Haberler

Teknoloji Öğrenmeyi Zayıflatıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Atilla Altun, bilgisayar oyunları, sosyal medya ya da internet üzerinden sunulan dil ve gülen surat gibi simge kullanımlarının çocuklarda öğrenmeyi zayıflattığını söyledi.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Atilla Altun, bilgisayar oyunları, sosyal medya ya da internet üzerinden sunulan dil ve gülen surat gibi simge kullanımlarının çocuklarda öğrenmeyi zayıflattığını söyledi.

Altun yaptığı açıklamada, bilgisayar ve internetin çocuklara sunduğu imkanların yanında bazı olumsuz etkilerinin de olduğu ifade etti.

Altun, günümüzde çocukların doğdukları gibi televizyon, bilgisayar, cep telefonlarının yanında şimdi de tablet bilgisayarların etkisi altında bırakıldığını belirterek, "Bilgisayar oyunları, sosyal medya ya da internet üzerinden sunulan çeşitli içerikler, çocukların bilgisayar başında dersleri dışında uzun zaman geçirmelerine neden oluyor. Bilgisayar başında uzun zaman geçiren çocuklar kendilerini ifade etme ve sosyal hayatta etkili olma konusunda güçlük çekiyor. Ayrıca çocukların ders başarıları ve aile ilişkileri de olumsuz etkileniyor. İnternet ortamındaki kısaltmalı dil ve gülen surat gibi simge kullanımları da çocukların öğrenme becerilerini ve süreçlerini zayıflatıyor" dedi.

İnternet ve bilgisayar teknolojileri bilgiye en kısa sürede ulaşmamızı, bilgiyi paylaşmamızı sağlayan dünyanın en zengin kütüphanesi olduğuna dikkat çeken Altun şunları kaydetti:

"Bilgisayar da internet de fayda zarar dengesinden bakıldığında dünya üzerindeki bir çok teknolojik gelişme gibi nötr etkiye sahip. Yani kullanılan yere, kullanan kişiye, kulanım şekline ve süresine göre fayda zarar durumu değişiyor. Eğer çocuğunuz dış dünyadan kopuyor, sorumluluklarını yerine getirmiyor ve günün çoğunu bilgisayar başında geçiriyor ise bilgisayar bağımlısı demektir ve uzmanlarca tedavi edilmesi gerekir. Bilgisayar ya da internet bağımlısı çocuklar sanal dünya içinde kaybolmuş gibidir. Bu çocukların kendilerini ifade etme ve sosyal hayata adapte olma konusunda da oldukça güçlük çeker, arkadaş edinmeleri güçleşir. Okullarını, ödevlerini ve görevlerini ihmal ederler. Bilgisayar ya da internet bağımlısı çocukların kişilik gelişimleri sağlıklı değildir. Bilgisayarın başında uzun zaman harcadıkları için fiziksel gelişimleri, sosyal ve psikolojik gelişimleri de problemlidir. Günümüzde çocukların her şeyi internet ortamında hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmesi, hem eklemlerini hem de yazı yazma becerilerine etki eder. Saatlerce parmaklarla dokunmatik ekran kullanmak çocukların hem yazı yazma becerilerini olumsuz etkiler hem de eklemlerine ciddi zararlar verir. Her şeyi hızlı gerçekleştirmeye alışan çocukların yazı yazma ve öğrenme becerileri zayıflar ve çocuklar yavaş yazmaya başlar."

Altun sohbet odalarının mesaj panolarındaki ve cep telefonu mesajlarındaki noktalama işaretleri olmayan, özensiz kısaltmalı dil kullanımları ile gülen surat gibi simge kullanımları da, okuma yazma becerilerine zarar verdiğine işaret ederek, "Mesajlaşma sonucunda kısaltmalı yazmaya ve okumaya alışan çocuklar, bu yazım tarzının etkisi altında kalır, yazma ve okuma problemi yaşarlar. Ayrıca internette bulunan yoğun bilgilerin içerisinde doğruluktan uzak, bilimsel olmayan, yalan içerikli, kafa karıştırıcı bilgilerde bulunmaktadır. Geniş araştırma yapmadan bu bilgilerle karşı karşıya kalan çocuklar bu bilgileri gerçekmiş gibi öğrenebilmekteler. Çocuklar, özellikle ev ödevlerini internetten aldıkları bilgileri düşünce süzgecinden geçirmeden, kitap, gezi gözlem gibi araştırma yöntemlerini kullanmadan kopyala yapıştır yöntemi ile emeksiz yapabiliyor. Bu da bilgilerin zihindeki etkisini ve kalıcılığını azaltıyor. Sürekli aynı konumda oturan ve tekrarlayan el hareketleriyle bilgisayar başında zaman geçiren çocukların eklemleri de ciddi zararlar görür. Bu problemlerin ortaya çıkmasında çocukların oturma pozisyonları, klavyenin durduğu yer, ekranın parlaklığı, oturduğu sandalyeye kadar birçok etmen etkili. İnternetin zararlı etkilerinden korunma konusunda anne babalar ve bizlere ciddi görevler düşüyor. Bu aşamada günümüz anne babalarının belki de en büyük görevlerinden bir tanesi çocuklarının internette karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı önlem almak, onları uyarmak ve bilgilendirmek" diye konuştu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title
Close