Haberler

Şark Çıbanına Karşı Bilimsel Çalışma Başlatıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da Şark Çıbanı Hastalığı vektörü yakarca sineklerine yönelik bilimsel çalışmalar başlatıldı.

Antalya'da Şark Çıbanı Hastalığı vektörü yakarca sineklerine yönelik bilimsel çalışmalar başlatıldı.

Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, Türkiye'de özellikle Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde önemli bir halk sağlığı sorunu olan, deride yaralarla karakterize Kutanöz Leıshmanıasıs (Şark Çıbanı), Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinin kırsal kesimlerinde sıklıkla, diğer ilçelerinde ise nadiren görüldüğünü belirtti.

SİNEK ISIRMASI İLE BULAŞIYOR

"Leishmania" adı verilen tek hücreli bir parazitin yol açtığı hastalığın, halk arasında yakarca, yapyakan, küpdüşen olarak da bilinen, bilimsel olarak "Phlebotomus" cinsine dahil olan küçük, sarı renkte sineklerin ısırması ile bulaştığını belirten Özdemir, "Sineğin, hasta bir kişinin yarasından aldığı paraziti ısırma ile deriye vermesinden sonra, hastalık önce sivilce şeklinde başlamakta ancak 1 ay gibi uzun bir sürede bile geçmemekte, tam aksine genişleyerek açık yara haline gelebilmekte, bir yıldan fazla bir sürede de derin bir iz bırakarak iyileşmektedir. Bu yaraların fonksiyonel olan yerlerde (göz kapağı, eklem yerleri, burun, dudak gibi) meydana gelmesi veya çok sayıda ısırık sonucu birçok yaranın olması da olasıdır. Bu durum da yaşam kalitesini etkilediği gibi, sosyal ve psikolojik sorunlara da yol açabilmekte, bazı durumlarda hastaneye yatırılarak tedavi gerekmektedir. Bu hastalığın tanı ve tedavisi ücretsiz olarak ilimizde devlet ve üniversite hastanelerinde yapılmaktadır" dedi.

TÜRLER BELİRLENECEK

Özdemir, hastalığı bulaştıran sineklerin Antalya'da hangi türlerinin bulunduğunun, yoğunluklarının, üreme alanlarının ve riskli bölgelerin belirlenmesi amacıyla Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün izinleri ve desteği ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Yusuf Özbel, Suha K. Arserim, Mehmet Karakuş, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Hüseyin Çetin, Antalya Halk Sağlığı Müdürlüğü Kepez Toplum Sağlığı Merkezi Sıtma Birimi'nden Önder Ser ve Raşit Küçükbaşkan'dan oluşan bir ekibin 12-19 Temmuz 2013 tarihleri arasında Alanya, Gazipaşa, Kepez, Döşemealtı, Kumluca ve Demre ilçelerini kapsayan bir çalışma gerçekleştirdiğini belirtti.

İKİ BİN ÖRNEK TOPLANDI

İlk kez gerçekleştirilen bu çalışma sırasında hazırlanan ışık tuzakları ve yağlı kağıtlar ile yaklaşık olarak 2 bin yakarca örneğinin toplandığını ifade eden Özdemir, önümüzdeki aylarda bu örnekler incelenerek hangi türlerin Şark Çıbanı parazitinin bulaşımından sorumlu olabileceğinin belirleneceğini bildirdi.

Üniversitelerle işbirliği içinde çalışmaların devam ettirileceğini söyleyen Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, çalışmalardan elde edilecek sonuçların Antalya'da yakarca mücadelesinde görevli kurum ve kuruluşların daha sistemli, etkin ve ekonomik mücadele programları hazırlamasına katkı sağlayacağını vurguladı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title