Haberler

Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun Verdiği Karar Uşak İl Genel Meclisinin En Çok...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak İl Özel İdaresinin 2018 yılı 1. ve 2. kat Asfalt programında bulunan Banaz İlçesi Ahat-Susuz Köyleri arasındaki asfalt çalışmalarında 530 metrelik kısım arkeolojik sit alanına denk geldi.

Uşak İl Özel İdaresinin 2018 yılı 1. ve 2. kat Asfalt programında bulunan Banaz İlçesi Ahat- Susuz Köyleri arasındaki asfalt çalışmalarında 530 metrelik kısım arkeolojik sit alanına denk geldi. Bu kısmın Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından doğal küp taş döşenerek yapılmasının istenmesi İl Genel Meclisinde üzerinde en çok konuşulan gündem maddesi olmasına neden oldu.

Meclisin açılış konuşmasını yapan Başkan Mehmet Nacar Hakkari'de PKK saldırısında şehit olan asker eşi ve 11 aylık bebeğine Allah'tan rahmet diledi. Nacar; "Bu kahpe terör örgütünün sonu yakın inşallah bunlar son çırpınışlarıdır. Bundan böyle özellikle bu acıların yaşatılmaması adına meclis olarak lanetliyoruz" dedi.

Gündemin 5. Maddesi görüşmelerinde söz alan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar Ahat-Susuz köyleri arasındaki asfaltlama çalışmalarına başladıklarını ancak son 500 metredeki çalışmaların sit alanına girdiği gerekçesiyle anıtlar kurulu tarafından durdurulduğunu belitti. Nacar; " Yolun neden durdurulduğunu tartışmaya gerek yok. Ancak dediler ki burayı taş yapabilirsiniz. Tabi asfaltın neye zararı var bilemiyoruz. Anıtlar Kurulu yapılan yolumuzu durdurdu, iki yıldır beklenen bir çalışmaydı" dedi.

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Ömer Kalaylı konuyla ilgili olarak şunları söyledi; " Ahat yolumuz bizim 2018 asfalt programımızda olan bir yolumuzdu. Yol 3.9 kilometre ve biz çalışma yaparken Müze Müdürlüğünce alanla ilgili bir başvuru oldu. Buraların arkeolojik sit alanı olması, Akmonya Antik Kentinin burada bulunmasından dolayı, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu antik kente yakın olan yaklaşık 530 metrelik yolun asfalt yapılmaması, bunun yerine doğal malzeme olan doğal küp taş yapılmasına karar verdi. Biz buranın daha önceden malzeme ihalesini yapmıştık."

Başkan Nacar doğal taşın tarlalar arasında çok lüks olacağını vurgulaması üzerine Genel Sekreter Kalaylı bunu kurulla görüştüklerini ancak geri adım atmadıklarını söyledi. Kalaylı geri adım atılmamasının gerekçelerini şu şeklide anlattı; "'Asfalt Petrol türevi olduğu için ileride sıcaklıktan erimesi halinde bu maddelerin toprakla karışması söz konusu olacağından dolayı arkeolojik alanlarda asfalt yol yapımına izin vermiyoruz' denildi. Buna benzer bir konu bizim Blaundus' da da var. Blaundus'da arkeolojik sit alanı olan bölgeye kadar asfaltlanmıştı. Sit alanına giren bölgenin yolunu da doğal küp taşıyla döşeyeceğiz"

Bu konuşma üzerine Başkan Nacar Anıtlar Yüksek Kurulunu anlattığı bir olay üzerinden eleştirdi. Nacar Banaz ilçesine bağlı Düzkışla köyünde geçtiğini belirttiği olayı şu şekilde anlattı; " Düzkışla hepiniz biliyorsunuz Banaz'ın en son köylerindendir. Yörüklerin son yerleştiği köylerdendir 40-50 yıllık bir geçmişi vardır. Buraya yerleştikten sonra cami yapmışlar, camiyi yaparken gitmişler Ahat'taki Akmonya'nın taşlarından kullanmışlar. O dönem bütün evlerde bunlar kullanılmış, biz İl Genel Meclisi olarak gündeme getirdiğimiz için şu an koruma altında ama o dönem hemen hemen her evde bu malzemeler kullanılmış. Camiyi yenileyecekler ben de ordayım, aynı bizim yol gibi, Anıtlar Yüksek Kurulundan gelmişler; 'Bu cami tarihi eserdir dokunamazsınız' Neden? 'Buradaki ağaçlar sütunlar tarihi eser onun için', 'Biz onları çaldık getirdik buraya diktik, bu cami tarihi falan değil' deseler de ikna edemediler. O cami şimdi kendi kendine yıkılıyor, yerine yeni bir cami yaptılar. Anıtlar Kurulu böyle."

Mecliste konuyla ilgili değişik fikirler öne sürüldü ve yolun belirli kısmının doğal taş olarak yapılmasının istenmesi eleştirildi. Nihayetinde madde oylanarak konu idarenin yetkisine bırakıldı. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title
Close