Haberler
Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Op. Dr. Kaplan: "Bel Ağrısının Nedeni Zayıf Karın Kasları Olabilir"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorlu Özel Şifa Hastanesi'nde Beyin Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Necati Kaplan, bel ağrılarının çoğunun kas kökenli olduğunu ifade ederek, “Bel ağrılarının bir nedeni de zayıf karın kasları olabilir” dedi.

Çorlu Özel Şifa Hastanesi'nde Beyin Cerrahı Uzmanı Op. Dr. Necati Kaplan, bel ağrılarının çoğunun kas kökenli olduğunu ifade ederek, "Bel ağrılarının bir nedeni de zayıf karın kasları olabilir" dedi.

Karın kaslarının zayıf olması durumunda, tembelliği örtmek için bel bölgesindeki kasların devreye girdiğini dile getiren Op. Dr. Kaplan, doğru duruş şekilleri ve düzenli egzersiz ile karın kaslarının kuvvetlendirilebileceğini ifade etti.

Alışık olunmadığı kadar ağır bir aktivite sonucu, bel bölgesindeki kaslarda gerilme olabileceğini kaydeden Kaplan, "Eşya taşımak, bavul taşımak gerilmeye yol açabileceği gibi ayrıca rüzgarda kalmak, mevsim değişiklikleri, klima çarpması gibi etkenler de bu kasların tutulmasına ve bel ağrısına yol açabilir. Beli rahatlatmak, karın kaslarını güçlendirmek açısından önemlidir. Böylelikle beliniz kolay incinmez" ifadelerini kullandı.

Bel ağrılarının istatistiklere göre üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra toplumda 2'nci sırada görülen bir sağlık problemi olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Kaplan, "Bel ağrısında risk faktörleri açısından son yıllarda mesleksel faktörler ve bireyin genetik yapısı ön plana çıkmaktadır. Özellikle ağır bedensel iş gücü gerektiren işler, uzun süreli oturma ve araç kullanma gerektiren işler riskli olarak kabul edilmektedir. Ağır bedensel zorlanma gerektiren işlerde çalışma süreci uzadıkça bel ağrısı sıklığı da çoğalmaktadır" dedi.

Gün içindeki aktivitelerde bazı noktalara dikkat etmenin belin zedelenme riskini azaltacağını dile getiren Kaplan, bel ağrılarını önlemek için öne eğilirken dizleri bükmek, kaldırılacak nesneleri vücuda yakın tutmak, kaldırma işlemlerini yavaş yapmak, yükleri simetrik taşımaya çalışmak gibi basit önlemler alınabileceğini vurguladı.

Vücut ağırlığının yüzde 30'undan fazlasını kaldırmanın biyomekanik olarak sakıncalı olduğunu söyleyen Op. Dr. Kaplan, "Sigara içen kişilerde omurlar arasındaki disklerde beslenme bozukluğu oluşmaktadır. Bu nedenle sigara içilmesi bel ağrısına zemin hazırlamaktadır. Egzersizler, özellikle yüzme ve yürüme ile sırt ile karın adalelerini güçlendirici egzersizler yapmak bel kaslarını güçlendirdiği için çok faydalıdır" önerisinde bulundu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title