Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Osmanlıdan kalan tespihlerin fiyatı 30 bin doları buluyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da farklı değerli taşlardan yapılan tespihleri sıfır araba fiyatına satılıyor. Kentte her bütçeye uygun tespih yapılırken, Osmanlı döneminde damla kehribardan yapılan tespihlerin fiyatı 30 bin dolara (800 bin TL) kadar çıkıyor.

Şanlıurfa'da farklı taş ve malzemelerden yapılan tespihler kalitesi ve yapılış tarihine göre rekor fiyatlara satılıyor. Kaplan gözü, kehribar, akik, kuvars, oniks, ametist, hematit, ceyt taşı, jasper taşı, kalsit taşı, Oltu taşı, havlit taşı, mercan, sedef taşı, lav, ay taşı, inci ve firuza taşı gibi değerli taş, maden ve malzemelerden yapılan tespihlerin fiyatı 100 liradan başlayıp 500 bin liraya kadar yükseliyor. Osmanlı döneminde damla kehribardan yapılan ve bu güne kadar herhangi bir zarar görmeyen tespihlerin fiyatı ise 30 bin doları buluyor.

ESKİ DÖNEMDE YAPILANLAR DAHA PAHALI

Osmanlı döneminden kalan tespihlerin 30 bin dolara kadar yükseldiğini söyleyen Muhammed Bekçi, "100 liradan başlayan fiyatlar 15 bin dolara kadar çıkıyor. 15 bin dolara çıkan tespihin sebebi ise eski dönemlerde yapılmış olması ve emsalinin nadir bulunmasıdır. Bundan ötürü fiyatlarda artış görülen teşbihler 20 - 30 bin dolara kadar çıkmaktadır. Ağaç, kehribar, diş gurupları, Osmanlı türleri gibi birçok çeşitleri bulunmaktadır" ifadelerine yer verdi.

GÜN GEÇTİKÇE YAYGINLAŞIYOR

Eskiden tespihlerin günümüzdeki kadar yaygın olmadığını söyleyen Mustafa Bozyiğen, "Yaklaşık 30 yıldır Şanlıurfa da tespihcilik yapıyorum. Mesleğe başladığım ilk zamanlarda tespih günümüzdeki kadar yaygın değildi. Günümüzde olan kehribarlar eskiden yoktu. Eskiden kuka, Oltu taşı, Osmanlı zar kehribarları ve yemen zarı vardı" dedi.

USTALAR TESPİHLERE İMZASINI ATIYOR

Tespihlerde onu yapan ustanın imzası olduğunu söyleyen Mehmet Karataş, "Yaklaşık 20 yıla yakındır bu işi yapıyorum. Biz yaptığımız zamanlarda tespihler bu boyutlarda değildi. Bu tespihler bizim emeğimiz, üzerinde imzalarımız mevcuttur. Bu imzalarıyla birlikte tespih severler aldıkları zaman, bu imza üzerinden bize ulaşıp bize ait olup olmadığını teyit ettiriyorlar. Bu gördüğünüz tespihler uygun fiyatlı olanlardır, 200-250 TL arasında fiyatları değişiyor. Ayrıca yeni üretim olanlar da elimizde mevcuttur. Bu tür tespihlerde usta işi tespihlerdir. Şu an elimizde bulunan bu tespih Osmanlı zamanında yapılan bir tespihtir. Bu tespih yaklaşık bin dolar civarındadır, fakat 99 taneli olsaydı fiyatı daha da yüksek olurdu. Tabii bu tespihin daha güzelleri de mevcuttur" ifadelerini kullandı.

Osmanlıdan kalan tespihlerin fiyatı 30 bin doları buluyor
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title