi.
Vali Demir, "Topraklarının yüzde 40'ı orman olan ilimizde yangın çıkmaması için alınacak önlemler öncelikli olmalıdır. Üstelik Uşak ormanları, sadece bitki olarak değil endüstriyel olarak da ayrı bir önem arz etmektedir. Bu yüzden tüm kurumlar olarak gerekli tedbirleri almak zorundayız. Bugünkü toplantımızın nedeni de bu tedbirleri almak ve karşılıklı istişarelerde bulunmaktır" ifadesini kullandı.
Uşak İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, toplantıda şu kararlara imza attı:
1- Orman yangınların söndürülmesinde, öncelikle Uşak Orman İşletme Müdürlüğü yangın ekipleri kullanılacak, bu ekiplerin yeterli olmamsı durumunda en yakın kamu kurum ve kuruluşlardan ve civar Orman Bölge Müdürlüklerinden takviye ekip talep edilecektir.
2- İhtiyaç halinde, AFAD İl Müdürlüğü, DSİ 23. Şube Müdürlüğü, Karayolları 25. Şube Şefliği, Uşak Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlıkları ile İl Jandarma ve garnizon Komutanlığı ekip ve araç desteği sağlanacaktır.
3- Yangın sezonu boyunca ormanlık alanlarda piknik yerleri dışında piknik ve konaklama yapılması yasaktır. Bu husus, İl Jandarma ve Garnizon, İl Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince takip edilecektir. Yangın sezonu boyunca piknik yapılacak yerlerin listesi Belediye ve basın yayın organları aracılığı ile duyurulacaktır. Belirlenen piknik alanları dışında piknik yapanlar güvenlik birimleri ve belediye zabıtaları tarafından çıkartacaktır.
4- Yangın riskinin yüksek olduğu günlerde görev sahaları itibarıyla, İl Jandarma ve Garnizon Komutanlığı, il Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü seyyar ekipler çıkararak halkı yangına karşı uyaracaktır.
5- İl Jandarma ve Garnizon Komutanlığı ve il Emniyet Müdürlüğü orman yangınına giden Orman İşletme Müdürlüğüne ait ve orman teşkilatınca kiralanmış araçları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait araçların karayolundaki seyrine gece ve gündüz yardımcı olacak, geçiş üstünlüğünü sağlayarak radar uygulamaları esnasında araçların geçişlerinde öncelik tanıyıp dozer yüklü treylerlere de karayolunda öncülük edecektir.
6- İlimize diğer illerden gelen arıcı ve çobanların kimlik tespitleri İl Jandarma ve Garnizon Komutanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, köy ve mahalle muhtarlarının işbirliği ile yapılacak, bu kişiler yangın konusunda uyarılacaktır.
7- Göçerlerin Uşak ili hudutlarındaki ormanlık sahalarda konaklamasına izin verilmeyecektir.
8- İlimizin sınırları içerisinde 01 Haziran - 31 Ekim 2018 tarihleri arasında ormanlık alana 500 metre mesafede havai fişek atılması, dilek feneri vb. adı altında satılan havada uzun mesafeler uçabilen ve düştüğü yeri yakma özelliğine sahip nesnelerin satışı ve kullanımı yasaktır.Bu hususta belediye başkanlıkları, İl Jandarma ve Komutanlığı ve il Emniyet Müdürlüğü gerekli tedbirleri alarak satan ve kullananlar hakkında yasal işlem yapacaklardır.
9- Diğer kamu kurum ve kuruluşlarla özel sektörden yangın yerine gelen itfaiye araçları, iş makineleri ve diğer vasıtalarla gelen personeller yangın amirinin emrinde görev yapacaklardır. Görev süresi, yangının söndürülmesine bağlı olarak yangın amirinin iznine bağlıdır.
10- Valiliğimiz ve Orman İşletme Müdürlüğümüz tarafından köy ve mahalle muhtarlıklarına dağıtılan çok amaçlı su tankerleri, devamlı olarak dolu bulundurulacak ve mıntıkalarında çıkan orman yangınlarında destek sağlayacaklardır. Bu konuda köy ve mahalle muhtarlıklarına kaymakamlıklarca yazılı tebligat yapılacaktır.
11- Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yangın riskinin yüksek olduğunun bildirildiği durumlarda toplanarak tedbirlere yönelik ilave kararlara alabilecektir.
Toplantıya; Uşak Valisi Salim Demir, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Nurullah Furuncu, Uşak Vali Yardımcısı İsmail Gürsoy, Denizli Bölge Orman Müdürü Mustafa Korucu, Uşak Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, Uşak Jandarma Alay Komutanı Jand. Albay Yalçın baysal, Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Hüseyin Tekin, İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman, Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, Uşak İl Müftülüğü, Osman gazi Elektrik dağıtım A.Ş., Meteoroloji ve DSİ 23. Şube Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı. - UŞAK