Oruç Tutanlar Bayramda Psikolojik Olarak Fazla Yemek Yiyor
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nden Dahiliye Uzmanı Dr. İsmail Çakmak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yemek yeme düzenine geçtikleri için psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini belirti.
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. İsmail Çakmak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yemek yeme düzenine geçtikleri için psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini belirti.
Bayram ikramlarının çoğunlukla şeker, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek olan tatlı ve hamur işleri olduğunu belirten Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. İsmail Çakmak, bu durumda dengeli beslenmenin daha da zorlaştığını ve sindirim sistemi sorunlarının bayramlarda sıklaştığını söyledi.
Dr.Çakmak, "Bir diğer sıkıntı da bayram ertesi farkına varacağınız fazla kilolardır. Hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek iyi bir başlangıç olabilir ve bu durumda günlük beslenme programınızdan ekmeği çıkartabilir, günlük tükettiğiniz meyve miktarını da yarıya indirebilirsiniz. Bayram gezmeleri, tatil, davetler günlük düzenimizi bozacağı için ara öğünleri kaçırmaya en meyilli olduğumuz dönemlerdir ayrıca bayramda size sunulan enerjisi yüksek besinlere hayır demek oldukça zor olacaktır" dedi.
Kontrolü elde tutabilmek için, evden çıkmadan tüketilecek yağsız süt ürünleri, fındık, badem gibi yağlı tohumlar veya çantada bulundurulacak kuru meyve atıştırmalarının hem pratik olacağını hem de sunulan ikramların miktarlarını kontrol etmede yararlı olacağını vurgulayan Dr. Çakmak şunları söyledi:
"Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğundan çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu yüzden miktarlara dikkat. Sağlığınız içinde bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı tüketimi arttırılmalı, günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri gerekir."
Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanması gerektiğini de sözlerine ekleyen Dr. Çakmak şu bilgileri verdi:
"Kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. Bayram günleri aynı zamanda tatil günleridir. Yoğun tempodan dolayı egzersiz yapmaya fırsat bulamayanlar, en azından bayram kaçamaklarınızı dengelemek adına bu 4 gün süresince sabah erken saatlerinde 1 saat tempolu yürüyüş şiddetle tavsiye edilmektedir. Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar tedavilerini olumsuz etkileyecek besinlerin tüketimine dikkat etmelidirler." - ANTALYA