Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Şeker Kamışı Pekmezi Her Derde Deva

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce'nin Çilimli ilçesine bağlı Tepe köyünde organik olarak yetiştirilen şeker kamışlarını pekmez haline getiren Ahmet Kutlu, pekmezi yöresel bir ürün yapmak istediklerini belirtti.

Düzce'nin Çilimli ilçesine bağlı Tepe köyünde organik olarak yetiştirilen şeker kamışlarını pekmez haline getiren Ahmet Kutlu, pekmezi yöresel bir ürün yapmak istediklerini belirtti. Kutlu, bu işe yanan torununa iyi gelmesiyle başladığını söyledi.

Çilimli'nin Tepe köyünde şeker kamışından pekmez yapan Kutlu ailesi, mineral ve vitamin bakımından zengin olan şeker kamışını kendileri yetiştirip pekmez haline getiriyor. Yarım asırlık bir kültürü yeniden yaşatmaya başlayan Kutlu ailesinin tüm bireyleri doğal ve katkısız, geleneksel yöntemle yaptıkları organik şeker kamışı pekmezini şifa niyetine üretiyor.

Tamamen el emeği ile hazırladıkları şeker kamışının binbir derde deva olduğunu söyleyen Ayşe Kutlu, pekmezi özellikle öksürük ve kemik erimesi rahatsızlığı olanlara tavsiye etti. Uzun uğraşlar sonucunda ortaya çıkardıkları pekmezi nasıl yapdığını anlatan Ayşe Kutlu, şöyle konuştu: "Şeker kamışlarını tarlamızda yetiştiriyoruz. Kamışları büyüyüp tepesinde tohum olduğu zaman pekmez yapımı için kabuğunu soyup bağlayıp top halinde getiriyoruz ve şeker kamışının işlendiği motorun içine veriyoruz. Orada sıkıp, süzeriz. Buradan çıkan sarı su güzellik salonlarında bile kullanılır. Kendi imkanlarımızla ipek elekten ve tülbentte 4 kez süzdükten sonra yaklaşık 8 saat kaynattıktan sonra şişeleriz."

Girişimci Ahmet Kutlu, torununun şeker kamışı ile hayat bulması ile pekmez işine başladıklarını söyledi. Köyde 4 yıldır şeker kamışından pekmez yaptıklarını belirten Ahmet Kutlu, bu işin çok zor ve zahmetli olduğunu ifade ederek "100 litre sudan 15 kilo pekmez çıkıyor. Yüzde 80'i buhar halinde gidiyor" dedi.

KOSGEB'den yapım sertifikası aldıklarına dikkat çeken Kutlu, birçok derde deva olarak nitelendirdikleri pekmezden aldıkları geri dönüşler için memnun olduklarını söyledi. Kutlu, faydaları hakkında ise "Prostata iyi geldiğini söyleyip yeniden bize dönüş yapılıyor. Akciğerimi, böbreklerimi temizledi. Öksürüğümü giderdi diyenler, kan değerlerinin normale geldiğini söyleyenler var. Türkiye'nin her yerinden hatta Kanada'dan sipariş aldık. Kanada'da meyve suyu halinde şırasını bulmuşlar. Bizim pekmezi öğrenince çok memnun kalıp teşekkür ettiler bize" diye konuştu.

Şeker kamışı yapmaya torununun rahatsızlığı ile başladıklarına dikkat çeken Kutlu, şunları söyledi: "1999 depreminde torunum yandı. Yanması sonucunda ikiz torunumdan bir tanesi bir deri bir kemik kaldı. Kızıma İstanbul'da bir kadın şeker kamışı pekmezi tavsiye etti. Adapazarı'ndan bulduğu 4 kilo pekmezle çocuk kendine geldi. Torunumun yanması bu işe girmeme sebep oldu."

İlçede herkesin şeker kamışı yapmasını isteyen Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çilimli'nin yöresel ürünü olsun istiyoruz. Mükemmel bir şey gübre yok, tamamen doğal ve katkısızdır."

Şeker kamışı pekmezi; öksürük, astım, damar sertliğine iyi geliyor; vücudun potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi ihtiyaçlarını gideriyor. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title