Keçi Kılından İstihdam Sağlıyor
Mehmet Ulusoylar- Kastamonu'da bir işletmeci keçi kılından ürettiği elbise telasından 110 kişiye istihdam sağlıyor.
Mehmet Ulusoylar- Kastamonu'da bir işletmeci keçi kılından ürettiği elbise telasından 110 kişiye istihdam sağlıyor.
Tosya ilçesi, Marangozlar Sanayi Sitesi'nde bulunan tesiste kıl telinden tela imal eden Mesut Güvercin (43), bu sayede ilçede 110 kişiye iş kapısı açtı.
Babasından aldığı tek kişilik tela üretim atölyesini büyütürek 4 katlı bir fabrika yapan Güvercin, Türkiye'deki sayılı giyim firmalarının sattığı takım elbiselerin telalarını üretiyor.
Güvercin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçi kılını işleyerek kıl iplerine dönüştürdüklerini ondan da tela yaptıklarını belirterek, Türkiye-nin hiçbir yerinde, Tosya-nın dışında tela üretilmediğini ifade etti.
Mesleğe başlayalı 25 yıl olduğunu belirten Mesut Güvercin, "Rahmetli babam işe başladığında tek kişiymiş, bir tezgahtan tela işleyerek başlamış. Şu anda 110 işçimiz var. Bir ilçede bu kadar kişiye iş ve AŞ sağlamak bizim içinde mutluluk verici bir olay" dedi.
-Erkek hazır giyiminde kullanılıyor
Kıl telanın erkek hazır giyiminde kullanıldığını belirten Güvercin, şunları söyledi:
"Tela erkek hazır giyiminde ceketlerde göğüsün olduğu yere konuluyor ve bu şekilde göğüs kısmının düzgün bir şekilde çıkıyor. Tela, giyside beklenen görünüm, kalite ve etkiyi elde etmek amacıyla kumaşa farklı usullerle tutturulan bir ara katmandır. Telanın görevi giysinin biçim ve dayanımını desteklemek, buruşmaya yatkınlığı azaltmak,giyisiye belli bir sertlik ve form kazandırmaktır."
Güvcercin yaptıkları telanın ham maddesinin yüzde 60'ının keçi kılı ipliği, yüzde 40'ının ise pamuk ipliğinden yapıldığını belirterek, bölgede keçi kılı sıkıntısı çektikleri durumda keçi kılını ithal ettiklerini sözlerine ekledi.
- KASTAMONU