Haberler

Sıcak Havalarda Kalp Hastaları Su Kaybına Dikkat Etmeli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, sıcak havaların gelmesiyle birlikte ilaç kullanımı, terleme ve aşırı su kayıpları konusunda vatandaşları uyardı.

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, sıcak havaların gelmesiyle birlikte ilaç kullanımı, terleme ve aşırı su kayıpları konusunda vatandaşları uyardı.

Kalp hastalarının sıcak havalarda aşırı terleyecek şekilde çalışmamalarını öneren Doç. Dr. Soylu, "Her mevsimde kalp hastalıkları ile ilgili risk faktörleri söz konusu. Kış aylarında havaların soğuk olması, hava kirliliği gibi faktörler kalp hastalığını tetikleyici sebepler olabiliyor. Ama yaz aylarında özellikle sıcaklarda vücudun su kaybetmesi ile birlikte bazı kalp hastalıkları açısından riskli bir durum ortaya çıkabiliyor. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerin sıcak havalarda, özellikle güneşin dik vurduğu durumlarda, dışarıda aşırı terleyecek şekilde çalışmaları çok uygun değil. Özellikle kalp damarlarında darlık olan hastalarda veya kalp yetmezliği olan hastalarda, bazen kalp kapak hastalığı olan hastalarda vücudun aşırı su kaybetmesi bazı kalp problemlerin tetiklenmesine sebep olabiliyor" dedi.

Yazın gelmesiyle doktora danışılmadan programsız bir şekilde yapılan egzersizlerin zararlı olabileceğini söyleyen Soylu, "Kalp hastalarının yaza girerken avantajlı durumları da var. Sebze meyvenin daha bol olduğu bir döneme giriliyor. Mesela biraz daha sebze ağırlıklı beslenme ihtimalleri daha fazla olabiliyor. O açıdan bir avantaj. Yine yaza girerken dışarıda hava iyi olduğu için hastaların spor yapmaları kolaylaşıyor. Bu açıdan da avantajlı bir durum söz konusu. Dışarıda daha rahat yürüyüşlerini yapıyorlar. Ama burada da tavsiyemiz; güneşin dik durduğu öğle sıcaklarında biraz bundan kaçınmaları, egzersiz programlarını ya sabah ya da akşam saatlerine kaydırmaları önemli. Hastalar genellikle kışın egzersiz programından kaçınmış olabiliyor, çok düzenli yapılamıyor. Ani bir egzersize başlama durumuyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Buna da çok dikkat etmek lazım. Daha önceden vücudun alışık olmadığı durumlarda ani ve ağır egzersizlerden kaçınmak lazım. Hem kalp hastaları için hem de bilinen bir kalp hastalığı olmasa bile özellikle belli risk faktörleri olan şeker hastaları, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği gibi problemleri olan ya da belli bir yaş üzerindeki kişilerde ağır egzersizlere aniden başlamayı tavsiye etmiyoruz. Böyle problemler varsa altta mutlaka bir kalp kontrolünden geçip kalp doktoru ile birlikte egzersiz programına nasıl başlayacaklarını değerlendirmeleri ve karar vermeleri gerekir. Ondan sonra kontrollü bir şekilde egzersizlere başlamalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"SICAK HAVALARDA İLAÇ KULLANIMI, TERLEME VE AŞIRI SU KAYBINA DİKKAT"

İlaç kullanımı, terleme ve aşırı su kaybı hakkında kalp hastalarını uyaran Soylu, "Mevcut hastalıkları olan hastalar, kullanmakta oldukları ilaçları ne sebeple olursa olsun aksatmamaları lazım. Yazın oluşan problemlerden bir tanesi özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda ya da kalp kapak problemlerinin ilerlediği hastalarda vücudun aşırı su kaybetmesi, vücuttan su attıran ilaçlara olan ihtiyacı azaltıyor. Hastaların bu ilaçların dozlarını hekimleri ile birlikte ayarlaması gerekir. Çünkü terleme fazla olduğu için bu tip ilaçlara ihtiyaç azalabiliyor. Vücudun susuz kalmaması lazım. Terlemenin en büyük sıkıntısı, kalp hastalarında sıvı dengesini bozması ve bazı olumsuz kalp ritim bozukluklarını ve bazı olumsuz belirtilere sebep olabilir. Bu nedenle hastaların sıcak havalarda dikkatli olması lazım" şeklinde konuştu.

Mangal ve piknik yapıldığı zamanlarda dikkatli olunmasını vurgulayan Soylu, "Yaz aylarının gelmesi ile dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de mangal ve piknik yapmanın arttığı zamanlar olması. Kalp hastalarının haliyle böyle ortamlarda bulunması, mangal ve piknik yapıldığı zamanlarda dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle kolesterol yüksekliği olan hastaların ya da tespit edilmiş damar problemleri olan hastaların kolesterol değeri yüksek bu tür yiyeceklerden, yağlı kırmızı etten uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Tabii ki bu pikniğe gidilmeyecek, mangal olmayacak demek değil. İllaki bunlar olacak. Burada nefsi köreltecek kadar alınabilir ama aşırıya kaçılmaması lazım. Sık sık, aşırı şekilde kolesterolü zengin yiyeceklerden tüketmemek lazım" ifadelerini kullandı. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026 yılında hanelerimizin yarısını kendi doğalgazımızla karşılayacağız

2026 yılını işaret etti: Hanelerin yarısının ihtiyacını karşılayacağız

'Safları sıklaştırın' diyen Kılıçdaroğlu'na adliye önünde coşkulu karşılama

Adliye önünde istediği oldu

Kılıçdaroğlu'ndan Akşener için olay sözler: Ailemi emanet ederim diyen 'işbirlikçi' çıktı, güvenmem hataydı

Akşener için öyle bir ifade kullandı ki, salon resmen buz kesti

Ümit Özdağ: Ben öldürülürsem 3 sorumlu var

"Öldürülürsem bu suikastin sorumluları 3 tanedir"

title