Kuzey Kamışçın Kuşu Türkiye'de İlk Kez Görüntülendi
Türkiye kuş türü listesinde yer almasına rağmen bu zamana kadar doğal ortamında fotoğraflanamayan Kuzey Kamışçın Kuşu önceki gün Trabzon'da görüntülendi.
Türkiye kuş türü listesinde yer almasına rağmen bu zamana kadar doğal ortamında fotoğraflanamayan Kuzey Kamışçın Kuşu önceki gün Doğa Fotoğrafçısı Taner Şeremet tarafından Trabzon'da fotoğraflandı.
İLK KEZ FOTOĞRAFLANDI
Sürmene Orman İşletme Müdürlüğü'nde orman mühendisi olarak çalışan ve bunun yanında profesyonel bir doğa fotoğrafçısı olan Taner Şeremet iş dışındaki zamanlarının çoğunu arazide kuş ve yaban hayatı fotoğrafları çekerek değerlendiriyor.
Son günlerde başlayan sonbahar göçü nedeniyle Karadeniz kıyılarındaki kuş hareketliliğini fırsat bilen Şeremet, sahile yakın çalılık bir alanda fotoğrafladığı kuşun uzmanların değerlendirmesi ile Kuzey Kamışçını olduğunu öğrendi. Böylelikle Türkiye'de rastlantısal tür olarak yer aldığı bilinen ancak fotoğraflanamayan kuşun ilk fotoğrafı da bu şekilde ortaya çıkmış oldu.
AVRUPA'DA GÖRÜLÜYOR
Asya kıtasının ılık geçen iklimlerinin yanı sıra doğu Avrupa'da görülen ve kış aylarında Hindistan - Sri Lanka gibi ülkelere göç eden ve ötücü kuşlardan olan Kuzey Kamışçın Kuşu, Türkiye'de bu zamana kadar doğal ortamında görülemeyen türler arasında geçiyor.
Daha önce Iğdır ve Samsun'da yürütülen halkalama çalışmalarında ağlara takılarak kaydı alınan kuşu Türkiye'de doğal ortamında ilk kez fotoğraflayan Taner Şeremet yaptığı açıklamada, "Kuş göçlerinde yağmurlar önemli bir etken. Göç ederken yağmurlu veya sert bir havaya yakalanan kuşlar en yakın bölgeye iniş yaparlar. Karadeniz kıyıları bu noktada kuşlar için önemli bir nokta. Ben de yağmurlu bir günde belki nadir bir türü fotoğraflarım ümidiyle sahilde gözlemlerimi sıklaştırmıştım. Sonucunda ise ülkemizde daha önce fotoğraflanamayan bir türü fotoğraflama şansına eriştim." dedi.
Fotoğraf ilk olarak Türkiye'nin kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığında öncü sitelerinden olan Trakus.org'ta yayınladı. Trakus.org üyesi de olan Taner Şeremet tanıma katkı sağlayan Trakus.org yöneticilerine de ayrıca teşekkürlerini iletti.