Kış Mevsiminde Çocuklarda Alerji Artabilir!
Eskişehir Devlet Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr.
Eskişehir Devlet Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Türkeli, çocuklarda kış aylarında alerjik hastalıkların sık sık görülebileceğini belirterek bu konuda yapılması gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Kış aylarında çocukların kapalı ortamlarda daha fazla bulunduğunu ve iç ortam alerjenleri ile daha fazla karşılaşabileceklerini belirten Uzm. Dr. Ahmet Türkeli, ebeveynlere çeşitli önerilerde bulundu. Evlerin sabah erken saatlerde ve akşam havalandırılmaması gerektiğini ifade eden Türkeli, "Çarşaf ve yatak örtüleri hergün güneşte havalandırılmalı ya da silkelenmeli, yastık yüzü ve çarşaflar her hafta 60 derece ısıda yıkanmalı, toz tutan her eşya yatak odasından çıkarılmalı, bu odalarda halı ve kilim kullanılmamalıdır. Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde pencereler açılmamalıdır. Temizlik kesinlikle elektrik süpürgesi ile yapılmalı ve haftada birkaç kez oda nemli bezle, yerleri ıslak bezle silinmelidir. Giysiler yıkanırken toz deterjan değil sıvı deterjan kullanılmalıdır" dedi.
Alerjisi olan çocukların kalabalık ortamlara girmemesi gerektiğini de anlatan Uzm. Dr. Türkeli, kış aylarında gribal enfeksiyon hastalıklarında artış olduğunu ve enfeksiyonun alerji hastalıklarını tetiklediğini de sözlerine ekledi.
NASIL BESLENMELİ?
Çocukların katkı maddesi ve kimyasal içeren sucuk, sosis, salam, mayonez, ketçap, cips, kola ve benzeri ürünlerden uzak tutulması gerektiğini aktaran Uzm. Dr. Ahmet Türkeli, "Kakao, çilek, domates gibi bazı gıdaların alerji yapabilen özellikleri var. Bunlar alerjik reaksiyonları tetikler. Bizim önermemiz bunlardan tamamen uzak durmaları. Doğal besleneceğiz. Çocuk sucuk istiyorsa gerekirse evde yapacağız" şeklinde konuştu.
NEMLENDİRME CİHAZLARI KULLANILMAMALI
Parfüm kokusu ve sigara dumanının çocuklarda solunum yolunu tahriş ettiğine değinen Türkeli, odaların nemlendirilmesi ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Bu maddeler solunum yollarını sıkıştırıyor. Alerjik bünyeli çocuklarda kokular bronşlarda daralma yapıyor. En çok yapılan yanlışlardan birisi nemlendirmedir. Soğuk buhar cihazları kullanmak çok büyük bir hatadır. Gözle gördüğümüz buhar üzerinde alerjen ve mikrop partiküllerini taşıdığı için solunum yollarına çok daha kolay ulaşabiliyor. Bu cihazlar piyasada satılıyor, ama satılmamalı. Aileler bunu kesinlikle kullanmamalı. Odayı nemlendirmek istiyorlarsa kaloriferlere suluk koyulabilir."
Türkeli ayrıca, alerjik hastalıkların tedavisinde hekimlerin antigribal ilaçları kullandıklarını, fakat bunun doğru olmadığını da ifade etti. - ESKİŞEHİR